0

Ж естоките намаления на цените в Париж накараха десетки българи да вземат билети за нискотарифните компании и да напълнят магазини и молове във френската столица, видя репортер на „Телеграф“. Нашенците се възползват от рекордно ниските цени на облеклата, които са с реални 70% надолу.

Традиционните разпродажби тази година стартираха на 24 юни и ще продължат шест седмици, до 4 август. Намаленията са между 50 и 70% и са напълно реални, а не както у нас търговците правят врътки, изписвайки до 70%, а ти дават 20% отбивка. В Париж няма такова нещо. Причината е, че т.нар. летни разпродажби, soldes d’еtе, са строго контролирани от държавата и са длъжни да се подчиняват на определени изисквания. Едно от най-главните е историята на цената – стоката се обявява със старата цена на етикета и с новата, която задължително е 70% или при определени вериги може да е 50%, но не по-малко. Търговците са задължени да акцентират на намалените стоки, а ненамалените да поставят в дъното на магазина, а при необходимост за по-малките търговски обекти и изобщо да ги вадят от търговската част и прибират в склада. В рамките на един месец купувачът има право да върне или замени стоката, без да дава каквито й да е обяснения на търговеца защо го прави.

Наплив

Треската за пазаруване губи истеричната си сила сред французите, но за сметка на това на пазар в Париж през уикендите се изсипват цели тълпи от Източна Европа, Италия и Испания. Напливът е огромен. Сред пазаруващите определено преобладават българите, които често могат да бъдат разпознати и дочути по опашките да разговарят на собствения си език. Тези шест месеца са особено наситени от търсещи евтини стоки от последните две години, когато търговията бе свита заради пандемията. Българите са добре приети от местните, дори се забелязва, че част от продавачите поназнайват и по някоя дума на родния ни език. Това прави особено впечатление сред амбулантните търговци на сувенири, които дори умело се пазарят на български. На особена почит в Париж и въобще във Франция все още е футболната ни легенда Христо Стоичков. Навсякъде щом чуят, че туристът е от България, започват да поздравяват и да викат „Стойков, Стойков“. Намаления има и при туристическите забележителности, които са задължителни за всеки, който посети Париж, но те са само в определени дни и часове и е въпрос на късмет. Може, разбира се, да се импровизира, но местата са ограничени и повечето туристи предпочитат да са с предварителна резервация, макар й да излиза по-скъпо, но така шансът да пропуснете да влезете в някоя от многобройните забележителности е минимален.

Шопинг

Шопинъг турът обаче също си заслужава. През летния прозорец на намаленията повечето от магазините от познати у нас брандове от типа на H&M, Zаrа и т.н. работят с удължено работно време - от 9,00 до 21,00 ч. Трябва да се знае обаче, че за разлика от нас във френските магазини за облекло първо свършват тези с по-малки номера. А освен дрехи, козметика, парфюмерия, обувки, аксесоари може да намерите намаления и сред храните в определени вериги, предимно френски вина и сирена.

Маркови

Пазаруването в Париж винаги е удоволствие. А ако не търсите от по-познатите у нас марки и брандове, то може да намерите и други подобни или по-маркови, но на прилични цени. Може да започнете от Le Carrousel Du Louvre – разделен на секции подземен магазин до известния музей. Без значение дали търсите музика, подаръци или облекло, тук ще намерите добре познати магазини, предлагащи качествени стоки. Близо до Ру де Риволи, той е забележим поради големия брой магазини за сувенири. На улица „Смит“ 248 има книжарница от веригата WH Smith. Вдясно от Риволи е красивият площад „Вендом“, където милионерите си купуват бижута. Влизате в района на луксозните стоки. Оттук може да се насладите на разходка по Rue du Faubourg Saint-Honorе и Avenue Montaigne, където ще видите обновените или барокови прозорци на бутиците. Жените със сигурност ще харесат 213 Rue St-Honorе, един от най-интересните магазини с най-свежите колекции на мода, аксесоари, музика. Мъжете може да пробват „Харве“ на площад „Вендом“, най-стария бутик в Париж, продаващ качествени вратовръзки и ризи. Hermès, Lanvin на Faubourg Saint-Honorе и Jil Sander на Avenue Montaigne са също сред добрите магазини за мъже. Lalique на Rue Royale 11 се е превърнал в нарицателно за красота и качество на кристалните колекции и изящните стъклени изделия. В същия район са и гурме ресторантите Fauchon и Granterroirs.

Пазете се от джебчии сред тълпите

Париж, колкото и красив, е и толкова опасен. Туристите често стават жертва на джебчии, които не са местни жители, а гастролиращи българи и румънци от определен етнос. Особено предпазливи трябва да сте в големите търговски центрове, моловете, т.нар. негърски базар  TATI. Там продават френски, китайски и др. стоки и са на смешни цени. Около забележителностите също ви дебнат крадливи гастрольори. Най-много те са около Айфеловата кула и Лувъра. При Лувъра има малки мургави дечица, които предлагат да се подпишете в декларация. С нея обаче или ще ви вземат билетите, които ви важат за посещение през целия ден, или пък, докато се суетите да се подписвате, могат да ви оберат. Опасности дебнат и около Монмартър. Там тъмнокожи ви подават миловидно стар смартфон, с който уж много искат да ги снимате, а всъщност целят да ви отнемат вниманието, за да ви окрадат.