0

С лед успешно турне ICONIC, преминало през Европа, САЩ, Близкия изток и Китай, гостувал на пловдивската публика това лято в препълнения Античен театър, Дейвид Гарет идва отново за две срещи с българската публика.

Концертите му са на 5 март 2024 г. в София, зала 1 на НДК, и на 6 март 2024 г. във Варна, Дворец на културата и спорта.

Албум

Турнето представя новия му класически албум ICONIC, издаден през ноември 2022, вдъхновен от легендарни цигулари, чиито мелодии са вълнували Гарет като дете. Музиката на Бах, Дворжак, Глук, Крайслер, Менделсон и Шуман са само някои от имената, които ще чуем в нов аранжимент. Дейвид Гарет ги представя в концертите си в трио от цигулка, китара и бас. Личният избор на музиката на Дейвид Гарет напомня на златната ера на виртуозите на цигулката, когато изпълнители като Зино Франческати, Артур Грумио, Яша Хайфец, Фриц Крайслер и Йехуди Менухин са радвали публиката с популярни миниатюри и изящни мелодии. Те будят възхищението на младия музикант и до днес. Потапяйки се в техните вечни записи и стъпвайки на техния модел, Гарет създава програмата си ICONIC.

Рецитал

„За съжаление през последните десетилетия много цигулари престанаха да изпълняват някои от тези кратки, запомнящи се творби, които великите цигулари от 20-те и 30-те години включваха в своите рецитали”, казва Дейвид. „Ето защо за мен означава още повече, че сега имам възможността да дам нов живот на всички тези красиви парчета”. „Творби като тези оформиха моето музикално мислене”, споделя цигуларят. „Аз самият записах много виртуозни албуми, но този път беше много важно за мен да се доближа до същественото, това, което наистина говори на сърцето. Творбите на ICONIC не са точно за виртуози. Те имат велики мелодии, които доближават слушателите до това, което наистина има значение в живота - до хармонията”, казва Гарет.

Дебют

Гарет е роден в Аахен, Германи,я на 4 септември 1980 година. Баща му е германец, а майка му американка. Започва да се учи да свири на цигулка още на 4-годишна възраст и на 7 г. вече изнася концерти. На 13-годишна възраст подписва договор като артист на Deutsche Grammophon, концертира и прави звукозаписи.

Дейвид Гарет свири под открито небе в София.

 Дейвид Гарет свири под открито небе в София.
KEY Events & Communication

На 17-годишна възраст решава да се откъсне от родителите си, за да намери своя път в изкуството. Първо заминава за Англия, където за кратко учи в Кралския музикален колеж в Лондон, но желанието му е да стигне Америка и да учи в едно от най-престижните музикални училища - Джулиард в Ню Йорк. Завършва го през 2004 г. без никаква финансова подкрепа от родителите си и се издържа сам, работейки най-различни неща, включително като фотомодел и като чистач на училищните тоалетни (защото тази работа се е заплащала най-добре на студентите). Изнася концерти по цял свят, в това число Мексико, Япония, Корея, Русия, Полша, Румъния, Турция и т.н. Наричан е „Дейвид Бекъм на класическата музика“, но Гарет предпочита сравненията с рок музиканти.

Кросоувър

Кариерата му на кросоувър музикант обаче никога не е отдалечавала виртуоза от неговия музикален дом - класическата музика, и с много от своите изяви той успява да върне на сцената и да популяризира позабравени композитори като Крайслер или по-малко изпълнявани творби на големите световни имена (например Double Harpsichord от Бах). Програмата на Гарет през всички години продължава да е запълнена в 50 и повече процента с класически рецитали и концерти, като за последните десетина години той е неспирно на път по 200 - 300 дни в годината, концентрирайки по цял свят.

Изпълнява хитове на „Гънс“ и „Металика“

Следвайки вътрешния си порив и любовта си към музикални образци в най-разнообразни жанрове, той успява да претвори за цигулка и оркестър хитови парчета на рок легенди като Metallica, Nirvana, Guns n' Roses, Bon Jovi или на поп изпълнители като Майкъл Джексън, Джъстин Тимбърлейк, Майли Сайръс, а от друга страна, и да аранжира в атрактивно модерно звучене класически произведения и филмова музика. След като още 13-годишен сключва договор с Deutsche Grammophon и става най-младият в историята на компанията техен изпълнител, Дейвид записва като солист няколко албума с произведения на Моцарт, Чайковски и всички „Капричиози“ на Паганини.