0

- Новият политически сезон започна, партиите дадоха своите заявки. Какво видяхте в тях?

- Видях желание за придобиване на нови политически позиции, за запазване на вече заети такива и търсене на някаква платформа, за която да се захванат предвид предстоящата кампания за местния вот. Видях загрявка за началото на местните избори.

- Партиите, които подкрепят кабинета, потвърдиха това, но се видяха и нюанси, че по-скоро това е временен кабинет и само 5-6 неща го държат...

- Нищо изненадващо. Чували сме го и преди. Почти по същия начин Кирил Петков и Асен Василев си говориха с Борисов, преди да се състави кабинетът и докато течеше този процес. Никакъв повод за напрежение. Едното око на всички политици в парламента, особено на тези от коалицията, е към местните избори. Хоризонтът, който ги държи, казахте 5-6 неща, са повече от достатъчно да оправдае една коалиция своето съществуване. Коалицията със сигурност ще продължи да бъде такава поне до окончателните резултати от местните избори, а и след това. Местните избори са много важни, но говорим за власт от различен порядък, цели и хоризонти.

- Не се ли оказахме в „затишие пред буря“, защото още в първия ден Бойко Борисов открито заговори за ролята на Алексей Петров във формирането на кабинета? Това предизвика размяна на реплики и формациите влязоха в обяснителен режим.

- Никой не обича от политиците на „Промяната“ да го свързват по какъвто и да било начин, било то и фолклорно-митологичен, с фигури от стария подземен свят. Напрежение ще има. Но целта е ясна, тя е споделена и ще бъде преследвана с общи усилия от всички, които я подкрепят. Борисов няма проблем за общото си минало с различни хора. Въпросът бе каква ще е реакцията на партньорите му. Според мен тя бе умерена. Един разговор, колкото и да е съдържателен, не определя сериозни политически решения с дълъг хоризонт. Отново се надценяват ролята, мястото и значението на отделни хора в общия ход на историята.

- Как тези спорове, в това число и за кадровите назначения, ще се отразят на партиите в навечерието на вота? Това е просто борба за власт или стратегически подход за местните избори?

- Едва ли е стратегически подход. Не съм останал с впечатлението коалициите да имат ясен хоризонт за следващите 2-3 г. В политиката това е приличен хоризонт. Всичко останало е просто реагиране. ПП изпитва неистови трудности да намери кандидати, които да бъдат разпознаваеми, да представят листи с имена. За ГЕРБ това не е проблем. Различни логики и хоризонти движат техните действия. ГЕРБ има за цел да запази влиянието си с малки щети. ПП каквото и да спечели, ще бъде представено като победа.

- След местния вот може ли да се стигне до разместване на пластовете и ново разпределение във властта?

- Не виждам такава опасност. ПП няма нито един общински съветник и кмет в България към момента. Колкото и малко да спечели, ще се представи като огромна победа. Особено ако коалицията ПП-ДБ спечели в София. Резултатите на ГЕРБ и ДПС из страната ще бъдат представени като маловажни, без значение, че това включва 2/3 от общините в България. За всеки ще има по нещо, за да балсамира щетите и да се представи като победител на местните избори. Всички партии го правят. Не мисля, че местните избори ще имат такъв драматичен ефект върху състава на управлението. Просто ще потвърдят тежестта на всеки от партньорите. Ще продължим да чуваме подобни изказвания от Борисов, който ще критикува коалиционните си партньори и ще им казва: „Не правете така. Учете се“. Това ще важи за всяко едно назначение и политика. Фокусирали сме се върху местните избори, но истинското изпитание за кабинета е бюджетът за следващата година.

- Това, че ГЕРБ ще спечели значителен брой кметски места, няма ли да даде основание за претенции за повече министри и други назначения?

- Да, но защо трябва да става веднага? Говорим за стратегически ходове. Защо ГЕРБ да не изчакат ротацията на премиера с Мария Габриел? И тогава могат да кажат, че настояват за по-представителна квота. Или да продължат да следват сегашната си политика – „Ние контролираме МС чрез парламента“. Въпрос на преговори и прозрачни механизми за вземане на решение. Беше анонсирано, че ще се подпише такъв механизъм. Не би било лошо да ни го представят скоро. Ако може, преди местните избори и ще видите колко рязко ще спадне напрежението.

- Да, но все още нямаме подписано такова споразумение. Според вас на какво се дължи това?

- Прозаично и тривиално – на лятната ваканция. Според мен така и не са намерили време лидерите да се съберат и в динамичен порядък да решат въпроса. Може би това е част от предизборната кампания за местните избори. Че има такъв механизъм, дори и неформален, се вижда от реакцията на Борисов срещу назначенията. И буквално за няколко часа нещата се балансират. Имат канали за комуникация, те работят. Би било добре за гражданското общество този механизъм да бъде формализиран като документ.

- Споменахте, че бюджетът ще е изпитанието за правителството. Кои са останалите препъникамъни?

- Не виждам такива, защото всички останали политики, държащи коалицията, са препотвърдени. И Шенген, и за еврозоната, и за Украйна виждаме последователна подкрепа. Дори и за своеволията на президента Румен Радев, който не се държи като държавен глава, а като лидер на съпротивително движение. Това са оптимистични знаци, че коалицията има посока, цел и знае за какво е на власт. Бюджетът ще бъде важният момент, защото чрез него ще се управляват публични ресурси. Ако постигнат баланс и политически компромис, коалицията отива отвъд хоризонта, който си е поставила.

- Т.е. ако има опасност за кабинета, тя е отвътре?

