0

- Проф. Калоянов, какво ще правим с централното парно, изживяха ли си времето топлофикациите?

- Как да изживеят времето си! Когато говорим за град, с нищо друго не може да се осигури нормално топлоснабдяване.

- А с ток? Знаете, че в последните години дадоха предимство на климатиците като енергоефективен източник за отопление.

- Моята дипломна работа като ученик в техникум „Вилхелм Пик“ през 1973-1974 година беше да направя климатизатор за кабинета на директора. Директорът на хладилния завод „Антон Иванов“ ми даде части и аз направих такъв климатизатор, който е вид термопомпа. Предимството на термопомпата пред другите топлинни източници е, че тя изсмуква нискотемпературна топлина. Външният въздух може да е с температура 0, минус 2, 3, 4, 5 градуса. Изпарителят изсмуква тази топлина, вътре има фреон. Компресорът сгъстява парите, повишава температурата им и кондензаторът отдава топлина. Представете си: слагате парче сирене в хладилника. Сиренето е с температура 20 градуса (стайна температура). Вътре в хладилника то изстива, но отзад от уреда излиза топлина, кондензаторът топли. Е, тази топлина излиза от сиренето и това е все едно термопомпа. Тя е като хладилник – отвън въздухът има достатъчно топлина при тази ниска температура и изпарява фреона. Фреонът като влезе в компресора, парите се сгъстяват, вдига им се температурата. Наистина за компресора трябва електричество. Но на 1 квтч потребено електричество за сгъстяване се генерират 4, 5, 6 квтч. Много е важно с какъв нискотемпературен източник работи термопомпата. Когато той е въздух, коефициентът на трансформация е 3-4. Ако е вода, е 6-8.

- Сегашните управляващи в Столична община предлагат в програмата си за „Топлофикация София“ въвеждане на геотермална енергия в топлофикационния микс. Възможно ли е това?

- Не.

- Те говорят и за системи за съхранение на топлинна енергия, използване на термопомпи в мрежата.

- Може.

- Обяснете.

- За геотермията аз имам партньор от Минногеоложкия университет. Най-добрият специалист по геотермия в България. Но не по използването й, а по откриването й, по установяването й. Той е правил геотермалните карти на България. Ще разкажа друг случай. От зоопарка се оплакват, че плащат 150-200-300 хиляди лева на месец за отопление. Говорих с този голям експерт и той откри, че на 30-40 метра под зоопарка има езеро с вода с висока температура. Отидох при шефа на зоопарка, младо и будно момче. Поисках да ми покаже клетките на животните да видя как и с какво се отопляват. И застанахме пред лъвовете – подът от плочки, решетка, отгоре отворено. На стената вътре в клетката – радиатор. Аз му казах: „Господин управител, това животно иска топлина, да легне върху плочите... Този радиатор загрява въздуха и топлият излиза навън.“ До мен стоеше едър мъж. Не знаех, че това е главният ветеринар. Продължихме нататък и влязохме при маймуните. В стаята върху сухо дърво „накацали“ маймунчета. Удря ни миризма и попитах: „Какво е това, нямате ли вентилация?“. Едрият мъж казва: „Кой ще ти плаща вентилация бе!“. В следващия момент нещо тупна на рамото ми. Едно маймунче и почна да ме закача. Аз се обърнах, погледнах го и го щипнах. И шефът на зоопарка ми каза: „Професоре, имаме процедура по осиновяване. Ако искате... Ще ви кажем всеки месец колко да ни плащате и ние ще го гледаме специално.“ Отговорих, че ако реша, предпочитам да го взема вкъщи.

- Какво стана? Ще отопляваме ли зоопарка с геотермална енергия?

- Обясних на шефа на зоопарка, че отдолу под него има горещо езеро и могат да спрат топлофикация на момента. Да се направи в зоопарка климатизация и вентилация, нормално отопление за животните. Съобщих идеята на г-жа Йорданка Фандъкова. Отговорът й беше, хм... ще видим. Зоопаркът още плаща огромните суми за отопление и не отопляват нищо... Защото радиаторът на стената не може да стопли пода. А лъвът иска да легне на топло.

- Имате ли други подобни проекти?

