0

З латна антична монета беше продадена на рекордната цена от 4,4 млн. швейцарски франка (8,8 млн. лв.) на аукцион. Статерът на Пантикапей намери нов собственик на търг в Цюрих. Колекционерът, който го е спечелил, ще плати и 10% комисиона, с което крайната цена става 4 840 000 франка, или близо 10 млн. лв., обясни пред “Телеграф” нумизматът Калоян Борисов. По думите му това е рекордно висока цена за антична монета. Предишния рекорд отново е бил за същата златна пара, на която е изобразен сатир и грифон с вдигната лапа.

Рядка

Статерът от Пантикапей е една от най-редките и ценни монети от Древността. Продадената на аукциона е датирана около 350-300 г. пр. Хр. Определя се като най-великата древногръцка златна монета, но съществуват предположения, че е сечена от наследниците на тракийския цар Спарток. Пантикапей е бил древногръцка колония на заселници от гръцкия град Милет. Намира се на Кримския полуостров, там, където сега е съвременният град Керч. Бил е част от Боспорското царство, което през 5 в. пр. Хр. е било завзето от Спарток, смятан от историците за тракийски цар и поставил династията на Спартокидите. Сеченето на златни монети с изображение на главата на сатир се свързва с името на наследника на Спарток - цар Сатирос I.

Златна

Това обаче не е най-скъпата златна монета в света. Тази титла принадлежи на златната монета Двоен орел, отсечена в САЩ през 1933 г., достигнала равностойността на 32 млн. лв. Макар тиражът да е бил над 400 000 броя, монетите Двоен орел никога не влезли в обращение. Със заповед на президента всички, освен две, които влезли в музея, трябвало да бъдат претопени. По-късно се оказало, че 20 са били откраднати и предложени на колекционери. Тайните служби успели да се доберат до няколко от тях. Притежанието на тези монети е незаконно, с изключение на една, влязла в колекцията на египетския крал Фарук, за която е направено специално изключение. Именно тя се появява от време на време на аукциони, където постига зашеметяващи цени. В момента единствената легална монета Двоен орел е притежание на анонимен колекционер.