0

Б елгийска полицайка метна Европарламента на боклука. Така в кофата той се оказа до плодова детска напитка в кенче и до половин туба крем за бръснене.

Журналист от „Телеграф“ изпита цялата строгост на белгийската охрана, след като руса блюстителка на реда реши да претараши багажа детайлно. След като наизвади на лентата всички гащи, чорапогащници и ластичета за коса, полицайката се съсредоточи върху плик с предмети от Дома на европейската история. Вътре, опаковано в синя хартия и с касов бон, имаше преспапие със сградата на Европейския парламент, което пуска снежец при разтръскване. Служителката го разопакова, прегледа го с уред за взривни устройства и след като установи, че е безопасно, го метна със засилка в кофата. След реплика, че това е подигравка със символа на демокрацията в Европа, полицайката гневно извади преспапието, разклати го и обясни, че това е забранен за изнасяне предмет, тъй като съдържа течност. След което накара потенциалната терористка да си свали златните гривни и халката, за да ги минат на скенера. Служителят там направи компромис с халката, която не можеше да се измъкне от пръста. След като стана ясно, че в групата на преминаващите са само български журналисти, охранителката се изстреля нанякъде. Преди това се погрижи снимките на разхвърляния личен багаж да бъдат изтрити.

Дозировка

Ако ви предстои пътуване до Брюксел, не е зле да знаете предварително, че преспапието е в списъка на забранените продукти. Просто защото няма да го съзрете там, ако проверите. А и да си кажем правата – защо да си го причинявате, след като само на няколко метра натам, в duty-free магазина, може да си купите 10-15 преспапиета с прословутия брюкселски пикльо и цистерна с уиски, без никой да ви спира или да ви мери милилитрите. 

Дезодорантите и парфюмите също отиват при преспапието, ако са в стандартна дозировка. И на отиване и на връщане това Спорът, че пастата за зъби е наполовина изстискана, не води до друг резултат. Защото размерът има значение. Престараването от българска страна е, че ще ви събуят по чорапи, така че е добре да няма дупка на тях. Свалят се и коланите. 

Иначе в Брюксел не е препоръчително да се пристигне във вечерните часове. Градът е потънал в мрак. Осветени са предимно дюшеците пред най-скъпите хотели и магазини, върху които, завити в одеяла на макове и рози, в сърцето на Европа се излежават бездомници. Грижата за тях е пословична. 

Глад

След 22 ч. е почти невъзможно да се намери място, откъдето да си купите храна. Работят само няколко арабски дюнерджийници. В една от тях намерихме Жоро от Русе, който ни уреди с по-голяма порция месо в питката, разчустван от срещата със сънародниците. Ако има нещо, по което Брюксел да прилича на София, то това не е чистотата по улиците, по която ни бие. Но сметосъбирането е също толкова странно. Първо минава камион, който взима три от петте еднакви плика с боклук. После минава друг, който прибира кашоните. И след това трети, който обира каквото е останало. Кой прибира боклука на митницата, остава загадка. Но в кофата, както стана ясно, се озова най-знаковата сграда.