0

С ветовноизвестният диригент Максим Ешкенази повежда пловдивчани на 24 май в поход на духа с „Вивалди завинаги“. В мащабния спектакъл на Античния театър участват Симфониета-Враца, актьорите Стефан Къшев и Борис Николов, сценарист и режисьор е Борис Радев. Мащабната продукция, която проследява основните периоди в живота на гениалния италиански композитор, изпреварил времето с таланта и просветителската си мисия, е със специалното участие на световноизвестния диригент Максим Ешкенази.

Симфониета- Враца иактьорите Стефан Къшев и Борис Николов изграждат музикалната и артистична рамка на спектакъла, чийто сценарист и режисьор е Борис Радев. Премиерната дата на музикалния спектакъл и мястото са част от посланието на създателите му. 24 май – празникът на славянската писменост и Пловдив, където Найден Геров, създава едно от първите класни училища в България, както и Речник на българския език, са магична комбинация, която да провокира и напомни, че духовното просветление е основна част от еволюцията на хуманността и цивилизацията. Благодарение на подкрепата на Община Пловдив, сред гостите на концерта ще бъдат и пловдивски учители, а на финала на музикалния спектакъл Борис Радев и екипът му ще изненадат присъстващите с химна на българската просвета – „Върви, народе възродени“, написан от Стоян Михайловски на 15 май 1892, към който девет години по-късно учителят по музика Панайот Пипков написва музика.

- Каква е тайната на тази успешна музикална продукция, замислена от режисьора Борис Радев, който е и сценарист на „Вивалди завинаги“?-

Борис е обсебен от магичната фигура на Антонио Вивалди. А, когато той се впечатли от нещо, има силата да заразява и другите около себе си с това. Когато ми се обадиха и поканиха да се включа в този музикален експеримент, се съгласих веднага. Обичам работата на Борис Радев, невидимите нишки, с които свързва толкова много елементи. Няма да издавам повече от творческата рамка на спектакъла, но ще усетите и видите колко интересно е събрал важни елементи и от музиката на Вивалди и от смисъла на духовността. Неслучайно е избран и Пловдив за премиера на „Вивалди завинаги“ извън територията на столицата, но за това ще разберете, ако се присъедините към нас на 24 май.

- След толкова години дирижиране, не се ли изкушавате да напишете нещо за кино?

- О, написах, написах музиката за един сериал, наречен „Отдел за издирване“, по Нова телевизия, който взе най-голямата награда в Амстердам на техния голям филмов фестивал. Беше неочаквано за всички. И голямата награда ми дадоха на мен - за музика, която написах точно по време на Ковид паузата, в която така или иначе нямаше какво да се прави толкова. Успяхме да направим нещо качествено, което много се хареса и на критиката, и на публиката. Радвам се, че бях част от този интересен проект.

- Държите сериозно връзката с България и се втурвате в музикални приключения на родна територия винаги? Явно България ви е важна?

- И аз това си мислех, явно ми е важно. Имам някаква потребност, защото от материална гледна точка няма нужда, но от емоционална явно имам необходимост и идеите, хората, проектите ме намират. Както казват - българина може да излезе от България, но България не може да излезе от българина.

- Почитател сте на високите скорости и пилотирането на самолет. Продължава ли тази страст, тази провокация към вашия кураж?

- Вече не е провокация към куража, а интелекта, защото напоследък много се занимавам и активно участвам в един проект, в който правим летящи коли. В момента разработваме дроновата част и съм в няколко проекта по целия свят. Не само в техническата, изпитателската част. В Калифорния са две или три компаниите, с които работя, а и тук в България има един проект, който е с американци и българи, който е също много интересен за мен и се включих с ентусиазъм.

- Вие си летите навсякъде – на земята с дрона, на сцената в компанията на достойни артисти и хора, които ви вдъхновяват?

- Да, явно че семейство, музика и летене са нещата, които ме интересуват и България.