0

Е дин от най-известните български художници Ставри Калинов продаде картината си „Исус Христос“. 

Още на откриването на изложбата Homo Ludens в галерия „Милениум“ се купиха две от картините на маестрото. Втората е „Човекът“, а новите собственици предпочетоха да останат анонимни. 

Живопис

Продадените произведения са от категория „живопис“. Техниката е смесена. Интересното е, че както всички останали те репрезентират вътрешната емоция на артиста. Купувачът на творбите иска да остане анонимен, а цената им е в нормалния ценови диапазон, в който варират всички останали. Има силен интерес и запитвания още от първия ден от ценителите на изкуството. Известният скулптор за пореден път ще даде 10% от продажбите си за благотворителност. „Маестрото на четките е много доволен и радостен от откриването на изложбата. Чувства се зареден с положителна енергия. Венко Мадолев също е доволен“, сподели пред „Телеграф“ неговият мениджър и управител на Art Club Diplomat Любен Станев. 

Мимики

Артистът загуби гласа си напълно, но спазва специално лечение. „Той посещава специалисти и се надява скоро да го възвърне. Придържа се към препоръките на докторите. Възстановяването е комплексно, не е само чрез чайове или процедури“, каза още Любен Станев. Въпреки това Калинов изглеждаше жизнен и истински щастлив на изложбата си. Чрез мимики успя да общува с гостите и почитателите си, също и позволи на всеки желаещ да направи снимка с него. Своеобразен лайтмотив на събитието е посланието му: „Когато си направил нещо на един дъх – после му се възхищаваш и си те държи в напрежение – това за мен е истината. Всяка една работа за мен е един атомен реактор – запалиш ли го веднъж, после няма спиране и той не би трябвало да угасне. Творбите ми са такива, че погледнеш ли ги, непрекъснато ти се иска пак да ги гледаш, защото намираш все нови и нови неща в тях. Дават ти възможност да си съзидателен в този момент“.

Фабрика за изкуство

Изложбата бе открита от известния културолог и естет проф. Любомир Стойков, който подчерта: „Реших името на тази изложба да е Homo Ludens, тъй като бунтарят Ставри Калинов по уникален начин олицетворява идеята на Йохан Хьойзинха за играещия човек. Ще призная, че с не по-малко основания заглавието й можеше да бъде Homo Faber („Произвеждащият човек“) по аналогия с едноименния роман на Макс Фриш, защото Калинов е истинска фабрика за изкуство – неуморим, неизтощим, вечно ангажиран със създаването на своите скулптури, картини, графики и чудесни произведения от метал, стъкло, керамика, коприна и какво ли още не. Естетическият протест на Калинов е облечен в много атрактивна дреха, чиито основни мотиви са иносказанието, приказката, иронията, гротеската, хиперболата и детинското удивление пред природата и обществото. Ставри е цар на артистичната импровизация и безграничното въображение. Изкуството му е мащабно, силно въздействащо, необикновено завладяващо и възхитително. Респект и поклон пред маестро Ставри Калинов. Успех на съвместната му изложба с Венко Мадолев“. Част от гостите бяха футболистът Димитър Бербатов, актрисата Ана-Мария Гюзелева, дизайнерите Жени Живкова, Жана Жекова, София Борисова, Мария Недкова, Албена Александрова, бившата депутатка Антония Първанова и други.