0

С трува ли ви се, че парите ви изтичат между пръстите? Чудите ли се как приятелите ви, с които взимате еднакви заплати, сякаш могат да си позволяват повече, отколкото вие?

Вероятно причината се крие в добрите и лошите навици, свързани с парите, които всеки от нас има.

Установяването на по-добри навици за харчене ще ви помогне да постигнете по-големите си финансови цели по-бързо. Като правите съзнателен избор кога да извадите портмонето си, можете да намалите разходите си, да елиминирате разточителните разходи и да увеличите спестяванията си. По-долу ще видите най-разпространените добри и лоши навици на харчене. Ако видите, че при вас преобладават лошите, не се тревожете - можете лесно да минете в отбора на “добрите”. Дори не е нужно да променяте всичко наведнъж. Започнете с по-лесните навици, преди да преминете към по-трудните.

Добри навици, свързани с харченето на пари

Първо спестявате, после харчите

Влагането на пари в спестявания е един от най-добрите начини да останете в крак с финансовите си цели. Създайте фонд за спешни случаи, за да покриете неочаквани разходи като ремонт на покрива и да спестите за големи неща, които искате, като семейни ваканции. Обикновено е достатъчно да заделяте по 10% от приходите си за този фонд. В рамките на една година вече ще имате достатъчно, за да сте спокойни за непредвидените разходи. Ако междувременно възникнат такива разходи, а вие още нямате заделени пари, можете да разчитате на бързи кредити. Той ще е вашият “пожарогасител”, а вноските по погасяване след това ще са тренировката ви за спестяване.

Имате бюджет

Бюджетът е едновременно план за това как да харчите парите си и дневник за това как и за какво сте ги похарчили. Това гарантира, че използвате парите си по начин, който отговарят на вашите финансови цели.

Правете покупки целенасочено

Изкушаващо е да купувате неща в момента, в който ви хрумнат. С възможностите за онлайн пазаруване това е особено лесно. И точно толкова лесно оставате без средства. Вместо това: Направете си списък с желани неща, оставете го да си “почине” една седмица и ако след седмица все още искате тези неща, чак тогава купувайте, при това само ако имате нужните средства.

Лоши навици за харчене

Безотговорните навици за харчене затрудняват постигането на финансовите ви цели. Тъй като се развиват бавно, често не осъзнавате колко голямо влияние имат върху бюджета ви. Но както човек свиква, така и отвиква от даден навик, стига да си даде сметка за него и да иска да го промени.

Теглите кредит без ясна цел

Възможността да разполагаш с пари когато ти потрябват, е изкушаваща, но не и когато не знаеш точно за какво ще ги използваш. Бързите кредити са особено полезни в случаите, когато имате спешна нужда от пари за ремонт, за лечение, за изгодна покупка на техника с голямо намаление, но не и когато ги ползвате за “джобни пари”. Проверете различните опиции на https://www.easycredit.bg/krediti

Пазарувате емоционално

Не е необичайно нашите емоции да ни карат да купуваме вещи. Наричаме го дори “шопинг терапия”. Но ефектът от такава “терапия” винаги е временен и винаги е за сметка на паричните ви средства. Всъщност, как се очаква някой да се почувства по-добре, след като е останал с по-малко пари, отколкото е имал? Ако сте тъжни, ядосани или гневни, по-добре излезте на разходка с кучето, обадете се на приятел или поспортувайте, но не вадете портфейла си.

Пазарувате, за да впечатлите околните

Ако купувате нещо, за да впечатлите другите или се стремите да имате това, което всички останали имат, вие играете игра без победител. Невъзможно е винаги да сте в крак с всяка тенденция. На всичкото отгоре може да се затрупате с вещи, които всъщност не искате или от които нямате нужда.

!Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист.