0

- Преди 37 години на 26 април 1986 г. стана ядрената авария в АЕЦ „Чернобил“. Къде бяхте тогава?

- На работа в АЕЦ “Козлодуй“. Бях нощна смяна.

- Какво си спомняте от тези дни?

- Нищо. Кой каза, че има авария? Ние научихме по различни пътища за нея. При мен имаше обучаващ се човек, чийто брат и баща работеха на четвърти блок в АЕЦ „Чернобил“. Те получиха някаква информация, че е имало авария. Но каква е, колко е голяма. Всичко беше скрито. Много по-късно научихме повече за аварията и глупостта, която е станала заради някакъв ненормален партиен секретар, който наредил, а оператор не изпълнил... човешка грешка. Както и аварията в АЕЦ „Фукошима“ е била заради човешка грешка. Не са знаели как да включат една пасивна система, за да спасят положението и не могли да превключат дизелите, за да захранят съответните помпи да работят.

- Сега японците искат да изпуснат радиоактивната вода, съхранявана в централата в океана.

- Това е правилно. Радиоактивната вода ще се разреди и не е опасно. Разреждането е толкова голямо, че радиацията ще бъде нулева, теченията ще я разнесат. Първо водите ще бъдат изпуснати в ограничен периметър и ще наблюдават района известно време. Максимум за седмица всичко ще се разнесе.

- Чернобилската ли е най-голямата ядрена катастрофа в света?

- Не смятам, че е най-голямата. Най-лошо се отнесоха към нея. Катастрофата във Фукушима не е по-малка. В Чернобил се взриви един реактор, във Фукушима гръмнаха два. Самите японци реагираха бавно заради тяхната остаряла система на управление. Става авария в централата и съответният инженер или директор, за да не тревожи премиера, който докато пиел чай, мълчал известно време.

- И нашите управляващи скриха за аварията в Чернобил и не отмениха манифестацията на 1 май.

- На 1 май още нямаше нищо в България. Замърсяването беше във Финландия.

- Какво сбъркахме в България след аварията и допуснахме замърсяване в страната.

- Безсмислено е в момента да се връщаме години назад. 2023 година е и да се връщам в 1986 година. Защо? Защо не се върнем в 1979 година. Тогава е първата тежка ядрена авария, станала в американската АЕЦ „Три Майл Айлънд“. Тогава американците евакуират 3 милиона души. Тя става заради грешна сигнализация на апаратура и операторът бил толкова прост, че не могъл да се сети, че грешката е в сигнализацията. Защото техните оператори на атомни централи са със средно образование. Само дежурният на блока е с висше образование.

Но както виждате, в момента САЩ имат най-много работещи реактори в света. Пак човешки фактор е бил причина за аварията.

- А човешкият фактор в АЕЦ „Козлодуй“ какъв е?

- Когато работех в централата, беше добър, добре се обучаваше персоналът. Но при активната експлоатация трябва да бъдеш нащрек. Имах колега, който се обучаваше за инженер оператор, който блокира при една ситуация. Извиках му: изключи. По-късно въведоха психотестове, които трябва да преминеш, за да можеш да работиш като оператор на блок. Проблемът е, когато стане аварийна ситуация, да не блокираш, а да можеш от многото знания, които си получил при обучението, да сглобиш и излезеш от ситуацията. Има много съобразителни хора, които се избират за оператори на атомни централи, атомни подводници и т.н. Но има и такива, които блокират в сложна ситуации. Физически много хора минават теста, но психически малко.

- Има ли в България все още замърсяване, останало от чернобилското?

- Не. То изчезна още по времето на социализма. Така наречените горещи частици нямат дълъг живот. Ръждата, която бе облъчена от различните радиоактивни частици от радиоактивния облак от взрива в Чернобил, се превърна в наречените „горещи частици“. Пострадаха хора от тях. Но дъждове ги отнесоха в почвата, тя се свърза с други елементи и радиацията се разреди. Ако горещата частица се покрие с кал, тя няма да навреди. Частицата е активна, но не излъчва голяма гама радиация. Ако я глътнеш, има проблем, но ако попадне върху кожата, тя те пази. Чернобил, освен всичките пакости, които направи на човечеството, показа, че не са верни нормите на облъчване, за които беше определено, че човек умира. Доста пожарникари в Чернобил преживяха при 10 пъти по-голяма активност.

- Какво се случва с 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, защо има проблеми?

