0

В петък, на 13 май, ще се проведе един от най-дълговечните конкурси за красота в България, казанлъшкият „Царица Роза“. Той се прави за 54-ти път и тази година, участват 26 абитуриентки. Името на победителката ще обяви Руслан Мъйнов, до последно ще се пазят в тайна членовете на журито, за да няма никаква възможност за въздействие, коментират организаторите от община Казанлък, които са патентовали марката. Почти са свършили билетите за голямата зала на дома на културата „Арсенал“, където по традиция се провежда едно от най-очакваните събития от програмата на празниците в Града на розата.

Изпитът

Първата коронована особа трябвало да бъде Стефка Таралежкова през пролетта на 1960 година, но поради особеностите на режима тогава наместо корона върху прическата легнало розово венче, обявили я на скромно тържество за… Мис Роза. Години по-късно тя разказва, че „изпитът“ се състоял в рецитация на стих от младия тогава поет Дамян Дамянов и танц на дансинга с водещия. Любопитна подробност е, че в продължение на четвърт век красавицата е работила като длъжностно лице по състоянието, отговаряла е за сватбите, кръщенетата и погребенията, в казанлъшката община.

Определението „царица“ влиза в обращение 8 години по-късно, негова първа носителка е Радка Дерелиева (Христова), която получила комсомолско поръчение и дори се наложило да й отрежат плитките за варакосаното украшение във формата на стилизирана корона. Дефилирала качена върху мотокар, а за туника й подарили няколко метра фин, изтъкан буквално в последните часове плат.

През 2018 г. първата царица ще каже, че на практика не знае по какви критерии е била избрана, а и не помни кои са били в журито. Изпаднала в паника, като й съобщили решението, когато тежките й плитки паднали на раменете, избухнала в плач.

Правила

Хронистите напомнят, че самата държава се намесва в организацията и през 1971-а със специален указ на тогавашното правителство празникът на розата в Казанлък е обявен за национален, което вдига „летвата“ и на конкурса. Изработени били строги правила, подборът бил изключително стриктен.

През десетилетията начело на журито са били актьорите Любомир Кабакчиев и Стефан Данаилов, оперетният певец Видин Даскалов, кардиологът проф. д-р Генчо Начев, легендарната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева, посланикът на Япония Такаши Коидзуми, оръжейникът Николай Ибушев и други.

През 2018-а в него са били включени бившите царици и техните подгласнички. Тогава изборът е бил измежду 26 претендентки, на финала стига възпитаничката на природоматематическата гимназия Михаела Хаджиева, която вече знаела, че е приета да учи в престижния Кингс Колидж – Великобритания.

Юбилейната, 50-а  царица от 2018-а Михаела Хаджиева и подгласничките й

 Юбилейната, 50-а  царица от 2018-а Михаела Хаджиева и подгласничките й

От специално издадената книга за 50-ата годишнина на конкурса става ясно, че към онзи момент най-често царицата се е казвала Мария (през 1972, 1978, 1979 и 1991 г.), а по  два пъти изборът падал върху Цветелина (2015 и 2017 г.), Надежда (1992 и 1994 г.) и Юлия (2003 и 2013 г.).

Колкото и да е странно сред цариците на розата е нямало, а и досега няма Роза. Една от красавиците вече не е сред живите, избраната през 1980-а Стоянка Николова се е споминала. 35 живеят  в България, а 13 момичета съдбата е разпиляла по света, 4 са се установили в САЩ, а във Великобритания и Германия съответно са 6 и 2.

По онова време в Испания били три от красавиците, две от тях – Царици на розата. В Италия и Канада пък открили по две подгласнички, още по една имало във Франция и Холандия.

Изборът

Изборът на царицата никога не е бил лесен, припомнят казанлъчани, колкото и да е била красива избраницата, винаги се намирало някой да й „върже кусур“, или да не тръгне слух за „родство“ между родителите и някой от членовете на журито. В по-ново време, при опит да бъде елиминиран човешкият фактор, заложили на онлайн гласуването, но пък влезли в „битка“ хакерите. Случаят е от 2020 година, заради скандала са били елиминирани подадени над 4000 гласа за определена претендентка, която преди това имала повече от скромни резултати, припомня създателят на сайта Станислав Иванов. Въпреки проблема все пак носителка на короната е избрана, това е абитуриентката от ПМГ „Академик Н. Обрешков“ Мария Петрова, която същия ден се явявала на матура по български език.

В интернет пространството вече вървят залагания за тазгодишната царица, като има и специална опция дали ще бъде блондинка или брюнетка, запознати разказват, че след първите репетиции една от претендентките напуснала, защото не успяла да се справи със стъпките на зумбата. Останалите 26 стиснали зъби и продължили. Коя ще е новата, 54-а царица, ще каже Руслан Мъйнов след гласуванията в трите кръга, където претендентките ще дефилират в спортно, фолклорно и вечерно облекло.

6. 26 са претендентките за титлата тази година, в началото на пътя към короната те засадиха първите си розички в казанлъшкия парк Розариума

 6. 26 са претендентките за титлата тази година, в началото на пътя към короната те засадиха първите си розички в казанлъшкия парк Розариума

Метаморфоза на короната

Своя, самостоятелна история си има короната, която също е претърпяла метаморфози: от розово венче, през варакосан картон и диадема от две преплетени сребърни рози в комплект с гривна и обеци от 1985-а. Неин автор е бижутерът Любомир Дудев, а поръчката направил тогавашният кмет на Казанлък Станчо Коев. С нея до далечна Япония пътували през годините няколко красавици. Преправяна е на няколко пъти, била е първо посребрена, после от масивно сребро, имало идея да я сменят с по-модерна и с камъни Сваровски, но се отказали.