0

З а пореден сезон първенството ни влиза във втората си фаза, като без съмнение тази етапност дава огромно предимство на интригата в оставащите мачове. Има обаче и минуси, които може да бъдат изчистени и това да осигури заетост на поне 85-90 процента на тимовете до последните мачове, пише днес вестник "Мач Телеграф".

Без съмнение огромното предимство на тазгодишната първа фаза е, че ни осигури двубой за титлата между Лудогорец и ЦСКА – отдалечени един от друг само на точка. В последните години интригата бе напълно мухлясала, като от сезон 2019/20 разградчани нахлуваха в шампионския поток с 12 точки пред втория – на два пъти това бе Локо Пловдив, а веднъж ЦСКА. Най-голямата близост в този формат бе от 2017/18, когато Лудогорец стартира с три точки пред „червените“, а това все пак е три пъти повече от настоящата разлика.

Второто ниво на конкуренция – това за баража за евротурнирите – също съдържа висока концентрация на интрига. То ще бъде много по-голямо, ако Купата отиде в някой измежду Лудогорец или ЦСКА 1948, защото тогава в играта е и четвъртото място. При това дори пред шестия Локо Пловдив ще има голям шанс да се пребори за него, докато сега битката ще бъде основно между ЦСКА 1948, Левски и Черно море. Именно битката за Купата до последно държи отворено съперничеството за евробаража.

Всъщност, най-големият минус на редовния сезон е, че остави битката между четирите отбори за седмото място почти в точката на замръзване. Седмият Славия води със седем точки на Арда и ако „белите“ не загубят първите си две домакинства на Ботев Пд и кърджалийци, ще могат да отварят шампанското.

Частично ниво на конкурентност има и последната шестица, макар че там Ботев Враца и Берое са доста по-облагодетелствани заради точковия си актив, докато изоставането на Спартак Вн от шест точки пред 14-ия Хебър трудно подлежи на наваксване. Единственият шанс на варненци е в програмата, която предвижда първи мач с почти спасилия се Ботев Враца, а във втория домакинства на тима на Любо Пенев.

Треньорът на Спартак Варна Димитър Димитров вече скочи срещу регламента, който предвижда отборите от първата и последната шестица да играят само по един мач помежду си, което прави домакинът облагодетелстван.

Премахването на тази зависимост и въвеждането на десет мача на разменено гостуване във втората фаза със сигурност ще увеличи интригата в първата и последната шестица. Такова въздействие би имало и деленето на точките след първата фаза, което ще скъси наполовина дистанциите и ще върне интригата при поне шест от осемте отбора, които сега повече или по-малко изглежда ще доиграват сезона с един крак на плажа. Това обаче няма да е достатъчно обективно, защото прекалено много обезценява 30-те мача от първата фаза.