0

С лучаят с Юсейн Болт, съсипан от измама на инвестиционен фонд, за пореден път припомня проблемите и на най-големите спортни звезди, когато става дума за управление на спестяванията им в размер понякога на десетки или дори стотици милиони. „Понякога най-добрата инвестиция е да не се инвестира“, съветват експертите.

Болт, братята Гасол, Скоти Пипън...

В момента в банковата сметка на Юсейн Болт има само 12 000 долара: почти 13 милиона от нея изчезнаха през ямайски високорисков инвестиционен фонд.

През 2014 г. испанските баскетболни звезди - братята Гасол и Хорхе Гарбахоса, изплакаха как са ги измамили да загубят 14 милиона евро като гаранти на бизнес за използване на вятърна енергия в Румъния.

Легендарният „бодигард“ на Майкъл Джордън в Чикаго Булс - Скоти Пипън, имаше мечта, която почти го доведе до фалит: през 2002 г. той купи повреден самолет, създаде своя собствена авиокомпания Air Pip и ако не бяха съдилищата, той щеше да остане без нищо.

През 2015 г. Серхио Рамос, заедно с различни партньори, закупи огромни парцели земя на юг от Мадрид, „Лос Берокалес“, но забавянето на превръщането им в градски парцели доведе до загуби от 19 милиона евро.

Любима плячка за банкери и агенти

Примерите са много на спортисти, които са взели лоши решения с парите си, и въпреки това грешките се повтарят. Защо? „Спортистите са много привлекателни обекти за банкери, промоутъри, агенти по недвижими имоти, финансови агенти или директно комисионери. Младостта, високите доходи и неопитността действат като магнит“, казва Мануел Темес, финансов мениджър за футбола в представителната агенция YouFirst, който, както и останалите експерти, приема, че онези, които блестят на терена, често се спъват извън него.

Начините са различни, но повечето проблеми идват от някой близък, който действа като заинтересована страна или посредник.

„Съблекалните понякога са опасни и много грешки идват от следния тип коментар: „приятел на приятел казва, че ще спечеля много пари с това“, добавя Темес. Той посочва, че придружавайки футболисти, е виждал всичко, от успешни проекти до "промоции на туристически жилища, които не бихте препоръчали и на най-големия си враг.“

„Имал съм работа с много трудни за разбиране бизнес начинания: от лаборатория за стволови клетки през концертно турне на приятел до покупка на бензиностанция“, изтъква Иниго Абрего, данъчен експерт в PKF Attest и автор на “Ръководството за инвестиции”, разпространявано от Асоциацията на испанските Футболисти (AFE). 

Най-рискови? Ресторанти и винарни

По думите му най-лошите за спортистите са две начинания: ресторантите и винарните. Има и успешни истории, но те са рядкост. 

„Това са сектори, които трябва да познавате много добре и въпреки това зависи много от партньора или партньорите, с които се събирате“, предупреждава Абрего.

Един от съветите му е подчертан дебело в червено: „Ограничете финансовата отговорност!“ 

„Това означава да се бяга от думата „банкова гаранция“ като от дявол. В много случаи, дори и да има други поръчители, първо се запорира спортистът, защото той е този с най-много пари по разплащателната сметка. Инвестицията може да е малка, но ако включва гаранция, може да бъде много сложна“, подчертава Абрего.

„Финансовата максима на един спортист винаги трябва да бъде да защитава себе си. Ако не се защитите, една сутрин се събуждате и те са ви взели всичко“,  казва Тони Рока, адвокат, специализиран в спортното право.

„Например, когато се обграждате с професионалисти. Ако имате един доверен съветник, намерете си и друг такъв, и винаги се консултирайте и с двамата. По този начин ще избегнете много проблеми“, казва Тони Рока, адвокат, специализиран в спортното право, главен изпълнителен директор на Института по спортно право.

Той предупреждава винаги за нещо, което понякога е трудно за разбиране: хобитата са си просто хобита и трябва да останат такива. Спортистът, който излиза на вечеря и инвестира в любимия си ресторант. Любителят на конете, който купува конюшня. Фенът на електронните спортове, който изгражда свой собствен отбор. Сериозна грешка.

„НАЙ-ДОБРАТА ИНВЕСТИЦИЯ Е ДА НЕ СЕ ИНВЕСТИРА“

„Най-добрият въпрос, който можете да зададете на спортист е: Къде бързате? На 20, 22 или 24 години те не знаят колко дълго ще продължи кариерата им или как ще се развие. Ето защо е добре да харчат под своите моментни възможности, да спестяват, а ако поискат да инвестират, да го правят много внимателно и с мярка.

Много спортисти не се нуждаят да инвестират, за да живеят комфортно през целия си живот. Поради тази причина понякога най-добрата инвестиция е да не инвестираш“, заявява Рока.

Като цяло експертите посочват някои максими, които могат да накарат спортистите да избегнат проблемите, претърпени от Болт, братята Гасол, Скоти Пипън или Рамос. 

Съвети от семейството

Освен че трябва да се обграждат с професионалисти, да не подкрепят или да не инвестират в сложни бизнеси, те трябва да получат минимално обучение, да разбират различните форми на инвестиране и, ако искат да слушат някого, да слушат семейството.

„Спортистите трябва да разберат, че инвестирането не е просто да влагате пари и да чакате да видите какво ще се случи, каква е и доходността. В много случаи най-препоръчителният вариант е да комбинирате инвестиция и заем”, добавя Абрего, данъчен адвокат.

„Имало е конфликти, да, и те обикновено са известни, но като цяло родителите са добри съветници, защото обикновено са работили през целия си живот и използват здрав разум“, казва Рока, също специализиран адвокат.

Източник: El Mundo