0

Б ългари са били върнати от сръбските гранични власти на ГКПП Олтоманци на общо основание. Целта била да не бъдат допуснати две фотодокументални изложби, организирани от Института за етнология и фолклористика, които трябвало да бъдат представени в залата на Културно-информационния ни център в населения предимно с етнически българи Босилеград. Информацията потвърди за „Телеграф“ директорът на КИЦ-Босилеград Иван Николов.

Клане

Сънародниците ни не са били допуснати на територията на Западните покрайнини, които по силата на Ньойския договор са територия на Сърбия, въпреки че над 90 на сто от населението им е българско, обясни Николов. За поредния антибългарски акт на граничните власти е уведомено посолството на България в Белград и генералното ни консулство в Ниш. Едната изложба е "Погромът в Босилеградско на 15-16 май 1917 г.“. Тогава четата на сръбския войвода Коста Пекянец по време на Първата световна война навлиза в Босилеград и коли местното българско население. Има направени две паметни плочи с имената на жертвите на погрома, но от години властите в Сърбия не допускат те да бъдат поставени в центъра на града.

Плочите все още се съхраняват в културния ни център и очакват намеса на официалните власти в България, за да се окаже съдействие за поставянето им.

Обратно

Другата изложба е под наслов: "Българско културно наследство в чужбина: Места и практики. Исторически паметници“. Материалите са пътували за Сърбия с една кола с уредниците на института. На ГКПП Олтоманци колата с двете изложби е била спряна от сръбските гранични власти. Двете изложби са снимани с телефон, след което снимките са изпратени някъде за преглед. След два часа чакане властите на границата казали, че автомобилът не може да продължи и бил върнат обратно в България. Директорът на КИЦ в Босилеград Иван Николов коментира, че в документа за отказа за допускане е записано, че има съмнения, че пътуването няма да е с приемливи цели. Какви са тези нормални цели? Целта е да се пребориш за нормално движение, за нормални културни контакти и нормален културен обмен между двете държави, както е навсякъде в Европа, коментира Николов.