0

- Проф. Герджиков, след толкова драми още от първия ден на парламента оптимист ли сте за живота на 48-ото народно събрание?

- Признавам, че винаги съм оптимист, въпреки че често ме опровергават. Все пак се надявам разумът при политиците да надделее. Но като се замисля, такава криза и разединение при избора на председател не сме имали.

- Учудва ли ви, че това се превърна в толкова спорен въпрос?

- Да, все пак фигурата на председателя на Народното събрание не би трябвало да предизвиква конфликт що се отнася до интересите на различните партии. Досега при този избор винаги сме се ръководели председателят на парламента да бъде излъчен от най-голямата политическа партия и не сме имали проблеми. Поне аз не си спомням такова нещо.

- Политолози вече изтъкнаха, че някои лидери продължават да говорят предизборно и че реално се готвят за нова кампания. В такъв случай има ли надежда този парламент да просъществува?

- Знаете ли, много лошо впечатление ми направи изказването на представител на БСП, който заяви, че от партията им категорично отказват да се срещат със Соломон Паси и Росен Плевнелиев. Това означава, че изначално отсичат всички пътища за евентуално разбирателство. Не мога да си го обясня, защото в политиката не се действа по този начин. Народните представители трябва да разберат, че опитите за диалог са задължителни. Не може да отказваш да разговаряш с опонентите си. Много съм разочарован от една такава позиция, защото политика в цивилизована държава не се прави по такъв начин.

- Засега се оказва всъщност, че преговорите в контактните групи, предложени от ГЕРБ, пропадат, защото само две политически сили са съгласни за разговори. Защо липсва диалогът в политиката?

- Това е големият проблем. Никой не може да те накара да приемеш нещо насила, но не бива да отказваш разговори. И в другите страни има кризи, но никъде не се отрича всичко изначално. Липсва ни политическа култура. Не бива да се действа първосигнално.

- Вие наблюдавате народните ни представители през последните години - били сте в позицията и на председател на Народното събрание, и на служебен премиер. Кажете от какво трябва да се поучат днешните политици и има ли изобщо истински лидери?

- Оказа се, че не сме узрели за политика. България има нужда от управление и не мога да разбера защо тези хора искат да лишат страната ни от такова. И то на фона на кризи, в такъв труден момент. Много е важно да има диалогични хора, да се водят преговори. До къде ще доведат те, е друг въпрос, но не бива да отказваш такива.

- Виждате ли лидери сред новите политици, като сравните с такива по-назад във времето?

- Да, разбира се. Веднага мога да посоча един Стефан Янев, който е много балансиран човек, интелигентен, работил съм с него и мога да кажа само добри неща. От по-старите лидери - Бойко Борисов. БСП също си има такъв, въпреки вътрешните противоречия в партията. Но бих казал по-скоро, че няма достатъчно лидери с изявена позитивна нагласа да привличат хора, да обединяват. Ето това като че ли не достига.

- И преди сте управлявали в коалиция. Тогава дори стана популярна фразата, че коалиция е мръсна дума. Днес продължава ли това да е така?

- В никакъв случай. Защо да е мръсна дума, при условие че толкова държави се управляват на този принцип сега. Мина времето на еднопартийния модел. В света коалициите са нещо обичайно и не се ли научим на такава култура, няма да имаме просперитет. Трябва да е ясно, че ще се управляваме от коалиции в необозримо бъдеще.

- Хората обаче вече са изморени от избори. Какво ще се случи, ако се наложи да отидем на още едни?

- Ще има още по-ниска избирателна активност. В същото време няма да доведат до някаква съществена промяна в политическата палитра. Не виждам какво ще е различното при едни избори след няколко месеца. Ще имаме копи-пейст на сегашната ситуация. Политиците трябва да осъзнаят това и да вземат мерки да не се стига дотам.

- Добър вариант ли е да има експертно правителство с мандат до местните избори и тогава да имаме вот 2 в 1?

- Чувам някои политически лидери да коментират, че ако се състави експертно правителство, едва ли не партиите няма да носят отговорност. Не е съвсем така, защото всеки кабинет има такава. Това важи и за служебния. Все пак поема ангажименти пред обществото. Така че в момента е важно да имаме управление, това е от първостепенно значение, затова не бива да робуваме на предразсъдъци.

- Може ли да се състави такова поне до местната власт?

- Това е един сравнително добър вариант, защото има опасност след три месеца отново да ходим на избори. Надявам се да успеем да издържим поне до есента, това е сравнително добро решение.

- Рискуваме ли служебните кабинети да се превърнат в традиция у нас?

- Ами те вече се превръщат в такава. Повечето кабинети напоследък са все такива.

- От кои политици от миналото трябва да се поучат днешните лидери, кой да им служи за образец?

- Като човек с афинитет към историята, бих посъветвал да се поучат от цар Борис III. Той е съумявал в много трудни за България времена да намери възможните точни решения, да не ни вкарва във войни. Той е бил личност, която умее да балансира между световните лагери. Направил е така, че в навечерието на Втората световна война страната ни да е с доста добре развита икономика. Бих казал, че на фона на Европа и света, България е стояла добре в онези времена.