- Винаги е така. Коалицията може да се самовзриви. С тази опозиция в парламента в лицето на БСП, ИТН и „Възраждане“ не мисля, че някой има ресурс да свали коалицията.

- Има ли възможност ротацията да се забави? Премиер и шеф на НС са през 9 месеца, но процедурата за председател на правната комисия трябваше да е през 3? Този процес още не е задвижен.

- Струва ми се, че и това ще попадне в графата 9-месечна ротация. Би било по-прегледно да имат стандартизиран срок. Ротацията да не е за едно 3, за друго 6, а за трето 9 месеца. Ще се подходи творчески по този въпрос и тази ротация ще стане 9 месеца. Така след местните избори ще има масова ротация.

- Но има и друга хипотеза – в ротацията на правната комисия да се включи и ДПС, защото те играят активна роля в парламентарния живот...

- Не смятам, че ДПС ще стигнат дотам да вземат правна комисия. Бюджетната комисия е достатъчно добра арена, където Йордан Цонев да вземе ключова роля. ДПС няма как да бъдат част от управлението на този етап. Те поддържат парламентарното мнозинство и съвсем ясно показаха подкрепата им за какво е и докъде се простира.

- Каква е ролята на Румен Радев в тези процеси и създаването на напрежение между партньорите?

- Той напрежение не създава. Точно обратното. Той е спойката. Ако говорим за сглобка“ или „смазка“, която държи „сглобката“ да работи безаварийно, то това е президентът Радев. И по-скоро нереализираният политически трибун Румен Радев. Той се държи все повече и повече като политически лидер. Докато го прави, правителството ще продължи да съществува без проблеми. Радев започва да се превръща в лице и символ на това, което ние не искаме да се случи. Не виждаме думите му да бъдат споделяни от милиони българи. Подобен тип популизъм ще мине.

- Имаше критики към него, че е преял с власт. Ограничаване на част от правомощията му или изцяло махането на служебните кабинети ще решат ли проблема?

- Всеки един президент, който назначава служебни кабинети, може да бъде обвинен в „преяждане с власт“. Няма значение как се казва – Стоянов, Първанов или Плевнелиев. Това е пиарски ход. От друга страна, функцията на президента в конституцията си остава енигма. Той работи каквото си иска, както си иска. Факт е, че партиите дадоха на президента възможност да управлява чрез служебни кабинети. Факт е, че Радев не помогна на партиите да направят правителство. Поведението му не е ползотворно за държавността, но мобилизира управляващата коалиция. Функциите на президента имат нужда от преосмисляне, но то трябва да бъде визионерско. Не насочено спрямо Румен Радев, а с мислене към президентската институция независимо кой ще я заема. С този блокаж, който настъпва, президентът се превръща в четвърта власт. Пример е оставката на главния секретар на МВР. Против съм да има и служебен кабинет. Нидерландия има една практика – бившият министър-председател оглавява междинното правителство. Германия дава друг пример – да се внесе вот на недоверие трябва мнозинство, за да се състави правителство. Това със служебните правителства очевидно не работи.

- Доколко бе правилна реакцията на Радев с първоначалния отказ да освободи главсека на МВР Петър Тодоров?

- Това показва, че Радев иска да се изживява като властови център, какъвто не му се полага. Обърка въобще мястото и ролята си. Политическото ръководство има право да избира административните шефове на службите. Президентът откога започна да разбира от това? Президентите не ги избираме да бъдат военни, полицаи, пожарникари или архитекти. Това беше грешен ход от страна на Радев.

- Изявени личности обявиха инициатива за защита на 3 март. В тях влизат хора, които са подкрепяли Радев за президент. Това репетиция за този прословут политически проект на Радев ли е?

- Може и това да е. Ако е репетиция за проект, това би означавало или той да си подаде оставката като президент и да стане политически лидер, или отново ще направи опит да инженерства друг политически субект. Това обаче не му се получава особено. Изборът е негов. Това движение за защита на 3 март е абсурдно. Никой не е искал да забранява 3 март или да го заличава от историческата памет на българите. Това показва, че се заемат едни популистки позиции, които целят къс хоризонт, къс проект, емоции, а не разум. Това е противопоказно за държавността.

- Какъв е шансът на Ваня Григорова като ляв кандидат за кмет на София?

- Максимум балотаж. Не виждам широка радикализирана маса, каквато да населява София, да изстреля Григорова и да я направи печеливша кандидатура. Балотажът за нея би бил колосален успех. Въпрос на кампания, на позициониране. БСП-София никога не са били популярни. Зависи каква кандидатура ще извадят ГЕРБ. Ако извадят разпознаваме кандидатура с профил, конкурентен на Васил Терзиев, то г-жа Григорова ще бъде евентуално на трето място.

- Имаше теории, че ГЕРБ ще се откажат от кметската битка, тъй като целта им е по-скоро да имат мнозинство в Общинския съвет...

- Дори и да е така, а аз не споделям подобна хипотеза, тя минава през прилична кандидатура, която на първи тур да генерира подкрепа и за листата за общински съветници. Трябва им кандидатура, която да увлече достатъчна подкрепа. Имитацията на участие не би била ползотворна и ще е контрапродуктивно за ГЕРБ.

- Какъв е призивът ви към избирателите преди местния вот?

- Гласувайте, за да не съжалявате.

Това е той:

  • Роден е на 19.06.1977 г. в Шумен
  • Доктор по политология на СУ “Св. Климент Охридски”
  • Магистър по политически науки от Централноевропейския университет в Будапеща
  • Главен асистент в департамент по Политически науки на НБУ