0

П ак ще се върна в играта, даже ще бъда по-силна. Думите са на Валентина Георгиева – уж крехко момиче, но със смело сърце, неизмерима воля и голям талант.

14 август 2022 година, Мюнхен, европейско първенство по спортна гимнастика. Тече финалът на прескок при жените. Валя се засилва, приземява се и пада, превива се, крещи от болка. Една зловеща контузия поставя кариерата й под въпрос, а току-що е навършила 16. „Понякога го сънувам този ден и отново е доста неприятно. Все едно го изживявам пак, но гледам да не го мисля, защото само ме натоварва“, призна пред „Телеграф“ Георгиева. Тя отново е момичето, което следим със затаен дъх, докато се засилва за поредния си прескок.

Пътят

Както и обеща, състезателката на Левски Спартак пак е в играта. Завърна се и то как – с медали и с голяма мечта. Година и половина след операцията заради увреждане на кръстни връзки и менискус при онова падане в Мюнхен, Валентина спечели сребро на любимия си прескок от Световните купи в Кайро и Котбус.

Валентина Георгиева спечели второ сребро след завръщането си от тежката травма.

 Валентина Георгиева спечели второ сребро след завръщането си от тежката травма.
БФГимнастика

„Доволна съм, но винаги искам още“, заяви Георгиева след второто си място. „Още“ за нея означава и пътуване до Париж за олимпийските игри през лятото. „Не мога да кажа, че мечтата ми е близо, но се доближаваме до нея“, чистосърдечно признава Валя. Системата за класиране е сложна, а до момента нашите национали имат само една квота – на Кевин Пенев, който си осигури виза с участието във финала на прескок на световното първенство в Антверпен (Белгия).

Пътят за Париж минава през четири турнира от Световната купа – в Кайро, Котбус, Баку и Доха. От тях се вземат трите най-добри постижения и първите двама печелят виза.

„Само времето ще покаже докъде ще стигне. Валя има възможностите и качествата да бъде една от най-добрите в този спорт“, твърди нейният треньор Филип Янев, пети на прескок от игрите в Атина през 2004-та и сребърен медалист от европейското през 2002-ра в Дебрецен (Унг).

В кръвта

Като човек, врял и кипял в спортната гимнастика, той веднага разпознава огромния потенциал в малкото момиченце, което застава пред него. „Още на първата тренировка, когато майка й я доведе в залата, видях физическите качества, които притежава. Опознавайки характера й, разбрах, че това дете носи сърце на шампион“, не крие суперлативите си за Георгиева бившият национал.

Любовта към гимнастиката тече в кръвта на Валя още от раждането. С тази разлика, че избрала спортната, а не художествената като майка си. „От малка винаги съм била много енергична и просто ми беше интересно какво правят тези батковци и каки, как така скачат. Исках и аз като тях“, разкрива детския си блян Валя. Тя толкова иска, толкова се труди, в нея има толкова талант, че това няма как да не даде резултат. През 2020-а, когато е все още на 14, Валентина носи първи медал за България – сребро на прескок, от европейското първенство за девойки.

„Валя притежава всички качества, необходими за един спортист: много здрава физически, страхотна взривна сила, бързина, координация, смелост, съобразителност, упоритост“, описва качествата на своята възпитаничка Филип Янев.

Инат

Той е до нея за добро и лошо. „Има моменти, когато се работи много лесно, има и такива, когато влизаме в сериозни противоречия. Инатът й е черта на характера, която трудно се овладява и контролира“, казва за нея специалистът по прескок.

Именно инатът обаче е една от причините Георгиева да продължи, въпреки трудните моменти около операцията, възстановяването и болките. „Беше доста трудно. В този момент осъзнах, че съм силен човек със здрава психика и просто се искаше постоянство. Исках да зарадвам онова малко момиченце, което каза, че ще стигне далеч. И си имам едно мое обещание за специален за мен човек“, разказва за препятствията, заради които й се наложи да порасне бързо и едва на 16 да се сблъска с изключително тежък момент.

Тежката травма на 14 август 2022 година.

 Тежката травма на 14 август 2022 година.
АП/БТА

„Родителите и треньорът ми бяха нонстоп до мен - както физически, така и психически. Също така най-добрата ми приятелка и приятелят ми“, благодарна е на близките си хора Валентина.

Янев е човекът, изминал подобен път, затова и намира най-подходящите думи. „Имам същата травма. Казах й, че трябва да се зареди с много търпение, защото възстановяването е доста бавен процес и много често не виждаш никакъв напредък“, разказва за трудностите Филип.

Това се потвърждава и от думите на гимнастичката. „Имаше момент, в който мисленето ми се пречупи, защото спрях да виждам прогрес във възстановяването. Затова и най-голямата ми победа всъщност не са всички медали, а по-скоро преминаването през всяка една контузия“.

Макар най-тежкото да е в миналото, Валя вече е свикнала да живее с болка. „За жалост, няма момент, в който да не ме боли гърбът. Коляното обаче не ми създава проблеми“, разкри Георгиева преди участието си на Световната купа в Котбус. „В много отношения тренира по-добре от преди, просто й трябва още малко време“, допълва Янев.

И пак се връщаме на Париж и голямата й мечта. Когато започне олимпийският турнир при жените, тя вече ще е пълнолетна. „Представям си един перфектен подарък за 18-ия рожден ден“, признава родената на 28 юли 2006 година Валентина Георгиева.