0

С ензационният и шокиращ на времето си договор на Дейвид Бекъм с американския ЛА Галакси му спечели повече от 400 милиона британски паунда, половин милиард евро, благодарение на две гениални клаузи, гръмна в. „Сън“.

Бившият капитан на Англия, който няма спечелена „Златна топка“, но си е извоювал прякора „Златни топки“ с умението си да трупа пачки, шокира световния футбол през 2007 г., когато напусна кралския блясък на Реал Мадрид, за да се премести със съпругата си Виктория и тримата им сина в Лос Анджелис.

Шокиращо, защото Бекс не само обърна гръб на елитния футбол и Шампионската лига, за да рита в американската Мейджър лига, но и обявената му заплата тогава бе значително по-ниска.

Бекъм, само на 31 години по това време, печелеше 16,6 милиона паунда на година на "Бернабеу", която замени със сделка на стойност 5,4 милиона паунда на година в Ел Ей – цели 70% надолу.

Но дяволът, в случая пачките, се криел в подробностите, показва в туит експертът по спортен бизнес и инвестиране Джо Помплиано, защото в договора на Бекс с Галакси има две изумителни клаузи, които му носели над 42 милиона паунда на година през петте му години на терена с екипа на клуба.

Въпреки че основната заплата на Бекъм може да е била £5,4 милиона, когато той се присъедини към Галакси през 2007 г., реално той печелел средно до седем пъти повече от това.

Тайната била в клаузата, която му гарантирала процент от всички клубни приходи – от продадените билети и спонсорство, до всеки продаден хотдог и бира. 

Това доведе до скок на печалбите му до около 212 милиона паунда през петте години - допълнителни £185 милиона в допълнение към първоначалната му заплата, което го превърна в най-добре платения футболист на планетата, макар и играещ в MLS.

Друга сделка подобри още повече банковия баланс на Бекъм: когато подписа с Галакси той успя да вмъкне клауза, която му гарантира правото да закупи нов отбор за MLS срещу 20 милиона паунда след като окачи обувките на пирона.

Пристигането на Бекъм обаче предизвика сериозен ръст в MLS с ръст на посещаемостта от 40 процента и текущата телевизионна сделка за £207 милиона сега е с 31 пъти по-скъпа от контракта през 2006 г. От 6,7 милиона паунда.

Което автоматично означава, че и клубовете също струва повече – средно 484 милиона паунда през 2022 г., срещу само 31 милиона през 2008 г.

В резултат на това таксите за разширяване се повишават значително.

Ню Йорк Сити плати 83 милиона паунда, за да се присъедини, Остин и Нешвил - 125 милиона, а ФК Шарлът - умопомрачителните 270 милиона паунда, за да влезе в MLS.

Но Бекъм вече имаше собствена сделка и Интер Маями можеше да се присъедини през 2020 г. за малка част от цената на Нешвил през същата година.

По времето, когато изигра първия си мач през март 2020 г., клубът беше десетият най-ценен франчайз в MLS на стойност 487 милиона паунда - повече от 24 пъти над  първоначалната такса за разширяване от £20 милиона.

Като се тегли чертата считаното тогава за рисковано преместване на Бекъм в Америка преди 16 години с бюджет от 5,4 милиона паунда на година, който му гарантираше само 27 милиона паунда, е върнало повече от 400 милиона паунда през времето му в Ел Ей Галакси и старта на Интер Маями.