0

60 граждански самолета на час пресичат въздушното пространство на България, като голяма част от тях минават оттук заради затвореното небе на Украйна.

Това сочат данни, предоставени на „Телеграф“ от Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ (РВД). Оттам разкриват, че войната в Украйна е имала драстични последици за натовареността на въздушното движение в родното небе. Основна част от причината е, че въздушното пространство над Украйна е затворено за граждански полети и това кара хиляди полети да се пренасочват над България.

Допълнителен брой идва и заради въведени буфери за безопасност за летене над въздушните пространства на Беларус и Русия. В Полша, Унгария, Словакия и Румъния пък има въведени резервирани зони в близост до Украйна заради опасността самолетите погрешка да бъдат ударени с ракети. Сериозен трафик над България идва и заради решението на Русия да затвори въздушното си пространство за авиокомпании от ЕС и Великобритания.

„Заради всичко това се наблюдава преориентиране и преразпределение на основни потоци и се акумулира допълнителен и нехарактерен за региона трафик“, казаха за „Телеграф“ от РВД.

Така например през март 2022 г. през въздушното ни пространство са прелетели 44,228 самолета, което е ръст от близо 100% спрямо същия месец година по-рано (23,513 полета). Част от ръста със сигурност се дължи на постепенното глобално възстановяване на авиационния сектор след пандемията, твърдят експерти.

Те обаче посочват, че конкретно за март ръстът на годишна база е над два пъти по-висок от този през месеците януари и февруари, което се дължи най-вече на това, че много самолети заобикалят украинското небе. Броят на прелитанията през март 2022 г. обаче все още изостава от този през последната предпандемична 2019 г. През март преди три години над страната ни са прелетели 53,892 самолета. 

Конкретен ефект от забраната за летене над Русия е пренасочването на голям брой полети между Европа и Далечния изток през нашето небе, което предоставя една от малкото възможности за провеждане на междуконтинентални полети.

Над страната ни се е пренасочил сериозен трафик за и от Япония, Южна Корея, Хонконг, Малайзия, Индонезия, Тайланд, Индия и др. Други нетипични за небето над страната полети са от Северна Америка за Близкия Изток, които я избират като най-кратка опция за планиране на полети. Така сред авиокомпаниите, пренасочили полети над България, са японската ANA, Ер Канада, Американ Еърлайнс, полските LOT, Луфханза, Суис, KLM, Австрийските авиолинии и Бритиш Еруейз. 

От РВД признават, че промяната в трафик микса, увеличаването на комплексността и работното натоварване са сериозно предизвикателство. От държавното предприятия обаче са категорични, че имат пълни способности да обслужат увеличения брой полети качествено и безопасно. 

500 лв. такса за голяма машина през небето ни

Около 500 лв. е таксата, която авиокомпаниите заплащат за преминаване на трансконтинентален полет през българското небе, сочат разчети на РВД. Таксите варират според маршрута на самолета над България и максималната му излетна маса. Изчислението конкретно е за самолет Ербъс

A330 с примерно максимално излетно тегло от 242 тона и 300-километров прелет над страната ни. За такъв полет таксата за обслужване би била 460 лв.  Очакванията са приходите на РВД, които на 90% се формират от такси на преминаващи полети, да имат ръст спрямо тези от 2021 г. (137 млн. лв.), но все още да изостават спрямо тези от последната година преди пандемията от 2019 г. (264 млн. лв.).

Таксовите единици у нас са определени въз основа на одобрен от Европейската комисия План за ефективност на ДП РВД, за който от предприятието са горди, че е бил приет без забележки в Брюксел.

Очакват спад в полетите до морето

Докато авиодиспечерите в РВД са заети с прелитащите полети, очакванията им са за осезаем спад в трафика от/до родните летища.

„Сложната политическа обстановка в региона може да има отражение върху туристическия сезон за българските черноморски курорти, което би се отразило негативно на броя международни полети до българските черноморски летища. Въпреки наблюдаваното общо възстановяване от COVID-19 към момента не може да бъде определено колко полети до тези летища ще има през предстоящия сезон“, казаха от РВД.