0

Х иляди миряни се поклониха в понеделник пред чудотворните икони на Пресвета Богородица в цялата страна. Те бяха отрупани с дарове, цветя, кърпи и пари. Според обичая на празника Успение Богородично се дарява за здраве, сполука и за рожба.

Храмов празник

Голямо множество се стече в Троянския манастир, който честваше храмовия си празник. Игуменът Велички епископ Сионий оглави тържествената Света литургия. Богослужението бе в двора на манастира. В 11 часа се проведе литийно шествие с чудотворната икона на обителта – Пресвета Богородица Троеручица. Според стародавната традиция тя се носи до мястото на нейното първо чудо. Всеки искаше да поноси малко реликвата, защото се вярва, че това ще му донесе здраве и късмет. Сред дошлите миряни можеха да се чуят и невероятни истории за измолени тук чудеса. Едни разказваха, че Божията майка ги е спасила от страховити диагнози. Други споделяха, че са си намерили работа у нас или в чужбина. Едно от документираните чудеса от последните години е записано в книгата на иконата. Жена дошла и развълнувана разказала, че със застъпничеството на Богородица се е спасила от смъртоносна онкологична диагноза. Игуменът дядо Сионий я помолил да запише случая си в книгата със свидетелствата за укрепване вярата на всички поклонници.

Варна

Храмов празник отбеляза на 15 август и старинната църква „Успение на Пресвета Богородица“ в гръцката махала на Варна. Сред поклонниците имаше и не малко летовници – чужденци, гърци, сърби, чехи, украинци и руснаци. Всички бяха дошли да се поклонят на чудотворната икона на Света Богородица с Младенеца, датирана от XIII век. Тя се счита за най-стария образец на средновековна християнска живопис, открит във Варненско. Мнозина присъстваха и на Светата литургия с водосвет. В края на службата деца от неделното училище към храма поднесоха поздрав към богомолците, припомняйки житието на Божията майка. Легендата за изграждането на църквата също е прелюбопитна. Тя е преразказана от братята Карел и Хермин Шкорпил. Те описват как през 1602 г. в разкошен кът с два големи бряста върху едното дърво „хвръкнала“ иконата на Света Богородица - от село Джиздаркьой до град Провадия. Събрали се християните от цялата околия да я свалят, за да я занесат в града. Две коли не могли да потеглят, натоварени с нея – сякаш тежестта й ги възпирала. При третия опит успял един праведен турчин да я закара до града, докато колата сама спряла на едно място. Хората го възприели като знaмение, че иконата иска да остане там и местните първенци измолили да бъде построен на мястото храм.

Умиление

Доста миряни се стекоха към чудотворната икона в Бачковския манастир - „Св. Богородица – Елеуса“ (Умиление). Съхранявана в черквата на обителта, тя се слави, че лекува и дарява бездетни с рожба. Има дори фантастичен случай на възкресена жена в морга.

В Пловдив честванията по повод големия християнски празник започнаха още в неделната нощ с Архиерейска вечерня с Опело на Пресвета Богородица в катедралния храм "Успение Богородично". В понеделник сутрин в 9 часа Пловдивският митрополит Николай възглави Архиерейска света литургия. В нея участва Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. Епархията вече се слави не само с чудотворната икона „Златна ябълка“, но и с Биещата Богородица от хасковското село Свирачи. Много хора разказват, че получават усещания, че някой ги налага, блъска като с енергия. Вярва се, че това е знак, че греховете им са простени, а молитвите – чути.