0

И зтребителен бум се очерта в първия месец от новата година. Този процес е катализиран от няколко фактора. 

На първо място е войната в Украйна, на второ конфликтът в Ивицата Газа. Не на последно място се нарежда и нововъзникващото напрежение в Червено море заради хутите. Всички тези фактори доказаха, че ролята на съвременните многоцелеви изтребители е водеща при нанасянето на удари по земни цели и завоюване на превъзходство във въздуха.

СРЕЩУ РУСКАТА ИНВАЗИЯ: Украйна ще получи нов пакет оръжейна помощ от Полша

Освен това дойде времето за замяна на остаряващите флоти от изтребители от 3-то и 4-то поколение. Да погледнем към картата на последните изтребителни сделки. 

Индонезия

На 8 януари официално бе активирана поръчката за третия и окончателен засега транш от 18 изтребителя Dassault Rafale, предназначени за ВВС Индонезия. С финализирането му очакват първият самолет поколение 4++ Rafale F4 да бъде доставен до края на 2026 г. Общата стойност на договора е 8,1 милиарда евро за 42 изтребителя Rafale F4 - 30 едноместни и 12 двуместни самолета. Договорът включва също така въоръжения, два симулатора и свързани пакети за поддръжка, но не са известни техният вид и количества.

Още през януари 2020 г. Индонезия изрази интерес към закупуването на 48 Rafale за модернизиране на своите ВВС. На 10 август 2023 г. Dassault обяви, че договорът за втория транш от 18 изтребителя Rafale също е влязъл в сила. Индонезийските ВВС са силно заинтересувани от френски ракети „въздух-земя“ Hammer, както и от ракети „въздух-въздух“ MBDA Meteor Beyond-Visual-Range.

НАТО

Преди няколко дни Чехия подписа писмо за оферта и приемане за 24 изтребителя 5-о поколение Lockheed Martin - F-35 Lightning II. Така чешките ВВС стават поредните оператори на самолета в Европа, след като ще получат първия си самолет през 2031 г., който ще бъде в най-новата усъвършенствана конфигурация Block 4. В допълнение към самолетите поръчката включва и обучение на персонала, обслужване и логистична поддръжка, както и разработване на други услуги за поддръжка, гарантиращи успешни доставки на всичките 24 F-35.

ИЗВЪНРЕДНО: Главнокомандващият на украинската армия отстранен? (ВИДЕО)

„Чехия става 18-ата нация в света, която се присъединява към глобалната програма F-35. За нас е чест да си партнираме с ВВС на Чехия. Техните F-35 се присъединяват към 9 други европейски нации в укрепването и нарастването на оперативната съвместимост, като с това значително увеличават способността за възпиране на НАТО. F-35 е най-доброто решение за бъдещия изтребителен флот на Чехия с възможности от 5-о поколение, жизненоважни през XXI век. Това е и единственият боен самолет в производство днес, който ще създава работни места за следващите 40-50 години и ще позволи стратегически индустриални партньорства с чешката индустрия“, сподели Бриджит Лодърдейл, вицепрезидент на Lockheed Martin и генерален мениджър на програмата F-35.

Изборът 

F-35 е изборът на Европа за замяна на изтребители от предходни поколения, защото предлага несравнима оперативна съвместимост с НАТО и други нации. До 2030 г. повече от 600 F-35 ще се експлоатират от повече от 10 европейски държави, включително две пълни ескадрили F-35 на САЩ, разположени в авиобазата Лейкенхийт на Кралските ВВС. 

F-35 вече работят от 32 бази по целия свят. Към днешна дата Lockheed Martin е доставила повече от 1000 F-35, обучила е повече от 2280 пилоти и 15 400 обслужващи лица, а флотът от F-35 е налетял близо 773 000 кумулативни летателни часа.

Изместване

Дълги години САЩ предоставяха военна помощ и военнотехническо сътрудничество на Турция и Гърция в съотношение 60:40. На това бе сложено край с покупката на зенитно-ракетни системи С-400 от Русия.

Ходът на Турция бе преценен от САЩ като застрашаващ технологичните тайни на програмата F-35 и страната бе „изхвърлена“ от нея, въпреки че бе сред началните държави от т.нар. вътрешен кръг. Турция бе планирала да получи 100 от изтребителите от 5-о поколение, но ходът на САЩ постави под въпрос оцеляването на изтребителния флот на страната. Нещо повече, САЩ отказаха да продадат на Турция F-16 Block 70.

ПОД НОСА НА НАТО: Путин се шири в огромно селско имение! (СНИМКИ+ВИДЕО)

Това принуди Турция да разработи свой собствен изтребител от 5-о поколение TF-X, но технологичните и финансовите трудности накарали президентът Реджен Таип Ердоган да „изтъргува“ одобрението на членството на Швеция в НАТО срещу изтребители F-16. 

Членство 

На 30 януари 2024 г. Държавният департамент на САЩ уведоми Конгреса за одобрението си за продажбата на изтребители поколение 4+ F-16 Block 70 на Турция на стойност 23 млрд. долара. В решението обаче има горчив бонбон за Турция, защото с него се разрешава на Гърция да закупи 40 изтребителя 5-о поколение F-35 за 8,6 млрд. долара.

СЛУЧИ СЕ: Турция пусна Швеция в НАТО!

Решението дойде само часове след като Турция депозира във Вашингтон своята ратификация за присъединяването на Швеция към НАТО. Американската столица е хранилището за документи на алианса. Продажбата на Турция включва 40 нови F-16 Block 70 и модернизационни китове до нивото F-16V Viper, съответващо на новите F-16 Block 70, за 79 от съществуващите F-16. За първи път в историята Гърция получава първа по-модерни изтребители от Турция.

*Автор: Димитър Ставрев, Авиационен наблюдател на „Телеграф“