0

Пламен Вълков, наш пратеник в Мюнхен

Европейското първенство в Мюнхен бе първото голямо състезание на Стария континент за новия президент на Европейската атлетика Добромир Карамаринов. Ден след края на шампионата той отговори на въпросите на пратеника ни.

- Господин Карамаринов, каква е вашата оценка за едно от най-успешните първенства на Стария континент?

- Европейската атлетика имаше нужда от толкова успешно първенство, след тази дълга пауза заради пандемията от коронавирус. В паузата всички големи спортове бяха принудени да отменят своите първенства. За съжаление това направихме и ние с шампионата на Европа през 2020 в Париж. След Берлин 2018 това бе първото ни голямо първенство и ние имахме нужда от този огромен успех, който генерирахме в последната седмица. Според нашия партньор ЕBU имаме рекордна гледаемост на първенството в Мюнхен, а това е много добре за нашия спорт. Зрителите които дойдоха на стадиона да видят на живо състезанията са близо 260 000, което красноречиво говори за обичта към леката атлетика. Заради пандемията хората все още се страхуват да правят нещо предварително и за това хиляди дойдоха директно на стадиона и си купиха билети.

- Какви са отзивите от страна на местните организаторите на първенството?

- Всички от организационния комитет и Германската федерация по лека атлетика са изключително доволни. Това се отнася и за всички партньори на Европейската атлетика.

- Под ваше ръководство Европейската атлетика подписа 5 нови партньорски договора от началото на 2022-а. Лесно ли успяхте да убедите големите фирми да работят с ЕА?

- Това наистина е уникално, защото не знам друга международна федерация, която в тези трудни времена да успя да си осигури 5 нови партньора, за толкова кратко време. Това показва важността на нашия спорт и не само за тези които го практикуват, а и за нашите комерсиални партньори. Освен новите партньори тук в Мюнхен имахме и среща с всички наши настоящи партньори, като EBU, Spar и Le Gruyere. Всички те заявиха, че когато приключат настоящите им контракти с Европейската атлетика те ще бъдат подновени.

- Какво е бъдещето на българската атлетика след Мюнхен?

- Бъдещето е ясно – 3 медала от европейското в Йерусалим, 3 медала от младежкия олимпийски фестивал в Банска Бистрица и два медала от световното до 20 години в Кали. Всички те спечелени от талантливите ни млади атлети. Разбира се, няма как да сме доволни от представянето на мъжете и жените ни в Мюнхен. Като цяло обаче и очакванията ни не бяха много големи. А очакванията за силно представяне на младите ни таланти това лято на големите първенства бяха оправдани и даже ги надвишиха.

- Големият въпрос май е как да запазим за атлетиката тези млади таланти?

- Това е най-сложният въпрос. На първо място си зависи от самите атлети. Един човек, който иска да тренира, каквото и да има насреща си, той ще продължи да се занимава с любимия си спорт и ще стане шампион. Така, че от тях самите си зависи дали ще продължат. След това идва ред на всички, които трябва да им осигурят добри условия за подготовка и да подпомогнат тяхната мотивация. Ако обаче атлетът няма лична мотивация, то той и в рай да бъде поставен то той няма да продължи. Наистина младите ни таланти са в тази възраст, в която са на рубикона. Назад в историята има хиляди примери за атлети, които са тренирали и при доста лоши условия, но са продължавали, защото го искат много. Наш дълг за всички, които отговарят за развитието на спорта, е да им осигурим условия за тренировка и те да се реализират по най-добрия начин.

- Какво още ни трябва като условия, за нормалното развитие на леката атлетика в България?

- По принцип винаги може да се иска повече от това, което имаме. Това, което имаме, е достатъчно, за да може да се тренира и атлетите да се подготвят нормално. Разбира се ни трябва един много хубав национален център за лека атлетика, за какъвто България има потенциал и това е напълно реализуемо. Не може обаче да се каже, че липсата на този център е причина за атлетите да не могат да тренират нормално и да се развиват.

- Каква е програмата на президента на Европейската атлетика след Мюнхен?

- В момента тече процес на реорганизация на офиса ни в Лозана. Подготвяме усърдно и нашата годишна среща през октомври, която единствено европейската федерация по лека атлетика има. Тя е с обучителна програма и на нея се събират всички страни членки на Европейската атлетика. Има много активности в рамките на 4 дни, а като състезания годината ще завърши на 11 декември с европейското първенство по крос кънтри в Торино, а следващото европейско за мъже и жени на открито е през юни 2024 в Рим.