0

- Старши комисар Гетов, влязохме ли вече в сезона на повишената пожароопасност?

- Определено влязохме. Слава богу до настоящия момент нямаме произшествия, които да са с такъв акцент, може би защото до неотдавна сериозно валя на територията на столицата. От началото на годината досега софийските огнеборци са отработили около 2600 произшествия, като статистиката показва, че средно имаме по 15 отработени на ден.

- Какви са най-често случаите?

- Те вероятно са тематични. Когато има обилен валеж, съответно случаите са за отводняване както на обществени сгради, така и на частни, подлези, училища, детски градини, улици.

- На кои места възникват най-често пожари?

- Самовъзникнали пожари са в 1% от случаите. За всичко останало допринасят хората поради небрежност, умисъл и други причини. Предвид пожароопасния сезон бих акцентирал на горските територии, в частност парк Витоша и южния склон на Стара планина. В тази връзка сме създали организация съответно с аварийното звено и дирекция „Сигурност“ на Столичната община и регионалната дирекция по горите за създаване на съвместни екипи с цел превенция, които ще упражняват контрол, особено в местата, които представляват интерес за туристите. Целта е да се ограничи паленето на нерегламентирани места и призив към всички пушачи да не изхвърлят своите незагасени фасове в места, където има тревна суха растителност, в горски масиви и т.н. Там, където не е регламентирано, не следва да се пали никакъв огън. За това нещо имаме направени срещи с ръководството на парк Витоша и регионална дирекция по горите и такива места са определени и са предварително подготвени, така че там да може да се случи нещо такова. Призивът ми е за съвсем отговорно поведение на хората и преди да си тръгнат от това място, да са абсолютно сигурни, след като са загасили остатъците от горенето с вода, може да ги затрупат с пръст.

- Пожарникар не означава само огнеборец, така ли?

- Не следва така да се разбира квалификацията на служителите от пожарна безопасност и защита на населението, по-скоро те са по-универсални. Колегите минават на съответни курсове - реакция при наводнения, реакция при химически, биологически и радиационни замърсявания и основното предназначение – отработване на сигнали за пожари, било то в обществени сгради, но най-често в жилищни такива.

- В последните дни зачестяват сигналите за битови пожари. Каква е най-честата причина за възникването им?

- Те са от различно естество - било то от неправилно боравене с електроуреди, неправилно боравене с открит огън, т.е. забравени запалени кандила, свещи, забравено ядене на котлона, неправилно боравене с газови съоръжения, по-скоро връзките с бутилките към съответните котлони.

- Увеличава ли се броят на тези инциденти в сравнение с предходни години?

- Във времето статистиката показва, че не се завишават. В рамките на 5 години назад поддържат един и същи брой произшествия и това се потвърждава от данните, които имаме към настоящия момент. Приблизително 14 отработвания на произшествия за денонощие от екипите, които са на дежурство в пожарните служби. На денонощие застъпват около 130 до 140 служители, това са приблизително 30-33 екипа, като разполагаме с около 70 до 80 единици пожарна техника – съвременна, получена по европейски програми, на която може да се разчита. Това е от голямо значение за бързото, своевременно и качествено отработване на произшествието.

- Подобриха ли се битовите условия за пожарникарите?

- Това е една от моите основни цели – подобряване на битовите условия и условия на работа на колегите. Мога да се похваля, че от началото на годината успяхме да реализираме едни средства, които бяха отделени от МВР и във всяка една пожарна служба има много съвременни фитнес центрове за доброто физическо състояние на служителите от столичната пожарна. Има фитнеси на открито и закрито. Те са на много високо като оборудване.

- Има ли смени, в които пожарникарите са просто на разположение?

- 33 екипа са на дежурство. При 14 отработени произшествия, които не са съизмерими едно с друго, има такива, в които участват повече от 3-4 екипа. Не бих казал, че не са натоварени пожарникарите. Има случаи, в които един екип от районна служба може и да не е участвал в отработването на дадено произшествие, но бих казал, че не по-малко от 2 екипа са на дежурство във всяка една пожарна служба. Имаме такива районни служби, в които на денонощие застъпват и 5 екипа, защото техниката е много специализирана.

- Разполагат ли пожарникарите със съвременни и адекватни лични защитни средства, екипировка и униформа?

- Наистина се изпитват затруднения, но министерството е една мегаструктура, която трябва да осигури униформи не само на пожарникарите, но и на полицаите, и на колегите от жандармерията, и на всички специализирани структури. Затрудненията са в това, че би трябвало да се възложат по правилата за обществените поръчки. Те обаче биват обжалвани от частните изпълнители и в това се състои затруднението по набавянето на униформено облекло. В последните няколко години се работи доста усърдно в тази посока и не бих казал, че изпитваме тези затруднения като преди доста години. Работим с колегите от Главна дирекция в лицето на главен комисар Джартов в посока оборудване и снабдяване на служителите, които работят на терен със защитно облекло – защитни въздушни апарати, каски, ботуши, ръкавици, осигурителни колани, осигурителни съоръжения. Има много специфични неща, които трябва да се осигурят на един колега, който участва в отработването на произшествие. На тези, които са на първа линия, задължително гледаме да осигурим най-доброто, най-съвременно оборудване, а вече за помощния персонал – може да има и такива, които са с малко по-старо облекло. Задължително на терен се осигуряват хора само със защитно облекло.ю

- Какви са проблемите пред пожарната?

