0

407 ограничителни заповеди срещу домашни насилници е издал Софийският районен съд, показва справка, изготвена за „Телеграф“. В същото време Законът за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие се оказа вече година и половина на трупчета и така и не стигна до пленарна зала.

Според Закона а защита от домашното насилие ограничителната заповед може да включва освен забрана на тормозителя да доближава жертвата си, нейната месторабота или любими места, но и извеждането му от общото жилище, както и задължаването на насилника да посещава специализирани програми. Данните на СРС са за периода от началото на 2020 г. до средата на юни тази година. През първата година на Covid вълната - 2020 г., са били издадени 162 заповеди за защита, а през следващата година те скачат на 182. От началото на тази година до 12 юни издадените заповеди са 63.

Проектът

Според проекта за изменение и допълнение на закона, новият орган, наречен Национална комисия за защита от домашно насилие, трябваше да е заработил от... 1 януари 2022 г. Проектът предвиждаше още „забрана на извършителя да осъществява контакт с пострадалия под каквато и да е форма, включително по телефон, чрез електронна или обикновена поща и факс, както и чрез всякакви други средства и системи за комуникация“. Съставителите на промените предвиждаха още на насилниците да бъде забранявано да притежават оръжие или друго пиротехническо средство. Разширяваше се кръгът от лицата, които да подлежат на защита по силата на закона, като се включваха още бившите съпрузи и интимни партньори, които вече не живеят заедно. Според промените вече и прокурор можеше да инициира производство за домашно насилие. Даваше се зелена светлина и на така дълго чакания регистър на случаите на домашно насилие в страната. В промените беше залегнало и създаването на денонощна телефонна линия специално за пострадали от насилие вкъщи. „Законопроектът предвижда увеличаване на срока за подаване на молба за защита от домашното насилие от един месец, каквато е досегашната уредба, на три месеца от акта на домашно насилие. По изключение, ако обективни причини налагат това, молбата може да се подаде в срок до 6 месеца от акта на домашно насилие“, се казва още в документа. Въвеждаше се и глоба в размер от 400 до 1500 лева в случаите на повторно и последващо извършване на домашно насилие. Криминализираше се изнасилването в брака и се премахваше изискването за системност на насилието. Дано обаче всичко това да не остане само на хартия.

Случаи

От времето, когато проектът бе качен за първи път за обществено обсъждане на сайта на правосъдното ведомство в началото на миналата година, няколко жени бяха погубени от домашни насилници. През октомври миналата година изчезна 33- годишната Евгения Владимирова. По- късно тялото на жената бе открито в куфар край Перник. За убийството й бяха арестувани съпругът й и свекърът й. През май месец тази година бяха убити две жени в рамките на няколко седмици. Първо живота си загуби финландката Соня, която бе удушена с кабел от зарядно устройство, а тялото й бе натъпкано в сак в гардероба на жилището, в което живеела с приятеля си Томас Тибаут - сенегалец с френски паспорт. Именно той е обвинен за смъртта й. Най-пресният случай е с IT специалистката Алена Щерк, чието тяло бе открито на нерегламентирано сметище край Радомир. За убийството й бе арестуван бившият й приятел Виктор Спига.

След като вестник "Телеграф" засегна в броя си в понеделник обширно темата и постави проблема с висящия на трупчета законопроект, Министерството на правосъдието все пак пусна за обществено обсъждане дългоочакваните текстове за домашното насилие.