0

И кономическата теория отдавна е установила, че средно през 10-12 години икономическият цикъл застава в най-ниската си точка преди отново да тръгне на горе след 1 или две години.

Това ние наричаме “криза”. Според причинителя й кризата може да е финансова или икономическа, или имотна, или технологична, но така или иначе ефектът винаги е сходен - покупателната способност на хората намалява, цените се увеличават, намалява се производителността и много хора могат да загубят работата си.

Този кризисен момент продължава известно време, най-често до 2 години, а след това колелото на икономиката и търговията отново започва да се върти по-бързо. Какво обаче можем да направим ние, като потърпевши от тези големи процеси, върху които трудно можем да влияем или иначе казано - какво ни учат кризите за парите:

Пести в добрите години, за да имаш в лошите

Пестенето под всякакви форми трябва да е непрекъснато действие, без значение колко пари получавате. Дори да са малко, само с финансова дисциплина ще имате сигурен буфер за времето, когато останете без работа.

Кредитите са инструмент за развитие, а не за задоволяване на капризи

Взимането на кредит без ясен план за какво ще се използват средствата е рецепта за финансов провал. Отнася се и за хората, и за компаниите. Когато се обръщате за пари на заем към Easy Credit например, направете го с ясен план в главата си за какво ще се използват парите.

В днешно време например добра идея е да смените отоплителните си уреди с по-икономични, за да си спестите по-нататъшни разходи. Дори да не разполагате със средствата на ръка, на помощ могат да дойдат кредити онлайн или заем от приятел, но тези пари е ясно, че ще ви помогнат да плащате по-малко сметки. 

Човек трябва да се простира според чергата си 

Безогледното пазаруване, харченето на големи суми пари с мисълта “после ще го мисля”, не води до добър край. За да не се окажем изненадани от поредната предвидима финансова криза, е добре да овладяваме поривите си за пазаруване и да живеем разумно и според възможностите си. 

Хубаво е да сме изобретателни и гъвкави 

Една криза може да ни накара да сменим работата си, да променим за малко начина си на живот, да ни лиши от хобитата, с които сме свикнали и т.н. Каквото и да се наложи да промените, направете го спокойно и с увереността, че добрите дни отново ще дойдат, просто трябва за известно време да проявите гъвкавост и изобретателност - да се преквалифицирате, да намерите по-евтини начини за забавление, да се преместите в по-евтино жилище и т.н.

И както се казва в онази приказка, не забравяйте, че “и това ще мине[DK1] ”.


!Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист. Настоящата статия е представена от „Изи Асет Мениджмънт“ АД, собственик на търговската марка Изи Кредит, с рекламна цел.