0

В иетнам има интерес към обмяна на опит в законодателство и в изкупуването на родно розово масло, а България цели засилване на връзките във военната ни индустрия, киберсигурността и привличането на работна ръка. Това стана ясно след срещата между шеф на парламента Росен Желязков и председателят на Националното събрание на Виетнам Въонг Дин Хуе.

Желязков е на 4-дневна работна визита във Виетнам. Той бе посрещнат тържествено пред сградата на Виетнамския парламент, а Въонг Дин Хуе го поздрави на български език със „Здравейте“. Последва разходка из тържествената зала на местния парламент, оставяне на послание от Желязков в официалната книга за гости, среща на „четири очи“ между Желязков и Въонг Дин Хуе, както и разговори на двете делегации.

Росен Желязков с председателя на Националното събрание на Виетнам Въонг Дин Хуе
Росен Желязков Росен Желязков Росен Желязков
4

Приятелство Въонг Дин Хуе определи срещата като много позитивна и откровена, като напомни, че това е първо посещение на шеф на български парламент след 12 г. „Виетнам винаги цени традиционното приятелство с България, считайки го за безценен актив, който е усърдно граден и култивиран от много поколения лидери през тези 75 г. отношения“, каза Въонг Дин Хуе.

Той добави, че България е приоритетен партньор във външната им политика. Набелязали и са областите за задълбочаване на връзките – по-чести визити и делегации между двата парламента, засилване на обмена на опит в законодателство, насърчаване търговията и инвестициите, което се изразява в подкрепа на бизнеса. Според него така се ще се открие възможност за по-тесни връзки в селското стопанство, във вноса и износа, в биотехнологиите, , енергетиката, както и вносът на розово масло за фармацията.

Сфери

На свой ред Желязков оцени гостоприемството и определи посещението си като ясен за възходящото развитие на отношението между двете страни. Още тази година ще бъдат проведени политически на ниво външни министри. Трябва да се проведе и 24-ото заседание на смесената комисия по икономическо, научно и технологично сътрудничество. Желязков очерта и секторите с потенциал – промишленост, земеделие, иновациите, фармацевтика, туризма, както и сигурността, като акцентът пада върху полицейското сътрудничество, противодействието срещу киберпрестъпността и организираната престъпност.

Сред приоритетните сфери е и отбраната, военно-техническото сътрудничество чрез възможностите, които родните ни военни заводи предоставят. Не на последно място Желязков отбеляза, че тази година трябва да приключи работа по спогодбата за трудова миграция, която да улесни добра основа за набиране на работници за българския пазар. „Истинският приятел този, който знае твоето минало, вярва в твоето бъдеще и те приема такъв какъвто си“, каза още парламентарният шеф. При визитата на Желязков бе подписан меморандум между община Казанлък и виетнамската провинция Лай Чау. Шефът на НС трябва да се срещне и с президента на Виетнам Во Ван Туонг и с премиера Фам Мин Чин. В чест на Желязков ще има и официален прием.