0

Д ългоочакваният филм на Джеймс Камерън получи смесени отзиви от критиците, като оценките варират в широки граници по скалата от едно до пет. Докато някои твърдят, че е "ослепителен", други го описват като "скрийнсейвър за трилиони долари".

"Природата на водата" е продължение на кинолентата "Аватар" от 2009 г., която остава в историята на киното като най-касовия филм на всички времена. Преди дългоочакваната премиера режисьорът Джеймс Камерън пресметна, че продължението трябва да се превърне в четвъртия най-гледан филм, за да излезе на печалба.

В "Природата на водата" зрителите се пренасят отново на планетата Пандора, където съществуването на народа На'ви отново е застрашено.

В рецензия, даваща една точка на лентата Роби Колин от британския "The Telegraph" изказва мнение, че гледането на филма "е като да те натоварят с тюркоазен цимент".

"Историята, сътворена от Камерън и четиричленен екип от сценаристи, е класически похват за удължаването на франчайза, в която не се случва нищо значимо и не се променя нищо важно, а всички части се връщат на първоначалните си позиции, готови за следващата част", написа той.

Ник де Семлиен от "Empire" и на противоположно мнение, като дава на филма пет точки и го определя като "гръмко забавен". "Това е скок отвъд това, което Камерън направи с първия филм - фантастичен, напълно поглъщащ, в който почти всеки момент на екрана се случва нещо невъзможно", казва той.

Други изразиха недоволство от продължителността на филма. "С продължителност над три часа ще имате време спокойно да размишлявате върху геополитиката, както и върху плановете за почивка, графиците си за срещи и идеите за нови готварски рецепти", пошегува се Дани Лий от "Financial Times".

В първия "Аватар" морският пехотинец с увреждания Джейк Съли (в ролята Сам Уортингтън) прониква сред коренното население на планетата, като приема тяло на аватар. В крайна сметка той дезертира от армията и сам се присъединява към вида На'ви, за да защити планетата от опита на хората да се сдобият с ценен минерал. Действието на филма в "Природата на водата" се развива много години по-късно. Джейк вече има семейство с Нейтири (Зоуи Салданя) и във филма те обединяват сили с рифово племе, когато се появяват нови заплахи за планетата Пандора.

Питър Брадшоу от "Гардиън" не е очарован от филма, като го оприличава на "скрийнсейвър за трилиони долари", присъждайки на филма само две точки. "Историята, която би могла да запълни 30-минутно анимационно филмче, е разтеглена сякаш от някаква програма за изкуствен интелект в тричасов епичен филм", коментира той.

Кевин Махер от "The Times" също дава две точки и описва филма като "визуално впечатляващо, но излишно продължение”. Той смята, че главният герой Съли е "монотонен", и казва, че продъкцията се повтаря. "Всичко тук е повторение, повторение, повторение", казва той.

Във филма участват още Сигорни Уивър и Кейт Уинслет, заедно с Бейли Бас и Тринити Джо-Ли Блис.

Критиците са единодушни, че филмът изглежда страхотно, но според някой е прекалено дълъг и му липсва смислен сюжет.

"В "Аватар: Природата на водата" има сцени, които ще накарат очите ви да изскочат, главата ви да се завърти и душата ви да се чуди", пише Оуен Глейбърман от "Variety".  "Героите нямат почти никакво измерение. Измерението е изцяло в образите", смята той

Според Дейвид Руни от "The Hollywood Reporter" филмът "предлага екшън, емоции и вълнуващи 3D визуални ефекти. По отношение на изтънчеността на разказа и още повече на диалога, това продължение за 350 млн. долара е почти толкова елементарно, колкото и предшественика му, дори на моменти по-слабо", пише той. "Но разширеното, биоразнообразно изграждане на света ви привлича, а визуалният спектакъл ви държи хипнотизирани", добавя Руни. 

Клариса Лафри от "Индипендънт" дава на филма три точки, с рецензия под заглавие: "Вероятно все още не ви пука за Аватар, но поне е много красив". "Тези филми, които до голяма степен са идентични по тон, но не се усещат като актове на любов, а на материални постижения", пише тя. "Те съществуват повече, за да бъдат уважавани, отколкото за да бъдат обожавани", смята тя. 

Има още една рецензия с три точки от Ларушка Иван-Задех от "Metro", която казва: "Макар че има действие, е забележително трудно да се ангажираш с него или да се заинтригуваш искрено от тези безвкусни герои. Като спектакъл той е изумителен, но дали това изобщо е филм?", попита тя. "По-скоро прилича на тричасова разходка в увеселителен парк", заключва Ларушка.

Джъстин Ланг от "Лос Анджелис Таймс" е по-ентусиазиран, като твърди, че филмът "ще излекува филмовата ви скука". "Камерън ви повлича толкова дълбоко и ви пуска по течението толкова леко, че на моменти нямате усещането, че гледате филм, а че плувате в него", каза той. Ланг описва филма като "възхитителен и предизвикващ страхопочитание", добавяйки, че зрителското изживяване "просто не може да се сравни с каквото и да е друго, което се прожектира в момента по кината"