0

П резидентът на Ботсвана заплаши да изпрати 20 000 слона в Германия заради политически спор.

По-рано тази година германското министерство на околната среда предложи да има по-строги ограничения върху вноса на ловни трофеи.

Слонове нападнаха Гъмзата! (СНИМКА)

Президентът на Ботсвана Мокветси Масиси заяви пред германски медии, че ограниченията ще доведат до обедняване на хората в неговата страна.

Той посочи, че броят на слоновете нараснал в резултат на усилията им за опазването на вида, а ловът на големите животни спомагал за контролирането им.

По думите му германците трябвало да живеят с животните по начина, по който се опитвали да има наложат, предаде Би Би Си.

Страната е дом на около една трета от световната популация на слонове - повече от 130 000.

"Стадата причиняват големи имуществени щети, изяждат реколтата и тъпчат хората", каза президентът Масиси пред Bild.

Преди време Ботсвана даде 8000 слона на съседна Ангола и е предложила още стотици на Мозамбик, като средство за намаляване на популацията.

"Бихме искали да предложим такъв подарък на Германия“, каза Масиси, добавяйки, че това не е шега и той няма да приеме „не“ за отговор.

Ботсвана забрани трофейния лов през 2014 г., но премахна ограниченията през 2019 г., след като беше изправена пред натиск от местните общности.

Сега страната издава годишни квоти за лов, като това осигурявало добър източник на доходи за населението. Практиката била лицензирана и строго контролирана.

Преди това обмисляли използването на слоновете за храна на домашните любимци.

ЦЯЛО СЕЛО НА СУХ РЕЖИМ: 24 слона се натаралянкаха до козирката и заспаха (ВИДЕО)

Германия е най-големият вносител в ЕС на трофеи от африкански слонове и ловни трофеи като цяло, според доклад от 2021 г. на Humane Society International.

Говорителка на министерството на околната среда в Берлин каза пред агенция АФП, че Ботсвана не е изразила никакви опасения пред Германия по въпроса.

"В светлината на тревожната загуба на биологично разнообразие, ние носим специална отговорност да направим всичко, за да гарантираме, че вносът на ловни трофеи е устойчив и законен“, каза тя.

"Министерството обаче продължава да преговаря с африканските страни, засегнати от правилата за внос, включително Ботсвана", уточни говорителката.

Австралия, Франция и Белгия са сред страните, които са забранили търговията с ловни трофеи.

През март депутатите от Обединеното кралство гласуваха в подкрепа на забраната за внос на ловни трофеи, но законодателството трябва да бъде разгледано допълнително, преди да стане окончателно.