- Продължаваме да подобряваме битовите условия. Продължаваме да работим по осигуряването на защитни екипи на колегите, които работят на терен.

- Има ли недостиг на пожарникари?

- В Столичната пожарна нямаме недостиг на служители. Последният конкурс, който проведохме в началото на годината, завърши преди около месец и в момента колеги, които са приети в нашите редици, са на обучение в Академията на МВР във Варна, където е учебният център. Имахме 7 вакантни места за пожарникари, 14 за водач втори пожарникар и само 6 за спасители. В края на годината ги очакваме да дойдат сред нас, след като завършат първоначалното обучение във Варна, което продължава 6 месеца. След това трябва да минат и на специализирано обучение по спасителни дейности на дирекцията в нашия център в Монтана.

- Има ли жени сред пожарникарите?

- Разбира се. Радваме се на удоволствието сред нашите редици да има и много дами, които са завършили Академия на МВР, в частност факултет „Пожарна безопасност“. Процентът им със сигурност е повече от 10 на сто. Преобладаващата част от тях са в дейността по направление „Държавен противопожарен контрол“. Инспектират съответно административни и обществени сгради, детски градини, училища, така че гражданите на столицата, майките, родителите да са спокойни при преминаването на децата им в такива сгради. А пък в обществените сгради като молове, административни сгради – всички да се чувстват спокойни, когато пребивават в тях.

- Преди дни актьорът Камен Донев съобщи в социалната мрежа, че в Народния театър е имало задимяване и опасност както за хората на сцената, така и за публиката. Има ли места, където се допускат такива пропуски?

- Всеки ръководител на обект може да наеме частна пожарна, такива вече има. Може да сключи договор с тях или с МВР, в частност пожарната, за осигуряване на такива служители. Приблизително 2 млн. са сградите в София, няма как да има такива обектни служители. Такива има в по-знакови обекти. Към настоящия момент имам 2 щата, които са в Народен театър „Иван Вазов“, от тях само единият е зает поради специфичното обучение на такъв тип служители. При един щат на служител не бих могъл да осигуря непрекъснато 24-часово наблюдение в сградата. Затова имаме районни инспектори по съответните районни служби, които упражняват държавен противопожарен контрол по съответни утвърдени графици и списъци на обекти, така че след като извършат оценка на осигуреността по направление пожарна безопасност, дават своите предписания, поставят съответните срокове към ръководителите, които са длъжни да осигурят тази безопасност в стопанисвания от тях обект.

- Кой трябва да се грижи за изправността на съоръженията в жилищните сгради, които често са неработещи или компрометирани?

- Държавен противопожарен контрол се осъществява само в административни и обществени сгради. В жилищни такъв контрол има от проектирането до въвеждането им в експлоатация, след което ангажиментът е на етажната собственост да поддържа в изправност съоръженията, които са монтирани в съответната сграда. Контрол осъществяваме при подаден сигнал от граждани за съответната жилищна сграда. Реагираме и предписанията са към конкретен нарушител, ако установим такъв, или са общи препоръки към председателите на етажни собствености.ю

- Има ли глоби?

- Глоби има, разбира се. Който не е изпълнил противопожарните предписания, съответно му се налагат санкции по ЗАНН. Пожарната съставя актове, на базата на които се издават наказателни постановления. Най-често санкциите са в размер от 200 до 2000 лева по преценка на съответния инспектор, който упражнява държавен противопожарен контрол. Санкцията може да се редуцира при издаването на постановлението от екипа, който е в непосредствен контакт с мен.

- Тази година има ли наложени глоби?

- Непрекъснато се установяват или нарушения, за които е обръщано нееднократно внимание на съответните ръководители, така също и неизпълнени мероприятия при съставяне на противопожарно разпореждане, което е писмено и връчено. Имаме и преустановяване на дейността на съоръжения и обекти чрез запечатване. Това вече е провокирано от неизпълнение на по-тежки изисквания, които костват повече средства за реализация. От началото на годината досега такива по-безотговорни ръководители на обекта са двама. Миналата година също са в този порядък – 1 до 2 обекта подлежат на запечатване. Иначе за съоръжения като електрически устройства, елтабла се съставя превантивна административна мярка със запечатване до отстраняване на проблема. Глобите за миналата година са в порядъка около 600, към настоящия момент са около 300.

Това е той:

Старши комисар Веселин Гетов е роден на 13.02.1971 г. в София

Завършил е висше образование във Висш институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност, факултет „Пожарна охрана”, специалност “Пожарна и аварийна безопасност“ и с гражданска специалност „ВиК“ през 1995 г. с образователно-квалификационна степен “магистър“

От 25.01.2016 г. е назначен за директор на столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и му е дадено специфично наименование старши комисар

Награждаван е с “Писмена похвала“, „Обявяване на благодарност“ и “Парична награда“