0

Ф ренският твърдолинеен синдикат CGT заплаши да спре доставките на енергия за депутати и милиардери преди националната стачка в сряда, съобщава "Ройтерс".

Причината за засилващото се недоволство е планът на правителството да повиши възрастта за пенсиониране.

Предложеният законопроект, обявен миналата седмица, ще увеличи възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години - ход, на който се противопоставят огромното мнозинство от работещите, които вече са изправени пред криза с разходите.

Работници в сектори като транспорта, образованието и енергетиката във Франция ще се включат в днешната стачка, като се очакват по-големи протестни шествия в Париж и други градове.

Стачните действия се разглеждат като тест за това дали синдикатите, които в предишни години се опитваха да убедят хората да стачкуват, могат да канализират този гняв и да го превърнат в широкомащабни социални протести.

"Предлагам им също да посетят хубави имоти, хубави дворци на милиардери", заяви Филип Мартинес, лидер на CGT - вторият по големина синдикат във Франция.

"Би било хубаво да им спрем електричеството, за да могат да се поставят за няколко дни на мястото на французите, които не могат да си плащат сметките", посочи той.

Местните медии съобщават, че през последните дни Себастиен Менеслиер от енергийния и минния профсъюз на CGT също е заплашил с прекъсвания на тока, насочени към офисите на депутатите.

Говорителят на правителството Оливие Веран опреди като неприемлива заплахата за спиране на електричеството.

Очаква се общественият транспорт да бъде най-силно засегнат днес, като повечето влакове, както и някои полети ще бъдат отменени, а работата на метрото в Париж ще бъде сериозно затруднена.

Седем от всеки десет начални учители ще напуснат работните си места, както и много работници в рафинерии, синдикати и транспортни оператори.

Междувременно министърът на вътрешните работи Жерар Дарманин съобщи, че на място ще има над 10 000 полицаи по време на протестните шествия, едно от които ще се проведе в Париж.

Около 1000 потенциално агресивни души може да присъстват на митингите в Париж, според полицейското разузнаване.

Франция има десетилетна история на усилия за реформиране на своята пенсионна система - най-щедрата и скъпа в Европа - и протести срещу мерките това да се случи.

През 1995 г. милиони излязоха по улиците в най-разрушителните социални протести в страната от десетилетия. Независимо от съпротивата обаче все пак бяха осъществени няколко други пенсионни промени.

Реформата все още не е приета в парламента, където президентът Еманюел Макрон няма абсолютно мнозинство, но се надява да получи гласовете на консервативните републиканци.