0

П редседателят на БОК, олимпийска шампионка и световна рекордьорка Стефка Костадинова и друг голям шампион в леката атлетика Янко Братанов приеха поканата на президента на БФЛА Иван Колев и главният редактор на списание „Атлетика“ Антон Бонов и участваха заедно в поредна среща с медиите посветена на 100-годишнината на българската лека атлетика, която се отбелязва през 2024 година.

„Благодаря на нашите велики шампиони, че днес са с нас. Да благодаря на всички от федерацията за всички тези години в които дават всичко от себе си за атлетиката. Тази година честваме 100 години Българска федерация лека атлетика. Това е един много ангажиращ юбилей. Длъжни сме и ще почетем всички наши шампиони и велики атлети, които са представили България и продължават да я представят. До мен е Стефка Костадинова един уникален атлет, световен рекордьор, олимпийски шампион и световен атлет. Благодаря й че е с нас, благодаря на Янко Братанов и на Илиян Пищиков, който наскоро пое нова роля във федерацията, а именно да тренира щафетите ни. Янко се завърна след дълги години в чужбина, а сега се завърна и със своите знания ще помага на българската атлетика отново. Благодаря и на журналистите! Дай Боже да имаме успехи на Европейското в Рим и на олимпиадата в Париж, а и след това на игрите в Лос Анджелис!, заяви във встъпителното си слово президентът на БФЛА Иван Колев. Той разкри още, че федерацията предвижда издаване на две книги и кратък филм за леката атлетика по повод 100-годишнината, а освен това се планира провеждането на специална галавечер в зала "Фестивална" в София през ноември и също така домакинство на Балканската гала. Вече са изработени специални юбилейни медали, с които ще бъдат наградени призьорите от държавните първенства за 2024 година. "Празнуваме един ангажиращ и уникален юбилей. Задължени сме и ще почетем всички наши шампиони", увери Колев.

Антон Бонов направи ретроспекция на големите успехи през годините на Стефка Костадинова и Янко Братанов, след което  ги помоли да се върнат назад в годините и да разкажат на журналистите спомени от участието си на олимпийските игри.

Костадинова и Братанов приеха присърце поканата и се върнаха към някои от най-големите си успехи и разказаха пред журналистите любопитни случки от състезателната си кариера.

"Леката атлетика е моята любов. Тя ме направи известна. Даде ми самочувствие и сила. Успехите, които постигнах не са само мои, но и на моя клуб АФД „Тракия“, и треньори, така че поклон пред всички велики лекоатлети и поклон пред царицата на спортовете", коментира Стефка Костадинова, олимпийска шампионка от Атланта 1996 и сребърна медалистка от Сеул 1988. – Дано от тук нататък спортната ни общественост да се радва на световни рекорди, на европейски, световни и олимпийски титли, защото ние това го заслужаваме. Поклон пред царицата на спорта“.

"Аз съм от едно поколение, което нямаше идеи, но имаше идеали. Затова за 100-годишнината пожелавам на всички млади български атлети да имат идеали. Ние трябва да си спомняме за нашите големи атлети", подчерта Янко Братанов, европейски шампион и рекордьор от Мюнхен 1976, шесто и седмо място на Олимпиадите в Монреал 1976 и Москва 1980.

Братанов наскоро се завърна отново в България, подобно друг именит треньор Илиян Пищиков, който вече работи с щафетите в националния тим.

Костадинова си спомни за Игрите в Сеул с думите, че очаквала силна Олимпиада, но вероятно е подценила самото състезание. "Стартът във високия скок бе към края на Игрите и аз преживях резултатите на всички българи преди мен. Като че ли не ми останаха сили от емоции. Може би Господ реши да остана втора и слава Богу, защото, ако бях станала олимпийска шампионка, щях да се откажа от спорта. Това, че останах втора беше голям шок за мен и така останах в спорта до 1996 година и Атланта. За тази Олимпиада много вярвах и тренирах, а явно Господ ме обича и успях да спечеля. Тогава след като скочих 2005 см и разбрах, че ставам олимпийска шампионка се отпуснах, иначе имах сили и щях да скоча 210 см", разказа великата лекоатлетка и продължи:

"Дай Боже българка да стане световна и олимпийска шампионка и да направи световен рекорд. Този рекорд си е наш и няма да го даваме на никой."

"Следя всички състезания и ми се иска да давам сили на нашите спортисти. Вярвам, че нашите атлети ще допишат златната ни история", каза Костадинова и добави, че се надява българските специалисти, които работят в чужбина, да се върнат в родината.

"Моят съвет към младите български спортисти е да са по-спокойни и всяка федерация да има специалист психолог", заяви още Стефка Костадинова, а на въпрос как съхранява позитивизма си, тя коментира: "Аз съм позитивен човек и обичам да се заобикалям с хора, които създават позитивна атмосфера. Не обичам агресивните хора. Възхищавам се на тези, които знаят за какво се борят и тези, които остават верни на приятелите си. Научила съм, че големият спортист не мрънка. Големият е голям, защото не мрънка, а мрънкат малките."

По повод предстоящото българско участие на Олимпиадата в Париж, председателят на Българския олимпийски комитет пожела: "Така да направят спортистите ни, че да бъдат във върхова форма за Игрите. А много ми се ще леката атлетика да вземе медал. Трябва да има феърплей в спорта, призовавам за обединение."

В края присъстващите коментираха въпроса за потенциалното изграждане на стадион за лека атлетика в България, споменавайки вариантите стадион "Академик" в София да стане чисто атлетически или Националният стадион "Васил Левски" да се използва основно за лека атлетика, но при условие, че бъде изграден нов  футболен стадион в бъдеще.