- А от Симеон Сакскобургготски?

- Що се отнася до Симеон Сакскобургготски, бих казал, че щеше да е прекрасно, ако беше станал президент на България. Той е с огромен авторитет и човек с международни контакти. В това отношение щеше да е безценен, така че България загуби в това отношение. Сега има идея да бъде включен да участва в преговори с европейски държави. Ако се съгласи, ще е чудесно, защото няма друг човек, който да се ползва с такъв авторитет пред света.

- Знаете как беше посрещнат той през 2001 година. Хората го приемаха като Спасител. Отказахме ли се да търсим месията?

- Може би се отказахме. Но аз не съм съгласен с твърденията, че Симеон Сакскобургготски се е върнал у нас, за да си върне имотите. Не разбирам какво общо има това с връщането му в България. Той може да направи това и от другия край на света. Но хората вярват на такива приказки. От тази гледна точка в някаква степен Симеон Сакскобургготски беше употребен и изхабен. Много съжалявам, защото е с огромен потенциал и както казах във външните отношения би бил от огромна полза за България.

- Като че ли все се надяваме обаче на нови проекти, на нови партии. Така беше дори със Слави Трифонов, съгласен ли сте?

- За мен това е несериозно. Не можем да търсим такъв род спасители.

- Къде виждате страната ни днес? Спорим дори за евроатлантически ценности, за войната в Украйна...

- Ние сме си избрали пътя и за мен той е правилният. България е част от Европейския съюз и това не бива да се променя. Дори ми е странна позицията на партия „Възраждане“, която иска да излезем от Евросъюза и да не приемаме еврото. Това е бягство от истинския път. Вярно е, че Европа е в криза, но това не е някакъв прецедент. Бъдещето на страната ни е там, това е перспективата ни. Дори съм сигурен, че след 20 или 50 години ще има Европейски Съединени щати, за да може Европа да се противопостави на мощни икономически колоси като САЩ, Китай, Индия. Нито една европейска държава поотделно не може да се съревновава с тях, но обединена Европа може.

- Говорите за обединение, но виждате, че у нас разединението взема връх. До какво ще доведе това?

- За да надделее обединението, е нужна политическа култура. Политиците трябва да осъзнаят това.

- Вече в политическа криза ли сме според вас?

- Не ми се иска да е така. Надявам се да не се задълбочава, все пак не сме единствената страна, която преживява криза. От 2019 година досега в Израел имаше пет правителства. Белгия и Италия имат подобни проблеми, така че не е чудо невиждано. Важното е да намерим пътя и да преодолеем това.

- Когато станахте председател на 39-ото народно събрание, препоръчахте на депутатите да си припомнят едно емблематично произведение - „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски. То е посветено на „всички, които казват, че то не се отнася за тях“. Днес какво бихте им препоръчали да прочетат?

- Странното е, че вече изминаха повече от 20 години, но още се помни от хората. Наистина това е поучително произведение. Нека да го имат предвид и сегашните политици.

- Ако днешните политици са ви студенти, каква оценка бихте им поставили?

- Не искам да ги поставям под общ знаменател. Има такива, които наистина полагат усилия и притежават качества. Въпросът е да успеят да се преборят с тяснопартийните интереси на някои, които може и да се дължат на липсата на достатъчна политическа култура или неопитност. Затова бих казал, че на политиците трябва да се поставят различни оценки, общата не е много висока.

- Какво ви прави впечатление с всеки изминал парламент?

- Че са все по-кратки. Трябва да излезем от този омагьосан кръг.

- Умеят ли да говорят днешните политици, добри оратори ли са?

- Някои умеят, други не толкова.

- А попадат ли много случайни хора в Народното събрание според вас?

- Винаги е имало такива и това е нещо, което не може да се преодолее. Няма как да стане заради системата, по която се избират народните представители.

- До дни трябва да започнат консултациите с политическите партии за сформиране на правителство. Какво очаквате от президента Румен Радев и бихте ли го посъветвали нещо?

- Не бих си позволил да давам съвети на президента. Смятам, че се справя добре с функциите си. Няма как на такава позиция да няма и неприятели. Който и да е там, ще му се намерят недостатъци. Както не веднъж съм изтъквал, ако искаш поне половината хора да те намразят неистово, стани политик. Така че няма обичан политик. Това няма как да стане.

- Успешни ли се оказаха според вас служебните правителства?

- Смятам, че се справиха много добре. Това е погледът, който имам върху работата им. Те действаха в трудни условия, много по-трудно от тези, в които аз бях през 2017 година за 98 дни служебен премиер. Тогава обстановката беше относително по-спокойна. Последните кабинети работеха при много по-тежки условия.

Това е той:

Проф. Огнян Герджиков е роден на 19 март 1946 г. в София

Завършва Юридическия факултет на СУ “Св. Кл. Охридски”, където днес преподава търговско право

Автор на монографии и десетки статии в областта на търговското право

Бил е народен представител от НДСВ два мандата

Председател на 39-ото НС

Служебен министър-председател от януари до май 2017 г.

Носител на орден “Стара планина”