0

П родължават да крадат масово катализатори от автомобили, паркирани в междублоковите пространства в цяла Варна. За това информират "ужилени" потребители в социалните мрежи. Последните случаи са в района на кв. "Младост" и "Лятно кино Тракия". "Има крадци в кв. "Младост" под КАТ, вчера са ми окрали колата, проверете си вашите", пише пострадала млада дама.

Бизнесът с откраднати катализатори се разраства не само у нас, но в Европа, дори и в САЩ. Според информация на най-големия автомобилен клуб в Германия – ADAC, нейните пътни патрул през 2022 г. са се отзовали на 1038 повиквани за откраднати катализатори.

За България подобни данни липсват, тъй като хората нямат доверие в полицията, а и много от случаите въобще не биват докладвани до органите на реда. "Спокойно родната милиция ги пази и няма да ги "намерят". Моят съвет е въобще не ходи в милицията, само загуба на време, ще те разкатават и накрая ще получиш писмо в което те информират че спират разследването поради неизвестен извършител", споделя потребител от Варна.

СХЕМА: С кола назаем минаваш ГТП, пъхат маркуча в чужд ауспух!

"Бизнесът с катализатори трябва да се инкриминира! На нашата стара Хонда струва над 1300 лв, за да се сложи нов", коментира друг. Според експерти особено засегнати от кражби са по-старите превозни средства с бензинови двигатели, при които катализаторът е монтиран в средата на пода на автомобила и така достъпът до него е много лесен. Най-застрашени от посегателства са по-старите Opel Astra, Toyota Prius и VW Polo.

При по-новите автомобили катализаторът е монтиран много близо до двигателя, за да загрее по-бързо след студен старт и да достигне работна температура. Там обаче достъпът е много по-труден и съответно свалянето му отнема много повече време.

ПРОМЯНА ПРИ ГТП: Няма да се спират автомобилите с неизправности, свързани с отработените газове!

ADAC обяснява нарастващия брой откраднати катализатори с високата цена на благородните метали като платина, паладий и родий. Откраднатите катализатори се рециклират. Получените по този начин благородни метали след това могат да бъдат предложени отново на производителите на катализаторите.

СЛЕД ПО-СТРОГИТЕ ПРАВИЛА ЗА ГТП: Изкормените коли с хилядарка надолу!

Катализаторите са неразделна част от изпускателните системи от началото на 90-те години на миналия век и имат за задача да преобразуват вредните за здравето и околната среда изгорели газове в нетоксични вещества. С помощта на катализатор замърсителят на въздуха въглероден оксид (CO) се превръща във въглероден диоксид (CO2). С последните промени и изисквания за годишните технически прегледи на автомобилите у нас подобна кражба може да доведе до много нови главоболия за жертвите на крадците. Кражбата на катализатор, прави автомобила не само значително по-шумен, но и по-замърсяващ околната среда.