0

Н а два пъти разстрелвания композитор Трифон Силяновски ще бъде кръстена зала в Софийската опера на 12 декември от 17 ч.

Идеята е на директора Пламен Карталов, а салонът се намира на 7-ия етаж в сградата. На официалната церемония ще бъдат изпълнени няколко негови произведения. Той е автор на симфонии, концерти за струнен оркестър, концерт за пиано и други произведения за оркестър; на хорови опуси; камерни и солови пиеси. Голяма част от произведенията му са тематично свързани с ортодоксалната музикална традиция и критиците го смятат за последовател на големите немски композитори.

Донос

Историята на родения преди точно 100 г. Трифон Силяновски е повече от любопитна. През 1949 г. след смъртта на Георги Димитров група музиканти разглеждат портрети на Ленин, Димитров и Сталин. Силяновски казва: „Първите двама си отидоха, кога ли ще си иде и третият?“. На следващата сутрин е арестуван по донос. Вместо да замине на специализация в Москва, заминава на лагер, а творчеството му е забранено. Прекарва три години в концлагерите Куциян, Богданов дол и Белене. Подлаган е на всякакви издевателства, в това число е каран да си копае гроба и два пъти му е инсцениран разстрел. След като през 1952 г. излиза от затвора, работи като гробар, свири в заведения и дава частни уроци по гръцки, латински и пиано. Тогава създава своите Първа симфония, Вариации по тема ВАСН, Първи концерт за струнен оркестър, 5 песни за сопран и пиано (лява ръка) по стихове на Рилке и католическата меса Missa Ordinaria.

Орден

През 1958 г. Трифон Силяновски се среща с именития руски композитор Дмитрий Шостакович, който е на посещение в България по покана на Съюза на българските композитори. Тази среща става възможна благодарение на съдействието на българския диригент Добрин Петков. Шостакович проявява интерес към творчеството на Трифон Силяновски и дава изключително висока оценка на неговата Втора симфония. През 1959 г. на Силяновски му се разрешава да работи като корепетитор в Софийската опера. Когато честват юбилея му, той връща ордена, който искали да му връчват – в резултат е изселен в Смолян. През 1973 г. Пламен Карталов кани Трифон Силяновски двамата да създадат Камерната опера в Благоевград. Той е неин музикален директор до 1982 г. След политическите промени в края на 80-те години е избран за извънреден професор в ДМА (от 1997 г.). Води майсторски класове по пиано. Умира на 19 май 2005 г.