0

Мълнии убиват средно между 6 и 10 души на година в България, съобщава "Телеграф", като се позовава на данни на климатолога Симеон Матев ден след поредния инцидент, който отне живота на двама души в Пернишко.За нашите ширини средната смъртност от мълния е едно на милион. За сравнение, да спечелиш шестица от тотото вероятността е едно на 14 милиона. Според експерта по мълниезащита Христомир Иванов пък мълниите стават все по-чести заради глобалното затопляне.

Поражения

При удар от мълния по принцип се засягат почти всички системи на организма, защото действат два фактора - електричеството и топлинният ефект от електричеството, обясни за „Телеграф“ д-р Кирил Симеонов от болницата в Бургас, където се лекува оцелялата по чудо след поразяване от гръм Теодора. „Пораженията са много тежки. Обикновено се засяга тотално централната нервна система, спира сърцето, а оттам и дишането, белият дроб престава да функционира. Поразява се и черният дроб. Когато имаме директен удар от мълния върху човек, се получават входни и изходни отверстия, които се визуализират и изразяват в дълбоки изгаряния“, описва специалистът.

Късмет

„Да оцелееш след удар от мълния е изключителен късмет, защото това са стотици хиляди волтове, които минават през тялото и няма възможност организмът да се защити по никакъв начин. При случая с Теодора тя е имала огромен късмет, че мълнията не я поразява директно. От снимките се вижда обгореното дърво в близост, което означава вероятно, че гръмотевицата преминава първо през дървото, а пациентката е ударена от електромагнитните полета странично от мълнията. Имаме един косвен удар и въпреки всичко, пораженията са достатъчно тежки“, обясни д-р Симеонов. Според него при Теодора също е имало спиране на сърцето и временна кома. Другият късмет на Теодора е, че жената, оказала й първа помощ, е знаела точно как да го направи. По разказ на близки на Теодора и свидетели парамедиците са работили много точно, бързо и професионално до транспортирането й в болница. Реаниматорите в болницата после също са си свършили работата перфектно. „В момента Теодора е добре. Там, където има изход от мълнията, е получила изгаряния във форма на сърчица - като поличба е, посочена от Господ“, каза д-р Симеонов. Тя е настанена в Първа хирургия на болницата в Бургас и постепенно се възстановява.

Правила

Неслучайно има няколко важни правила, които трябва да се спазват. Най-важното е при гръмотевична буря при възможност да стоим на закрито. Но не под дърво, под беседка на поляна и т.н. Под закрито означава в стабилна сграда. Ако няма такава възможност за такова укритие, трябва да се избягват самотните дървета, да бъдем на най-високото място на терена.

Вода

Трябва да седим далеч от водни басейни. Не е препоръчително при гръмотевична буря да бъдем вътре в морето или в друг воден басейн. Също е добре да се освободим от метални предмети по нас, да бъдем далеч от рудни находища, изобщо от места, които биха били добър проводник на електричество.

Нерядко при простиране на пране също се оказва доста вероятно да ни покоси мълния. Причината е, че при движение намалявате съпротивлението на въздуха и се оказвате мишена за мълнията. Най-много жертви на мълния има през месец май и юни, но нерядко и в края на лятото през август. Причината е, че последните години от средата на юли до средата на август се установява сухо и горещо време, а от средата на август отново има зачестяване на валежите и гръмотевичните бури. И точно тогава има увеличение на покосените от мълния.

Говоренето по телефона засилва риска

Говоренето по телефона също представлява риск. Струпването на много хора на едно място също може да представлява проблем. Дори да спазваме всички правила, невинаги можем да се спасим от мълния. Но все пак, спазвайки установените правила, намаляваме риска. Когато има гръмотевична буря, при всички положения е по-добре да си изключим телефона, отколкото той да създава някакво електромагнитно поле, което може да привлече мълнията. Всичко, което по някакъв начин намалява електрическото съпротивление, може да бъде някакъв притегателен център за мълнията. Дори движението, тичането също могат да привлекат мълнията.

80% от сградите без защита

80% от жилищните сгради у нас са без защита от мълнии. Това каза за „Телеграф“ Христомир Иванов, експерт по мълниезащита и един от авторите на наредбата, която регулира тази дейност у нас. Според него след влизане в сила на наредбата преди няколко години вече е невъзможно нова сграда да се пусне в експлоатация без качествена и тествана мълниезащита. Не така обаче стоят нещата със старите сгради. Много къщи никога не са имали гръмоотводи. Панелните блокове пък са имали по проект, но при повечето тя е премахната или увредена при ремонти на покривите от некомпетентни лица. „Всяка къща трябва да има мълниезащита. Цената е 1500-2000 лв., но инвестицията си струва, защото колкото и малък да е шансът, удари ли мълнията, къщата е унищожена. Пет къщи изгоряха през 2021 г., две от тях в София, в кв. Казичене“, сподели Иванов. Според него изграждането на мълниезащита на стар панелен блок струва около 2000-3000 лв. според размера на сградата. „Това не е скъпо, когато се раздели на голям брой апартаменти, но хората продължават да си играят с късмета си“, заключава специалистът.

ПО ТЕМАТА РАБОТИХА:

СОФИЯ СИМЕОНОВА

ЕЛЕНА АНАСТАСОВА

ДЕЯН ДЯНКОВ