- Хората на министър Асен Василев ми се обадиха, когато подготвяха Плана за възстановяване и устойчивост, предложиха да направя проект за геотермия и да го включат в него. Попитах професора от МГУ: Къде има поле, където няма оранжерия и има геотермия, за да можем да изкарваме водата и да произвеждаме електричество и топлина, което ще привлече инвеститори. Като има ток и топлина, инвеститор да плати за оранжерията. Оказа се, че до Лом има подходящ терен. Направих проекта, професорът остойности сондирането за използване на геотермията. Инвестицията щеше да излезе около 500-600 хиляди евро. Изпратиха предложението с проекта по Плана за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия. Когато планът се върна от Европа, се оказа, че проектът е одобрен, но за 1,5 милиона евро. В него бе добавено изискване да се включи и обучение. Предложих Техническият университет да бъде ръководител на проекта. Ние имаме лаборатории, ще направим в университета експериментален стенд, ще обучаваме хора. Но този проект така и не видя бял свят.

- А имате ли проекти за използване на геотермия за отопление в жилищни сгради?

- Зависи от това какъв обект имаш да отопляваш. Аз живея в 16-етажен блок. Абсурд. Не става. Едно е да имаш малка къща с две-три стаи и да сложиш 2-3 климатика - на всяка стая климатик. Една от сградите на Техническия университет е с геотермия. От кладенец до сградата изсмукваме вода с температура 10 градуса и направихме термопомпа. Работи перфектно. А сега 8-и блок на университета се отоплява и климатизира с термопомпа. И това е първата сграда в България с близо до нулата потребление на енергия. Но в големия, гъсто населен град, за отоплението на голяма сграда – няма как да направиш кладенец, да дърпаш вода, да имаш голяма машина термопомпа. Не става.

- А как да се включат термопомпи в топлофикационната мрежа, както предлагат за „Топлофикация София“ в плана на „Спаси София“?

- Може да се изсмуква топлина от връщащата вода, да й се вдига потенциалът и да се вкарва в подаващата. Топлофикация изпраща от тецовете към абонатните станции топлоносителя с 80 градуса температура, а я връща с 40-50 градуса. Може на връщащата вода, ако се сложи изпарителят на термопомпата, да изсмуква нискотемпературната топлина и да й вдига температурата. Само че това не е така просто. Изсмуква се, вдига й се температурата и се подава. Ще трябва да има акумулатори. Но всеки опит за съхранение на топлината е свързан със загуби. Представете си един казан, който е с изолация и в него слагате топла вода, тя постепенно изстива. Използването на геотермията не е толкова елементарен въпрос. Свързан е с големината на обекта. Какво искате да направите? Какво да загрявате? За голям град това не става.

– Могат ли да се сложат слънчеви колектори на покрива на топлофицирана жилищна сграда, която да подгрява и допълва топлата вода от битовото горещо водоснабдяване от топлофикацията и така да намали цената й. Идеята ми съобщи преди време бившият енергиен министър Ангел Минев.

– Не може. Защото ефективността на фотоволтаиците е 7-10 процента, не както се говори в България, че е 20-30 %. Аз съм се занимавал със слънчева енергия много години, правили сме експерименти на покрива на сградата на МЕИ на паметника Левски със следяща система, която насочва слънчевия колектор перпендикулярно на лъчите на слънцето, за да хване повече енергия. През август в 12 часа при ясно време интензитетът на слънцегреенето е 300 вата на 1 кв. метър. Но при ефективност 10% това са 30 вата. Тоест една крушка от 100 вата няма да може да работи повече от три часа. Един 16-етажен блок в София има примерно 500 квадрата покрив, а трябват стотици квадратни метри колектори. Не става с фотоволтаици, да подгряваш водата за топлофикация?

– Да се върнем към „Топлофикация София“. С какво да я заменим?

– Няма шанс. Технологията за централизирано топлозахранване не може да отпадне. Има тънкости, които много хора не знаят. Геотермия за голяма топлофикация не става.

– Какво е възможното решение за оздравяването й?

– Няма такова единично решение. С геотермия не става. Това е сложна система и ефективността може да се повиши само на основата на комплексен технико-икономически анализ.

– А с нови централи за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия?

– Преобладаващият брой топлофикационни централи у нас прилагат принципите на комбинирано производство на енергия.

– Но в „Топлофикация София“ били ниско ефективни. Най-ниско ефективните от всички топлофикации в страната.

– Коефициентът на полезно действие на столичното дружество е над 80 процента. Знаете ли, че на 1 километър открит топлопровод в жк „Дружба“ температурата пада с по-малко от една десета от градуса. Мерил съм го с термовизионна камера. Правил съм анализ на „Топлофикация Шумен“. Правил съм анализ на фактурите на 850 жилищни сгради в София за януари 2012 и януари 2013 година. Направих оценка колко от сметките са се повишили, на какви сгради са се увеличили сметките и колко от сметките са намалели.

