0

П рез средните векове Африка редовно се превръща в арена на жестоко избиване на диви животни. В резултат на което някои животински видове от този континент вече са на път да изчезнат напълно. Въпреки това обаче и днес още в някои африкански държави с ярко изразени диктаторски режими продължават организираните екскурзии с цел придобиване на кралски трофей - лъвска глава.

Идея

През последните десетилетия обаче все повече набира популярност т.нар. фотосафари, което съчетава в себе си двете страни на поговорката „И вълкът сит, и агнето цяло“. При фотосафари участниците застават очи в очи срещу дивите животни, но вместо да ги застрелват с куршуми и да превръщат кожите и главите им в атрактивни трофеи пред камините или спалните си, те просто ги заснемат с фотоапарат. Така туристите получават желаната снимка на дивото животно, което пък си остава живо. Фотосафари екскурзии се организират за почти цял свят, но най-предпочитани са тези за Африка, вероятно заради богатата фауна. Сред най-предпочитаните страни за практикуване фотосафари са: Кения, Танзания, Нигерия и Занзибар, в Централната част на Африка.

Оферти

През последните години все повече български туроператорски агенции предлагат съчетаване на семейна почивка с участие във фотосафари. Офертите се движат около 2500-3000 евро за 9-10-дневна екскурзия и почивка в сърцето на Черния континент. Фотосафари основно сe практикува в двата големи резервата „Серенгети“ и „Масаи Мара“. Първият се намира в Танзания, а вторият - в Кения. Освен тях екскурзиите включват посещение и на по-малките резервати като Нгоронгоро, Карату и Маняра. Във всичките резервата има доволно много представители на местната екзотична фауна, които биха доставили огромно удоволствие на безобидните „ловци“, въоръжени само с фотоапарати и видеокамери. Пътуванията до посочените държави обаче има и някои характерни особености, с които туристите трябва предварително да са запознати. Така в Кения багажът трябва да бъде разпределен в меки сакове или раници, а еднократните найлонови пликове са забранени. Освен това туристите трябва задължително да са си купили и препарат против комарите и да заделят от спестяванията си за бакшишите, които тук са задължителни за извършването на всякакви услуги от страна на местните жители.

Резерват

Най-известният резерват, използван за фотосафари в Кения, е „Масаи Мара“. Разположен е на площ от 1500 кв. км и е създаден през 1961 г. По време на животинските миграции през юни и септември тук се преселват 1,5 млн. антилопи гну, 500 хил. газели, 250 хил. зебри, а също хиляди слонове, лъвове, импали, биволи и други представители на разнообразната африканска фауна. Най-голям интерес сред туристите представляват животните от т.нар. „голяма петорка“: слон, лъв, бивол, хипопотам и носорог. В миналото е било въпрос на престиж най-големите световни богаташи и любители на лова да имат пълна колекция с трофеи от „голямата петорка“. Това е довело до сериозно намаляване популациите на тези пет животински вида. Днес туристите могат да „стрелят“ по царствените животни само със светкавиците на фотоапаратите си. Ловът на диви животни е абсолютно забранен, а за нарушителите са предвидени петцифрени глоби и затвор. Това обаче не ги спира и, макар и епизодично, продължават набезите на контрабандистите, ловци на трофеи и търговци на слонова кост. Освен до милионите екзотични животни в резервата „Масаи Мара“ гостите могат да се докоснат и до културата на туземците. На територията на резервата се намират поселищата на племената на масаите. В миналото наред с пигмеите това са били едни от най-войнствените африкански племена. За да бъде приет за мъж и част от племетоу масаят трябвало сам да убие лъв. Това е и едно от малкото племена, които практикуват обрязване както на момчетата, така и на момичетата. Необрязаните жени се продават за съпруги на цени по-ниски от тези на домашните животни. Широко разпространено сред масаите е и деформирането на части от тялото, най-вече носа, ушите, устата, зъбите. За красива жена сред масаите се смята онази, която има пробити големи дупки в ушите, носи халка на носа и е с изтръгнати кучешки зъби. Това последното се практикувало, тъй като се смятало, че именно кучешките зъби причинявали най-честите заболявания като диария, повръщане и треска. Днес малкото останали масайски племена са лишени от своята войнственост и са превърнати в част от атракциите на резервата, носещ тяхното име.

Екскурзия

Най-известният сред любителите на фотосафари африкански резервати е Серенгети. Той се намира в северната част на Танзания на площ от 1,3 млн. хектара. Казаното за „Масаи Мара“ важи и тук. В миналото животните са безмилостно избивани заради месото, кожата и слоновата кост. За разлика от „Масаи Мара“, който е по-широкодостъпен, „Серенгети“ е място за удоволствие и развлечение на по-елитни с по-широки финансови възможности туристи. Едноседмично сафари с три дни престой и нощувки в Серенгети се предлага на цена между 4800 и 5900 евро. Като в цената не са включени визите, туристическия данък и медицинските застраховки. Нощувките в Серенгети са в къщички с панорамни прозорци, през които денонощно туристите могат да се наслаждават на природата и на минаващите пред тях като на парад диви животни. Самото сафари се извършва с открити джипове или автобуси. Срещу допълнително заплащане желаещите могат да бъат издигнати с балон и да наблюдават цялата флора и фауна на резервата от високо.

