0

Б ългарското олио се оказва, че е сред най-скъпите в Европа, въпреки че сме на едно от водещите места по производство на слънчоглед, установи проверка на „Телеграф“.

В една от най-големите френски вериги в белгийската столица Брюксел тези дни се продавало само българско олио, но на доста висока цена - по 3,65 евро литърът, или малко над 7 лева. Олио от друга марка изобщо нямало. Същият продукт, закупен от квартален магазин у нас, струва малко по-евтино - около 6 лева за литър.

Белгийците купували от родното олио, докато се появило такова на промоция по 2 евро за литър, което е около 4 лева. То бързо се разграбило от жителите на града, в който от седмици имало дефицит на мазната течност.

Острова

Във Великобритания рафтовете със слънчогледово олио също са празни, научи „Телеграф“. Българи се оплакват, че по големите магазини няма от седмици. С голям късмет може да се намери туба от 3 л за 4,70 британски лири, което прави по 3,70 лв. литър. Литър родно олио на Острова върви в големите магазини за 2,79 лири, или по 6,41 лв. А в българските магазини с родна стока то е по 2,69 лири. Въпреки високата цена то бързо се разграбва и рафтовете отново остават празни.

Заради липсата на слънчогледовото масло много от хората са се принудили да купуват рапично, което също изчезва от рафтовете в последните седмици.

В Амазон например има с 10% отстъпка, като 5 литра излизат 17,99 британски лири.

Франция

Любопитно е да се научи, че Франция, която също е производител на олио, предлага био слънчогледово по 3,53 евро литърът, което на промоция може да се закупи и по 2,65 евро.

В Италия в търговската мрежа има олио от Русия, Китай, Украйна и Франция на цени от 3,95 до 5 евро за литър. Там маслото от черно семе е с по-високи цени, но важно е да се отбележи, че Ботуша не отглежда слънчоглед, или ако има такъв, суровината се ползва за биогорива. Италианците наблягат основно на зехтина.

Производител

Производителят на слънчогледово олио от Северна България Светослав Тошев каза, че в момента литър рафинирано слънчогледово масло излиза от фабриката му на 5 лв. Продава го на борсите в цяла България. Какви цени слагат там, не било ясно.

Работи с българска суровина, от собствените си ниви. В момента 1 кг черно семе върви по 1,40 лв., или 1400 лв. за тон, което е с 400 лв. по-евтино от началото на войната в Украйна, когато беше хвръкнало до 1800 лв./т. Според цените на голяма търговска верига в момента бг олио се предлага на цени от 5 до 6 лева за литър.

Търговец на зърно коментира, че България сега само внася слънчоглед от Украйна, но тези дни се очаква да дойде и от Русия. Възстановеният внос от Украйна свали цените на суровината, но те не се отразяват върху крайния продукт.

Световните цени на мазната течност падат

Изследване на The Global economy на световните борсови цени на слънчогледовото олио показва, че през последния месец и половина те вървят надолу. Максимумът е отбелязан през март 2022 г., когато един метричен тон е струвал 2361,13 американски долара. Историческият минимум, откакто се прави такова наблюдение, е 543 долара през август 2003 г.

През май тази година цената е била 2079,3 долара, през април 2275,8 долара, а през януари 2022 г. - едва 1411,7 долара за метричен тон.

Ядем най-скъпите масло и кашкавал в ЕС

България е първенец в Европейския съюз по скъпотия при маслото и при кашкавала. Това сочат данни на Европейската комисия, цитирани в бюлетина на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) за месец май.

В същото време цената на основната суровина, от която се правят млечните продукти - суровото мляко, у нас е по-ниска, отколкото в ЕС.

Цената на едро на маслото у нас е 2128 лева за 100 кг по данни за май. В същото време средната стойност за Европейския съюз е с близо 1000 лева по-ниска - 1382,8 лева . Единственото успокоително е, че поскъпването в ЕС на годишна база при този продукт е почти двойно по-голямо, отколкото у нас - със 71,6% спрямо 37,1% в България.

Кашкавалът у нас е на почти двойна цена спрямо сиренето чедър в ЕС. В България през май цената за 100 килограма е била 1514 лева. Докато останалите европейци плащат средно по 833 лева за 100 кг.

Същевременно цената на суровото мляко в България е малко по-ниска от тази в Европейския съюз. У нас то се продава по 78,23 лева за 100 кг, докато в ЕС е било по 86,41 лева.

ПО ТЕМАТА РАБОТИХА: СВЕТЛАНА ТРИФОНОВСКА, ЕЛЕНА ИВАНОВА, ПЛАМЕН ЕНЧЕВ, СОФИЯ СИМЕОНОВА