– Какъв е проблемът? Според правилата на топлотехниката за загряване на 1 куб. метър вода трябват 55-60 квтч топлина. А сега виждаме в сметките си, че минават 100 квтч и се счита за нормално. Чак при стойност над 150 квтч потребителят трябва да реагира и да поиска проверка от Топлофикация.

– Да. Ако се сложи втори топломер в абонатната станция, който да мери топлината само за топлата вода, ще има малко по-реална картина на това какво плащаме за гореща вода. Друг е обаче големият проблем. Не може да се сравнява тази сграда с онази сграда. Изолации, дебелина на стени. Тръбите са от 20-30 години, нямат никаква изолация.

– Защо топлофикация не поиска да се постави изолация на тръбите? Японците слагат изолация на тръбите до радиаторите. Така енергията, излъчена от сградната инсталация, пада до 5%.

– Това не е загуба. Голите тръби, които минават през стаята, отдават топлина в помещението.

– Но колко топлина отдават тръбите?

Германският стандарт казва – 50% от топлината на топлоносителя. Аз съм изчислявал, измервал съм. 10-17 процента е отделената топлина, зависи каква е сградата. В наредбата пише, че етажната собственост може да избере между 10 и 20 процента. Това е, защото включително в Министерството на енергетиката, в КЕВР специалистите не разполагат с реални данни. Има фалове, които и нормативно трябва да се оправят. Аз това го говоря от години, никой не обръща внимание. Леля Пенка примерно си остъклява балкона и изкарва на него радиатора. Така тя увеличава отопляемия обем на сградата.

– Ама това не е ли забранено?

– Какво като е забранено. Като дръпнат навън радиаторите, увеличават отопляемия обем на сградата. Но при изготвяне на годишната изравнителна сметка това не се взима предвид.

– Защо специалистите не кажете – трябва да се направи това, това и това и тогава сметките ще бъдат верни. Да се поправи формулата за дялово разпределение?

– Формулата е перфектна. Не е в нея проблемът. Хората бъркат много. Как да се направи контролът, след като собственикът си затваря апартамента и не те пуска вътре. Затова до 2027 година всички уреди за дялово разпределение – топлинни разпределители, топломери и водомери за топла вода трябва да се подменят с уреди с дистанционно отчитане.

– Ако уредите се подменят с дистанционни, ще се подобри ли справедливостта при плащане на потребената енергия.

Да. Там, където има радиатори, където има работеща система, с дистанционните уреди, ще се измерва и плаща, колкото ползваш.

А не се ли надуват сметките от топлофикация?

Не, не. Аз имам резултати от изследванията на топлофикацията. Какво подава, при каква външна температура. Отклонението е по-малко от 4%. Имат много добра система за регулиране на подаваната топлина в зависимост от температурата на външния въздух. Там няма грешка.

А къде е грешката? Технически експерти, правили съдебните експертизи по дела срещу формулата за сградна инсталация, твърдят в своите експертизи, че хората, които пестят топлинна енергия, като затварят вентила на отоплителните тела, плащат повече от топлещите се с парно или са си махнали радиаторите.

Апартаментът на този, които си е отрязал радиаторите, се топли от комшията. Голяма част от топлината идва от съседите. Дори когато си сложи печка, минава с малко. Но като се изключи този и другият, като се изключи, той ще увисне. Но когато на съседа радиаторите работят, те ти топлят стената. Едно е да имаш външна неотопляема стена и друго съсед, който отоплява жилището си. Ама той ще плаща по-малко. Ще плаща по-малко за сметка на онзи оттатък.

Колко би струвало да се смени сградната инсталация от вертикална на хоризонтална система?

2-3 хиляди на апартамент. Правил съм сметки. Зависи каква е сградата.

Значи изходът е наличие на контрол и дистанционно отчитане на ползването.

Там, където има система, която работи, дистанционното отчитане безспорно е предимство – не може да лъже, а ще подпомогне реалното разпределение на потребената енергия.

Това е той:

- Завършил е Висшия машинно-електротехнически институт (днес Технически университет) в София, инженер, със специалност „Топлотехника“

- Бил е декан на катедра „Топлинна и хладилна техника“, заместник-ректор на Техническия университет по научната и приложна дейност

- Професор, доктор и преподавател в Техническия университет

- Ръководител на Научно-експерименталния център за енергийно обследване към Техническия университет

- Заедно с научния колектив на Центъра за енергийно обследване печели световна награда в САЩ с проект за енергийно обследване на жилищни и други сгради в Габрово

- С негово участие са разработени над 160 български и 22 международни проекта