1

Д омът на революционера Иларион Драгостинов в архитектурно-етнографското селище резерват Арбанаси, е почти напълно разрушена и се е превърнал в сметище.

Това алармираха пред „Телеграф“ шокирани от потресаващата гледка родни туристи. Сградата е паметник на културата с национално значение и това е причината години наред държавата и великотърновската община да си прехвърлят топката взаимно кой да предприеме действия за спасяването на поредната сграда с културно-историческо значение в нашата мила родина. 

Руини

Къщата на революционера се намира близо до центъра на село Арбанаси и покрай нея почти през цялата година преминават стотици наши и чужди туристи, които са буквално шокирани от гледката. От някогашната здрава постройка днес са останали само основите, две педи каменен зид над тях и една порта. Всичко останало е потънало в руини. Дворът и помещенията й са превзети от пущинаци и храсти, високи над 2-3 метра.

А от известно време има и множество успешни опити тя да бъде превърната в сметище. Живеещите в съседство с болка си спомнят, че преди да бъде оставена да се саморазруши, къщата е била една от най-красивите в селото. Отличавала се е със сложната си архитектура и с резбованите си дървени тавани. В къщата някога се е съхранявала още и богата библиотека, която днес също отдавна вече не съществува. 

Ламбо 

През 2009-2010 г. от Министерството на културата по времето на Стефан Данаилов отпуснаха 90 хиляди лева, с които бяха изградени каменният дувар и портата. Други средства за реставриране на обекта досега не са давани. Всъщност според търновския общественик Стоян Калпушков парите, отпуснати от Ламбо за къщата на Иларион Драгостинов, били доста повече, 400 хиляди. Къде са тези пари и от кого са усвоени обаче, днес не е ясно. Преди време община Велико Търново е имала намерение да промени собствеността на имота, така че тя да е общинска, а не държавна.

До такава процедура обаче така и не се стига заради спънките от страна на културното министерство. При една такава ситуация единствената възможност Иларионовата къща да бъде спасена е да бъде създадена неправителствена организация, която да изготви проект за възстановяването й и с този проект да кандидатства за финансиране със средства по европейските програми.

На този етап обаче няма ентусиасти, които да изявяват желание да се захванат с подобна тежка задача. Според експертите за цялостното реставриране и ремонта на Иларионовата къша по предварителни изчисления ще се необходими най-малко половин милион лева, които обаче няма откъде да дойдат. 

Междувременно върху разрушената каменна ограда на къщата е поставена табела с надпис: „Срам за българските управници и за българската нация днес. Дано не и утре! Къде сте, политици и граждани?! Или потомци на славното ни и съкровено минало незабравимо.“

Построена е преди 200 години 

Родната къща на Иларион Драгостинов е построена преди 200 години. В нея през 1852 г. е роден бъдещият революционер и ръководител на Втори Сливенски революционен окръг.  

На 21 март 1876 г. той се прехвърля през Дунава в българските земи. Ден по-късно на път за Сливен революционерът се отбива в родното си Арбанаси.  Там, в родната си къща, той се прощава с родителите и близките си и облича въстаническата си униформа. Майка му Елена и останалите жени в къщата плачат. Баща му търговецът Иван Драгостинов подава наниз жълтици с думите: „Вземи, сине, това е за народното дело! Да ти помага Бог и Света Богородица да те пази, синко!“ „Жален час беше“, спомня си по-късно сестра му Евгения.

Самият Иларион на прощаване изрича с усмивка думите: „Стига сте шетали, де! Седнете, че ми е най-мило да ви гледам и да ви се радвам!“ На изпроводяк майката Елена целува сина си по челото и със сълзи в очите си го благославя: „За оръжие, майка!“ Сълзи се появяват и в очите на коравия революционер.

След преждевременното избухване на Априлското въстание в Пловдивски революционен окръг на 20 април 1876 г., верен на изработената и приета на Оборище програма, Иларион Драгостинов организира чета, с която излиза в Балкана. На 10 май 1876 г. в сражение край прохода Вратник войводата Иларион Драгостинов е убит. Загива на едва 24 години, преди да успее да създаде свое семейство и да има свои наследници.

Наследниците искали музей 

След смъртта на революционера неговите близки продължават да живеят в къщата в село Арбанаси. Наследниците на Иларион Драгостинов са посочили в специално завещание, че искат в къщата да бъде създаден музей на революционера и на останалите 13 възрожденци, излезли от Арбанаси. Те са готови да предоставят и първите експонати за бъдещия музей: вещи, книги и покъщнина.

Кметове и родолюбци от шест български градове и села, които са свързани с името и дейността на Иларион Драгостинов, са формирали клуб, носещ името му. Членовете на клуба също се борят за това родната къща на Иларион Драгостинов да получи възможност да реализира проекта за превръщането й в революционен музей. 

Другото предложение за бъдещето е на общественика Стоян Калпушков, който предлага родната къща на революционера да бъде превърната в къща музей „Април 1876“.