0

Б олници и училища наливат близо 3 милиона лева за отопление. Това показа проверка на „Телеграф“ в електронния регистър за обществени поръчки.

За последния месец са публикувани над 40 обяви, с които се търси изпълнител за доставка на природен газ или твърди горива за нуждите на различни лечебни заведения и школа. Някои от тях са единствено за предстоящия отоплителен сезон, а други искат да сключат договор за няколко години. Повечето обществени поръчки са за гориво.

Суми

Най-ниска е заложената сума от СУ „Желязко Терпешев“ в град Любимец, което се топли на пропан-бутан, и е подготвило 60 000 лв. Професионалната гимназия „Атанас Буров“ в Силистра пък се нуждае от доставка на 30 хил. литра гориво – газьол, като предвидената сума е 85 бона. СУ „Отец Паисий” в Монтана, което се отоплява с котел, търси доставка на топлинна енергия срещу 200 000 лева. Значително по-малко ще заплати ОУ „Елин Пелин“ в Бургас, което използва пелети и заделя 104 500 лв.

Сумата зависи както от големината на сградата, така и от срока на договора за доставка и прогнозното количество, което ще е необходимо за отопление. Така например Езиковата гимназия в Хасково е обявила обществена поръчка за доставка на природен газ до 2025 г. и ще отдели 390 хил. лв. от бюджета си.

Скок

Три са лечебните заведения, обявили обществени поръчки за осигуряване на отопление. Най-ниска сума – 132 хил. лв., но само за един сезон, ще плати МБАЛ-Бяла Слатина за доставка на компресиран природен газ – метан. МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ в Свищов пък търси 100 хил. литра гориво за 280 000 лв. Държавната психиатрична болница в Пазарджик иска да сключи 3-годишен договор за доставка на природен газ за 390 000 лв. Преди повече от месец общинската болница в Дупница също обяви обществена поръчка за доставка на природен газ за 190 бона за година. Доставчикът на синьо гориво за града е един, но законът задължава да се отиде до тази процедура. Досега обаче болницата е плащала по около 36 000 лв., а сега този разход скача 6-7 пъти.

Така стои въпросът с отоплението на всички лечебни заведения, но по-малките изпитват огромни трудности. Някои вече търсят и начини за намаляване на разходите и алтернативни методи като отопление на ток с климатици. На места обаче дори това не е решение, защото сметките за ток също може да се окажат непосилни за бюджетите на лечебните заведения.

На ток

Въпреки това общини, държавни администрации, ВиК дружества и тецове масово обявяват поръчки за доставка на климатици. Други пък правят основни ремонти, които да намалят разходите за енергия.

Например от Националната агенция по приходите имат две отделни обявления за покупка на климатици, като едната е на стойност 37 000 лева за доставка на 6 енергоефективни инвенторни климатици, като два от тях са за офиса в София, а 4 ще отидат в Пловдив. Отделно от приходната агенция в града под тепетата са пуснали поръчка за 27 климатика за сградите на териториалните структури. Средната цена за брой, която ще платят, е около 1000 лева или общо 27 000 лева без ДДС. Агенцията за държавна финансова инспекция също е пуснала обществена поръчка на стойност 20 000 лева.

Обяви за закупуване на климатици има и от ВиК-Пловдив, като дружеството е обявило цена от 69 900 лева. Сред кандидатите, които ще се отопляват на ток с климатик, е и ТЕЦ „Марица-изток 2“. Централата е пуснала поръчка за уреди на стойност 100 000 лева.

Община Провадия търси доставчик на уреди за отопление и охлаждане, като е подготвена сума в размер на над 41 000 лева. А в Горна Оряховица поръчката е за близо 5 млн. лева.

Общински сгради минават на ток от слънце

В системата за обществени поръчки има и редица предложения за въвеждане на мерки за енергийна ефективност. В община Трявна например ще правят основен ремонт на сградата, като ще поставят топлоизолация и нова дограма, LED осветление, подмяна на котела, който е на дизел с централна климатизация, както и 54 фотоволтаични панела за лични нужди. Поръчката е на обща стойност от 726 000 лева. Същата амбициозна цел са си поставили от ДКЦ II – Бургас, които ще инвестират 674 000, за да намалят потреблението на енергия с 32 на сто. Сред обявленията на институциите има много за енергийно обследване. Например Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество има поръчка за такова на стойност 46 000 лв. Енергийно обследване ще се прави и в домове за стари хора, детски градини и много други.

Националната библиотека влага 1,7 млн. лв.

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ е обявила обществена поръчка за климатична инсталация на стойност близо 1,7 млн. лева. Изпълнителят следва да извърши строително-монтажните работи съгласно изготвения инвестиционен проект. Очакваният резултат от качествено изпълнение на строително-монтажни работи е изграждане на централизирана климатична система в сградата на библиотеката. Съществуващите към момента отоплителни тела са физически и морално остарели, с ниско ниво на управление и понижен коефициент на полезно действие.