- Трети парогенератор на шести блок има проблем в един от сноповете си. 11 100 тръбички има в парогенераторите. Запасът от тръбички, които са необходими за производство на 3100 мвт мощност са завишени с 13% запас. Така, когато започнат да се пробиват тръбички, те се запушват със специални тапи и по време на експлоатация на блоковете не се налага да се сменят парогенераторите. Операцията е рутинна. Както знаете блокът бе пуснат. Той не трябваше да се спира, защото течът беше 10 пъти по-малък, отколкото граничната стойност, изискваща спиране на блока. АЕЦ „Козлодуй“ го направи, за да се презастраховат. Октомври, когато се спре блокът за годишна профилактика, трябва да прегледат по-внимателно този единствен сноп тръби, в който има проблем.

- Какви са най-близките ни задачи, свързани с ядрената енергетика?

- До 2032 година трябва да пуснем в експлоатация два нови блока. България взе правилно решение да сключи договор с две ядрени държави за доставка на ядрено гориво и за сътрудничество в ядрената енергетика. За единия трябваше да има решение на парламента – за сключване на договор с американското правителството. Другото споразумение, което е готово, трябваше да бъде сключено с Франция. Договорът се подписва с министъра на енергетиката на Франция и на България и договорът е със статут на държавен. Докато договорът с „Уестингхауз“, който ще бъде подписан от двамата енергийни министри, трябва да се изпрати в Европейската комисия, която да му даде нотификация. След това споразумението се връща в двете държави и се одобрява от българския парламент и от Сената на САЩ и то става валидно.

- Колко би струвал мегаватчасът от една нова ядрена мощност?

- 23 евро на мвтч. Това е цена по себестойност, в която са отчетени таксите в двата фонда за радиационна и ядрена безопасност и за закриване на реакторите. Търговската цена зависи от пазара.

- В упадък или възраждане е в момента ядрената енергетика? Къде се намираме в момента?

- Във възраждане е, разбира се. В държавата, която най-много пострада от Чернобил, 68% от нацията поддържа ядрената енергетика и в близко бъдеще ще правят нови атомни централи. В света има доста агресивни планове на най-големите държави, които строят ядрени централи - САЩ, Китай, Русия, Англия, включително на топдържави от развиващите се – Саудитска Арабия има доста сериозни планове да строи атомни централи. Беше пусната АЕЦ в Абу Даби. Три блока работят, четвърти беше пуснат. Имат намерение да започнат в близко бъдеще втора атомна централа да правят. Това означава, че държава с милион и половина хора местно население ще имат към 11 000 мвт мощност. Има много голяма промишленост. Дубай има огромен дефицит на енергия. Един от блоковете в момента изнася енергията си само за Дубай и е решил по този начин дефицитът на енергия.

Така че ядрената енергетика получи своето признание чрез дългите битки, които провеждаха страните, които защитаваха ядрената енергетика да влезе в таксономията, като призната зелена енергия.

Природният газ не може да бъде горен след 90-а година, без да се смеси с 20-30 процента водород, за да се намалят емисиите.

Иначе природният газ сам по себе си е по-чист от въглищата, но не е чист, когато го горим. Това, че не виждаме въглеродният диоксид, не значи, че той не излиза. Няма сажди, той не притежава пепел. Но за сметка на това при горенето на природен газ освен въглероден диоксид се отделят и въглеродни окиси, които са още по-опасни от въглеродния диоксид.

Предизвикателствата са доста големи. Горивото, с което се стремим да заменим въглеводородите, водорода си има доста големи проблеми – ако горим чист водород в големи горивни уредби, той гори при много висока температура – около 2000 градуса, и произвежда колосално количества азотни окиси. Тоест, вместо да решим проблема, ще го направим по-голям. Затова трябва да знаем как да го горим. Като го смесим с природен газ, намаляваме температурата на горене докъм 1200-1300 градуса и отделяме поносими количества азотни окиси, които можем да ги хванем и направим нулеви емисии.

- Каква е основната ни грешка в стремежа към зелена енергетика?

