0

Р азговаряме за капацитет от 15 000 до 18 000, това стана ясно на представянето на концепцията на предстоящите дейности и срокове, съпътстващи процесите по проектирането, изграждане и управление на новия стадион „Българска армия“ в Борисовата градина. Обяви го  Щефан Хилер, представителят на изпълнителите на проекта за нов стадион на ЦСКА-София.

Новият стадион на ЦСКА трябва да бъде готов за началото на сезон 2025/26, заяви Хилер от SPORTFIVE на съвместна пресконференция.

Той изтъкна, че строителството ще се осъществи в съществуващата чашка на настоящия стадион "Българска армия" и целта е новото съоръжение да се впише в парковата среда.

Капацитетът на новия стадион ще бъде между 15 и 18 хиляди зрители, като ще бъде премахната пистата и феновете ще бъдат много по-близо до терена.

"Надяваме се и националният отбор да играе на нашия стадион, разчитаме да има и концерти на международни и местни звезди. 10 000 кв. м. ще бъдат върнати на парка. Целият стадион ще бъде с покрив. Ще има подземни гаражи за паркиране, а ако има нужда от външен паркинг, той ще бъде екологично ориентиран", заяви човекът на SPORTFIVE.

На 1 юли започват проучванията и подготовката на документацията, а по предварителни разчети разрушаването на стария стадион трябва да започне на 1 април 2023 година. Строителните работи ще стартират през 2024 година и за началото на сезон 2025/26 ЦСКА би трябвало да играе на новия стадион.

Инвестицията ще бъде около 80-90 милиона лева и е осигурена от собствениците на клуба, заяви адвокатът на ЦСКА Станислав Трендафилов.

Представителят на SPORTFIVE обърна внимание на капацитета - от 15 000 до 18 000 места. "Когато строиш нов стадион, трябва да си сигурен, че няма да бъде прекалено голям. Ако капацитетът е твърде голям и през повечето време стадионът е полупразен, това не е добра атмосфера. Освен това, има твърде голям разход и много малък приход. 15 хиляди капацитет отговоря на изискването на УЕФА за международни мачове. Целта ни е стадионът винаги да е разпродаван напълно. Ако всичко се движи по позитивен начин, можем да увеличим на 18 хиляди", каза той.

"Винаги е сложно да се определи правилният капацитет. Всяка инвестиция в стадион с голям капацитет изисква много сериозна сума за поддръжка. Идеята е да има възвръщаемост и да се инвестира в състава, за да се бори клубът за максимално добри постижения на терена. Някои клубове искат да имат прекалено големи стадиони, без да могат да ги пълнят и без да оправдаваш размера с представянията на терена".

„Стремежът е стадионът да бъде използван не само за футбол - въпросът е това, което ще трябва да правим през останалото време. Целта е да се промотира и юношеският футбол, защото стадионът е толкова важен за тях, колкото за всички други. 

В момента има ограничения на стадиона, защото е в парк, който е много красив, но ще се вместим в това, което е в момента. Трябва да се създадат условия в самия парк, но това ще бъде за облагородяването на парка. Той е изключително важен за нас, но трябва да сме сигурни и че стадионът работи. Затова трябва да сме сигурни, че всичко, което правим, няма по никакъв начин да наруши целостта на парка. 

Надяваме се да можем да работим и с националния отбор на нашия стадион, да работим и с международни звезди, за да има и концерти. Дано да можем да работим и с много общински организации за различни културни събития.

Искаме да имаме площад преди стадиона, където ще се събират феновете.

Имаме първоначално ниво на стадиона с фенмагазин, кафе, комуникативно място. След това е Ниво 1 с офиси, Ниво 2 – хоспиталити. 
Ще се вместим в това, което ни е дадено като обем в момента“.

SPORTFIVE е компания за спортен маркетинг, базирана в Хамбург, която е голям играч в международната търговия с телевизионни права, реклама на стадиони, спонсорство на фланелки, развитие на стадиони и хотелиерски дейности. Освен това Sportfive предлага консултантски услуги и редовно публикува изчерпателни пазарни медийни проучвания и текущи резултати от пазарни проучвания.

Станислав Трендафилов съобщи също колко ще струва изгражаднето на ултрамодерната арена. Юристът призна, че проектът е заложен да коства между 80 и 90 милиона лева към днешна дата, но призна, че тази сума може да набъбне с оглед инфлационните процеси в световен план.

Трендафилов говори, че парите идват изцяло от собствениците на клуба и проектът няма общо с финансирането на спортната част в ЦСКА, като е отделно перо. Той също така каза, че ако тази сума не стигне, то е планирано допълнително финансиране.