0

К лубовете от Висшата лига на Англия единодушно одобриха използването на полуавтоматизирана технология за засада (SAOT) за сезон 2024-25.

Планира се системата да се натамани след една от международните паузи през септември или октомври, съобщиха от Висшата лига.

 

ФИФА за първи път използва технологията на Световното първенство през 2022 г. в Катар.

Полуавтоматизираната технология за засада беше изпробвана първо на Арабската купа и Световното клубно първенство през 2021 г

Очаква се SAOT да намали продължителността на проверката на видео асистент рефера (VAR) за засада с 31 секунди.

В изявление Висшата лига заяви, че най-съвременната технология "ще осигури по-бързо и последователно виртуално отчитане на засада, базирано на оптично проследяване на играча".

Уверява се още, че SAOT „ще произвежда висококачествена графика за излъчване, за да осигури подобрено изживяване на стадиона и излъчване за привържениците“.

Една от целите е да се въведе технологията през следващия сезон за мачовете за ФА Къп, в които домакини са клубове от Висшата лига, както и за полуфиналите и финалите на стадион “Уембли”.

Решенията за това дали играч в засада пречи на играта или дали играч е встрани, когато защитник е докоснал топката и контактът е счетен за умишлен, все още ще се отсъждат лично от съдията на терена.

Системата беше изпробвана и на Арабската купа и Световното клубно първенство през 2021 г., където беше изчислено, че е намалила времето, необходимо за вземане на VAR решения за засада, от 70 на 25 секунди.

Използването на VAR за засада продължава да бъде спорна тема, като редица нашумели инциденти доминират в заглавията през последните сезони.

През септември прекъсване на комуникацията доведе до това, че VAR не успя да отмени неправилно решение за отмяна на гол на Луис Диас за засада по време на поражението на Ливърпул с 1:2 от Тотнъм.

За някои беше източник на разочарование, че полуавтоматизираната технология не е налична във Висшата лига този сезон, тъй като се използва в Шампионската лига, както и в състезанията на ФИФА.

Както при технологията на голлинията, това също трябва да означава, че клубовете имат по-голяма увереност при вземането на решения и че не се пропускат засади.

Въпреки че всички, свързани с играта, са разбрали, че нищо не може да бъде 100% перфектно, това трябва да намали потенциала за грешки. Настоящото ръчно опъване на линията на офсайда обаче ще остане налично като резервен вариант в случай на повреда на SAOT.

Клубовете от Висшата лига единодушно гласуваха да приемат правила, които ще ограничат разходите за играчи: 70% за английските отбори, които се състезават в европейските турнири, и 85% за останалите.

Това бе прието заедно с полуавтоматична засада SAOT на събранието на акционерите, проведено в четвъртък. 

В разгара на суматохата, породена от второто отнемане на точки, с което независима комисия санкционира Евертън за неспазване на „Финансовия феърплей“ (FFP) и дни след като Daily Mail съобщи за възможността за въвеждане на „данък лукс“ за прекомерни харчове, клубовете от Висшата лига “единодушно гласуваха да приемат правила, които ще ограничат разходите за играчи, като част от реформа на противоречивите правила за рентабилност и устойчивост (PSR).“ 

Наказанията, наложени на Евертън (загуба от шест и две точки) и Нотингам Форест (четири), както и продължаващите разследвания срещу Манчестър Сити и Челси, принудиха английската Висша лига да предприеме драстични мерки, за да гарантира икономическата стабилност на английските клубове. 

„Клубовете в европейските състезания ще бъдат ограничени до изразходване на 70% от приходите си за разходи, свързани с играчите, което включва трансферни такси, агентски такси и заплати”, се казва в изявлението на Премиершип.

„Другите клубове биха могли да похарчат 85%. Правилото за 70% е в съответствие с механизмите на УЕФА за контрол на разходите, които ще бъдат напълно въведени през 2025-2026 г. 

Разбираемо е, че незначителните нарушения на новите правила могат да доведат до финансови санкции, но отнемането на точки ще продължи да бъде предпочитаната санкция за всяко сериозно нарушение“, съобщава британският вестник The Guardian. 

Новите постановки за финансовото регулиране на разходите трябва да бъдат формулирани окончателно до общото събрание на Висшата лига през юни. 

Това означава, че новите правила ще бъдат тествани в движение през следващия сезон, преди да бъдат приложени изцяло през 2025-2026 г.