0

П резидентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов награди за изключителен принос за развитието на българската атлетика Александър Вангелов – официален статистик на БФЛА и автор на книги и наръчници по лекоатлетическа статистика (със златна значка на Европейската атлетика) и Христо Гергов – един от най-успешните ни треньори в този спорт (със специален плакет) по случай неговата 80-годишнина.

"Трудно бих могъл да си представя статистиката на българската, а и на балканската и регионалната атлетика без статистик, като Александър Вангелов. Ако утре той се откаже и отиде в друго поприще, което няма как да стане, защото той е влюбен в леката атлетика, ние ще бъдем много затруднени. Ние винаги сме разчитали на него и така ще е и в бъдеще, и тази му работа бе оценена от Европейската атлетика и той получи една от годишните ни награди, която аз ще имам удоволствието да му връча сега, заяви Карамаринов.  

„На 27 май ще се навършат 50 години от както стъпих на националния стадион за международния турнир "Народна младеж". Тогава бях на 13 години и за първи път видях чисто новата тартанова писта. Предишната година - 1972 г се запалих по Царицата на спортовете, следвайки големите успехи на българските лекоатлетки на олимпиадата в Мюнхен. От гогава до сега нито за ден не пропускам да се интересувам и информирам за случващото се в леката атлетика. Бях и активен състезател на скок на дължина. Не толкова добър, но с първи разряд. От 1984 г. следя редовно всички състезания в България и съм осведомител на повечето от състезанията у нас, успях да издам три статистически сборника, ранглисти на българските лекоатлети и шампиони, а през 2014 г. се опитах да обединя  всички всички значими  събития в родната  лека атлетика и издадох сборника „Български атлетически хроники“.От 1986 г ме приеха в Международната асоциация на статистиците по лека атлетика, а от 1993/94 станах и официален статистик на Българска федерация лека атлетика. Повече от 40 години се занимавам активно с изготвянето на ранглистите на България. Догодина ще честваме 100-годишния юбилей на любимия ни спорт и се надявам да отбележим подобаващо този голям празник“, заяви Вангелов след награждаването.

"Големият треньор Христо Гергов е известен не само в България, а и в много страни на Балканите и извън Балканите, защото направи чудеса. Той има страшно много състезатели, като някои от тях днес са тук. Европейската му награда е за това, че той направи безкрайно много шампиони, не само в България, а и в много европейски страни. Името му в бивша Югославия буди невиждан респект. Аз самия имах щастието 2 години да тренирам при него, като войник в ЦСКА. Не съм го запомнил само с неговия голям професионализъм, а най-вече с това, че с всяка своя дума той изграждаше характери у тези, които можеха да го чуват. Голяма част от моя характер е изграден и благодарение на него", коментира Карамаринов.  

Христо Гергов е бил  треньор на едни от най-добрите ни атлети – Янко Братанов, Гинка Загорчева, Пламен Кръстев, Нарцис Попов, Ивайло Караньотов, Добромир Карамаринов.

„Кръглите годишнини са две – едната е моята възраст, а другата е треньорската ми дейност – тази година се навършват 50 години, откакто започнах да се занимавам с млади таланти. През 1976 г на Олимпиадата в Монреал бях най-младия треньор. Пожелавам на много колеги да изминат моя път. Тогава бяха бурни години – правехме много лагери, семинари, контакти с други треньори и направихме голяма стъпка напред в развитието на нашия  спорт. Амбицията беше голяма и мисля,че  постигнах добри резултати. Е, разбира се, имаше и разочарования. Но аз винаги съм се стремял моите състезатели не само да постигат добри резултати, но и да развият своите човешки качества. За моя голяма радост повечето ми възпитаници са успешни хора и в живота. Надявам се нашите атлети да постигнат още по-добри резултати, а леката атлетика да се популяризира и да стане основа за по-доброто развитие и на другите спортове у нас“.

По време на срещата с медиите Добромир Карамаринов коментира шансовете на Бургас да приема състезания от висок ранг, както и възможността да бъде домакин на Европейско първенство в зала.

„Преди няколко дни колегите от Българската  федерация по лека атлетика ме информираха, че при тях е пристигнало от Община Бургас официално писмо , че в  залата, която официално се открива днес, могат да се провеждат състезания от най-висок ранг. Първата възможност, в която Бургас може да организира  Европейско първенство в зала,  е  през 2029 година, защото за  2025 г.  вече е утвърден домакин, а за 2027 г. имаме две  кандидатури. Принципна заявка от Българската  федерация  по лека атлетика, Община Бургас и от Министерството на младежта и спорта има, така че тази кандидатура ще бъде отправена към Европейската федерация. Бургас като морски град има достатъчно добра база, така че потенциалът го има, въпросът е да бъдат изпълнени и другите условия, които не са никак малко. Ако Европейско първенство в зала се проведе н Бургас, решението ще се вземе в сегашния ми  мандат като президент на Европейската атлетика. Всичко възможно, което можеше да се проведе в България, се проведе. Надявам се да организираме и Европейско в зала в България“, каза Карамаринов и добави, че тази година ще се проведе Европейско първенство по бягания – полумаратон, маратон и бягане на 10 км, като заедно ще се състезават професионални атлети и аматьори. Той посочи, че тази година на Европейските игри в Полша ще участват атлети от всички 49 страни членки, с изключение на състезатели от Русия и Беларус.

„Международната и европейската атлетика имат твърда, категорична и непроменима позиция относно участието на спортисти от Русия и Беларус в международни състезания. Няма никакъв шанс да участват руски и беларуски състезатели под каквато и да е форма, включително и под неутрален флаг”, категоричен бе Карамаринов и поясни.

„Томас Бах беше ръководителят, който миналата година след началото на войната на Русия срещу Украйна мотивираше всички световни федерации да накажат и да спрат руските и беларуските атлети. Той леко е променил своята позиция и е открехнал вратата за международните федерации, които искат да променят своето мнение. Ние виждаме, че някои федерации започнаха да пускат руски и беларуски спортисти под неутрален флаг. Европейската атлетика и Международната федерация по лека атлетика имат категорична и непроменима позиция в това отношение. За нас, в тази ситуация, няма никакъв шанс да участват руски и беларуски състезатели, под каквато и да е форма, като това се отнася и за официални лица и целите им щабове. Нашата позиция е твърда и непроменима“, заключи той.