0

Х имн, посветен на Апостола на свободата Васил Левски, е запазен в Държавния архив в Бургас. Той е написан през далечната 1948 г. от композитора Георги Шагунов малко преди неговата кончина и никога не е звучал.

За първи път химнът ще "оживее" на 19 февруари, когато ще се честват 150 години от смъртта на Дякона. Бургаският духов оркестър, с диригент Анастас Камиларов, се е заел с отговорната задача да вдъхне живот на химна. Музикантите вече разучават нотните листи, оставени от Шагунов, и репетират усилено. Според тях музиката има жизнерадостно звучене. Идеята е творбата на Шагунов да бъде изпълнена от оркестър е на Данка Георгиева, дългогодишен директор на Дирекция „Регионален държавен архив“ - Бургас. Тя се обърнала за съдействие към общинските власти, които изцяло подкрепили инициативата химнът за Левски да види бял свят.

Бележки

"Фактът, че Шагунов е създал химн, посветен на Левски, е известен отдавна на всички колеги, които са работили през годините в Държавния архив, но не е бил известен на широката общественост. За първи път се дава гласност на тази музикална творба. Тя е попаднала в архива през 70-те години на миналия век като част от личния архив на композитора Георги Шагунов. Оригиналът на нотните листи се съхраняват в Държавния архив в Бургас. Те са изписани с доста особен почерк и трябваше доста време да се разчетат. Между нотите има писани и ръкописни бележки, които тепърва ще разчитаме, не изключваме това да е текстът на химна. Не открихме сведения някога този химн да е свирен в миналото", разказа пред „Телеграф“ Данка Георгиева. 

Композиторът Георги Шагунов е творил в Бургас и е бил капелмайстор на 24 пехотен Черноморски полк. Неизвестната му досега творба е озаглавена "Химн за Васил Левски".

Върху нотните листи е написана годината на създаването - 1948, като е посочена и датата 20 юли. Според историци химнът вероятно е последната му творба, защото три месеца по-късно Шагунов умира на 75-годишна възраст.