Кратер

Освен Серенгети вторият посещаван природен резерват е Нгоронгоро. Това всъщност е кратер на вулкан, угаснал преди 250 хил. години. Диаметърът на кратера е 20 км, стените му се издигат на 600 м височина. Дъното му представлява долина с площ от 260 кв. км и е едно от най-гъсто населяваните с диви животни места в цяла Африка. Тук се срещат над 50 вида едри бозайници: лъвове, слонове, хипопотами, носорози, както и десетки видове по-дребни видове: антилопи, брадавичести свине, хиени, маймуни и над 200 вида птици.

В кратера има много извори и потоци, а също и едно непресъхващо солено езеро. Всяка година след сезона на обилните дъждове след месец май цялата долина се превръща в истинска приказна цветна градина. Отново в Танзания се намира и още една природна забележителност, която туристите не бива да пропуснат. Това е планината Килиманджаро, чийто първенец Ухуру със своите 5892 м е най-високата точка на континента Африка. За пръв път планината е изкачена през 1889 г. Днес за любителите на екстремните удоволствия туроператорите предлагат изкачване до Ухуру. Изкачването започва от базовия лагер „Баранго“ на 3960 м. Първата спирка е лагерът „Барафу“ на 4640 м, до който се изминава разстояние от 8,5 км за 8 часа. След кратка почивка около полунощ започва и щурмът към Ухуру. След 5 часа катерене стръмно нагоре към върха по ръба на един сипей туристът и водачът му стигат до ръба на кратера Стела пойнт на височина 5739 м. А оттам до самия връх се стига след още един час усилено ходене. Общо разстоянието от лагера „Барафу“ до Ухуру е 16,4 км, което се изминава за 16-17 часа. Удоволствието от това пътуване и споменът, който ще остане за цял живот, обаче определено си заслужават пролятата пот и физическите усилия.

Дестинация

Като част от фотосафари екскурзията много туроператорски агенции включват и Занзибар, полуавтономна област в рамките на Танзания, разположена на едноименния архипелаг.

В пика на ковид пандемията Занзибар стана известна с либералния си пропусквателен режим за туристи без изискването на тестове и други медицински документи. Тази страна се превърна в любима туристическа дестинация и на много българи. За любителите на красивата девствена природа е задължително посещението и разходка с яхта в района на залива Менай, известен с кораловите си рифове. Друг природен обект е резерватът Йозани, известен като дом на някои почти изчезнали животински видове като червената маймуна колобус, малкия занзибарски леопард. При наличието на желаещи и срещу допълнително заплащане туристите могат да посетят и Острова на затворниците. На това място преди няколко века е имало затвор, който обаче не е използван за затваряне на престъпници, а на африкански роби. Сега островът служи за развъдник на огромни 200-килограмови костенурки, донесени тук от Сейшелите. Друга от посещаваните особености на Занзибар е Островът на подправките, където се отглеждат в изобилни количества лимонова трева, карамфил, карамбола, мангостин и мандаринови дървета. Всеки, който желае, разбира се, срещу заплащане, може да си купи каквито и колкото си иска подправки.

Гейове сключват брак в къщата на Фреди в Занзибар

И още една забележителост на Занзибар, която се намира в Стоун таун (Каменния град), разположен в западната част на остров Уганджа. Това е родната къща на Фарук Булсара, станал известен по целия свят с името Фреди Меркюри, вокалист на рок групата „Куин“. Малко известно е, че родителите на бъдещата рок звезда - Боми и Джер, са с индийски произход. През 30-те години се преселват да живеят в Занзибар и купуват къщата, в която на 5 септември 1946 г. се ражда бебето Фарук. Заради хомосексуалните наклонности на певеца местните занзибарци, които са мюсюлмани, не долюбват много своя сънародник. В действителност обаче посещенията на къщата изхранват една голяма част от жителите на Каменния град. Къщата е пълна с плочи и снимки на рок звездата. В стаите й са показани дори бебешко корито и дрешки, за които съседите се кълнат, че са били на малкия Фарук. В района на „Меркюри хаус“ се вихри очевидно печеливш бизнес с всевъзможни стоки и сувенири, носещи неговото име и изображение. Славата на Фреди сред гейовете по света пък е толкова голяма, че в родния му град годишно идват много двойки да сключат брак. И макар че това изправя на нокти местните мюсюлмани, те са принудени да търпят това унижение и оскверняване на религиозните им чувства в името на печалбата и прехраната.

Освен с къщата на Фреди Меркюри Стоун таун е известен и с това, че преди векове е бил изходен пункт, от който арабските завоеватели са събирали и разпределяли африканските тъмнокожи роби. Подземията, в които те са били държани с дни, а понякога и с месеци, са запазени и днес се показват като туристическа атракция. Запазени са къщите и на самите робовладелци - големи, просторни и изградени от коралови камъни, които предпазват от горещината и влагата.