- Много е съществено човечеството да не замени едната трънка с друга трънка. Основната грешка на политическата класа в световен мащаб е, че изведнъж решиха, че природните ресурси във вида на слънце и вятър са чисти. Не са чисти, защото този тип енергия трябва да я използваш през някакво техногенно устройство, за да получиш електроенергията. Техногенното устройство ражда достатъчно въглероден диоксид и е ниско ефективно. Защото Земята е направена да има баланс на нейния енергиен поток. Въпреки това част от енергията губим в Космоса и затова Земята има ентропия. Човечеството става все по-многобройно – индийците били вече повече от китайците. Това е трагедия, защото за всеки човек, който се ражда на Земята, трябва да му се предвидят 200-300 вата мощност, която да работи за него. Да се храни, да се бръсне, да има хладилник, телевизор. 8 милиарда умножени по 300 вата е огромно число инсталирана мощност. Няма такава инсталирана мощност. И това е само за хората. Като го умножим по 5, по 10, това, което ние вкарваме в производство, за да произвеждаме онова, в което живеем – столовете, масите, храната, водата, която изпомпваме от земята и всякакъв вид индустрия, без които ще се върнем бързо в каменната ера и човечеството ще измре от глад. Защото земята сама по себе си, ако я оставиш по естествен път да храни толкова хора, не може да ги изхрани. Ти трябва да предизвикаш свръхдобив. Площта на земята не може да се измени и по тази причина трябва да имаме енергия, с която да правим две неща – вода и храна. Като цяло трябва да имаме базова енергия и върху нея да имаш различни добавки на енергия, които работят частично. Слънцето работи частично 1400 часа. Опитваме се да направим ново производство от слънце – към тези 1400 часа да произведем много повече енергия, отколкото ни трябва, да съхраним по някакъв начин излишната енергия и да я пренесем в следващо време, което обаче не може да бъде безкрайно дълго. Можем най-много да удвоим процеса – да го направим 2000, 2500 часа. Вятърът, който в много държави духа около 2000 часа, по същия начин енергията ще я съхраним. Но за съжаление вятърът работи, когато реши Господ, а не когато ние решим. Духа вятър, не духа вятър. И като произвеждаш много количества енергия, вместо да спираш други източници, които произвеждат евтина енергия, тази енергия трябва да я съхраниш в нещо. Всяка трансформация на съхранение я прави по-скъпа, тъй като КПД е винаги под единица.

- Как ще защитите ядрената енергетика?

- Тя е защитена вече. Това е единствената базова енергия, която работи целогодишно.

- Какво й е доброто?

- Всичко. Първо тя е най-чистата. Нищо не е по-чисто от нея. За 1 мвтч третото поколение реактори излъчват около 10 кг въглероден диоксид. Това е оценено на база изградена централа. АЕЦ-ът по време на работа не излъчва и грам въглероден диоксид. Новото поколение реактори работят 60 години, а не 30-35, както бяха второто поколение реактори. Те удължиха живота им вече. Тези, които са за 60 години, най-вероятно вече ще могат да работят 100 години. Основните съоръжения, първи контур и всички пасивни системи позволяват съоръженията да работят 100 години.

За строежа на водната централа се използва много строителен материал и при направата на хидротехническо съоръжение се излъчва 13 кг въглероден диоксид на 1 мвтч произведена енергия.

Слънцето, което смятаме, че е много чисто, най-зелената енергия емитира между 50 и 60 кг въглероден диоксид от строителните елементи. Вятърните централи излъчват между 90 и 120 кг. Природният газ – 500 кг. Добрите въглища в Европа – 900 кг, а нашите лоши въглища – 1300 кг за мвтч. Очевидно е, че за да стигнем 2050 година зелената сделка, китайците я отместиха на 2060 година, трябва да правим много голяма база ядрена енергетика и върху нея да правим другата надстройка на централите, които считаме за чисти.

- А радиоактивността?

- Радиоактивността е отпадък, който може да се съхранява. Примерно горивото, което ползва един 1000 мвт реактор за година е 20 тона, относителното тегло на урана е 21,2 тоест един кубик, с метала ще стане 2 кубика (нали уранcj е сложен в различни опаковки). В тези 8 млн. мвтч, които той произвежда, са 12-13 тона кюмюр, които произвеждат толкова енергия в ТЕЦ МИ 2. Малко повече кубици са там – нали, като ги изгориш, излиза пепел, въглероден диоксид, серни окиси, тонове с тонове изхвърляме в пространството. Проблемът в горенето на въглищата и на човечеството е, че човечеството няма нито един устойчив модел за утилизиране на въглеродния диоксид, още няма устойчиво решение за него. Защото инсталациите в ТЕЦ-овете излъчват огромни количества въглероден диоксид. Има някакви прототипи, които работят на 5,10-15 мвт , където е решен въпросът. Но когато отидеш на 200 мвт, 500, 1000 мвт, нищо не можеш да решиш.

Това е той:

Завършва Техническия университет в София

Работи като ядрен оператор в АЕЦ „Козлодуй“.

От 1988 до 1992 г. е научен сътрудник в БАН

Участва в пускането в експлоатация на V и VI блок на АЕЦ “Козлодуй”

Основател е на “Риск инженеринг“

Собственик на компанията GCR

Председател на Българския атомен форум “Булатом”