0

С лед края на Европейското първенство по лека атлетика в Рим президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов даде интервю за пратеника на „Телеграф“
-   Господин Карамаринов завърши едно много силно и добре организирано европейско първенство. Каква е вашата оценка, като домакин на тази мащабна проява?
-   Това бе едно изключително успешно европейско първенство, като се има предвид, че е и олимпийска година. Още през 2010-та година имаше голяма дилема дали да се провежда европейски шампионат в година на олимпиада или не. Тогава взехме решение да се провежда европейско в олимпийската година. Първите две такива през 2012 в Хелзинки и 2016 в Амстердам бяха успешни, но не толкова, колкото ние желаехме. Заради пандемията през 2020 нямаше европейско. Сега през 2024 въпросът пред Европейската атлетика бе дали шампионатът да е преди олимпиадата или след нея. Радвам се, че взехме решение да направим първенството точно в тези дати преди игрите в Париж, а и за да могат атлетите да атакуват олимпийските квоти.


-   Колко атлети покриха квоти в Рим?
-   Повече от 25 успяха да си осигурят тук участие на олимпиадата, а други пък взеха нови точки за ранглистите за Париж. Рекордите на първенствата подобрени в Рим са 15, а личните постижения - 256. Имаме 9 най-добри постижения в света, 47 национални рекорди, както и 1 световен рекорд при младежите до 20 г, чрез Матиа Фурлани в скока на дължина – 8,39 м, а Дитаджи Камбунджи би европейския рекорд до 20 г на 100 м с препятствия – 12,40 сек. Всички тези рекорди и топ резултати показват, че сме взели правилното решение да направим точно сега в тези дати Европейското.
-   Каква гледаемост на първенството по телевизията отчитате?
-   Не направихме шампионата по същото време с Европейското по футбол, което ни помогна да направим рекорд по телевизионна аудиенция, не само за европейски в олимпийски година, а изобщо за всички досега. Това е един голям успех за нас. Въпреки „Ролан Гарос“ и контролите за Евро 2024 по футбол отчитаме рекордна гледаемост за шампионата в Рим. Само шоуто на Тамбери на 11 юни е гледано по телевизията в Италия от над 4,3 млн. зрители, което прави пазарен дял от 18 процента. Във Франция средната гледаемост на Европейското е над 1,5 млн, а в Германия достигаме максималната от 4,8 милиона. В Скандинавия пазарният дял на тв аудиторията по време на европейското също е бил над 50 процента. На 10 юни Швеция и Финландия са имали над 5,4 млн. зрители на европейското. В социалните мрежи имаме 7 пъти повече посетители на сайта на Европейската атлетика сравнено с първенството в Мюнхен 2022.
Наистина стана голям спектакъл, защото в първенството в Рим участие взеха всички най-добри европейски атлети в момента. Това може би има връзка и с първите в историята финансови бонуси, които дадохме тук в Рим. Европейската атлетика инвестира 1 милион евро. 500 000 евро в награден фонд и още 500 000 за програмата по реклама на шампионата от най-добрите атлети. Бяхме свидетели на големи драми, но и на резултати, които рядко се виждат на Европейско и Световно първенство. Тамбери и Дуплантис направиха шоу от което нашия спорт има нужда. Това допринесе за изключително успешното първенство в Рим. Мога да заявя от сега, че финансови бонуси ще има и за следващото европейско.
-   Гледахте заедно финала на скока на височина при мъжете и триумфа на Тамбери заедно с президента на Италия Серджо Матарела. Разкажете ни нещо повече за емоцията.
-   - Като всеки италианец и той е фен и избра да повеси първенството именно за финала в скока на височина. Пътят който Тамбери извървя до титлата показа, че си е заслужавало президента на Италия да дойде да го гледа. Серджо Матарела обича леката атлетика и бе дошъл да се радва със своите сънародници на това което направи Тамбери, но и не само, защото италианският отбор показа, че е най-добрия в Европа и заслужено завърши на първо място с 11 титли.
-   Оценката ви за българското представяне, все пак от 10 атлети имаме две четвърти места, три шести и едно седмо.
-   Българският отбор остави позитивно впечатление. Преди всичко с това, че изявите бяха на атлети, които се завръщат в големия спорт, защото ние имахме период в който знаехме, че атлетите ни могат, но поради различни причини те бяха аут. Сред завръщащите се са Алекс Начева, Габриела Петрова, Тихомир Иванов, Божидар Саръбоюков, Мирела, Пламена. Всички те показаха възможности, които при малко късмет можеше и да са медали. Другото което ми хареса при тях е, че са самокритични и стоят здраво на земята. Това е предпоставка за успехи. Имаме много силно младо поколение, което ако се окуражи и има определената мотивация може да постигне наистина много в световен мащаб.