0

С един от броевете на вестник „Телеграф“ изиграха спектакъла „Вавилонци“ по Станислав Стратиев в Народния театър „Иван Вазов“.

Представлението е дело на театър „Отражение“ - Торонто, а режисьор е Росица Обрешкова. „Те са страхотна трупа, театър в каруца, както аз ги наричам в най-хубавия смисъл на думата, и това лято направихме турне в няколко града на България. Във всеки от тях избирахме местно издание, при гостуването в Народния беше с „Телеграф“, разказа пред медията ни Обрешкова.

Тегло

Постановката е по истории от сборника на Станислав Стратиев „Вавилонска хроника“, в чийто център е отношението към живота на Паскал и неговите съселяни от малко селце в Северозападна България. С богат опит в оцеляването те са инициативни, любопитни и непрестанно измислящи начини за спасение.

„Вавилонците“ чрез самобитното си балканско чувство за хумор ни карат да се смеем, но и да се замислим за собственото си отношение към живота и пътя ни през него. Това индиректно ни казва авторът Станислав Стратиев с думите: „Ако сме дали нещо на света, това е българският модел… казано просто - обратното на всичко…“ В една от сцените Паскал чете вестник, в който е публикувано откритието на учените за елементарната частица „Неутрино“, според което тя имала тегло, но нямала маса. „Заради това Паскал стига до извода, че животът ни е тежък, тъй като ни тежат елементарните частици“, смее се племенницата на Ламбо.

Подарък

За около месец и половина тя е реализирала спектакъла тази зима. „Бях си объркала полета и нямаше друг вариант, освен да излетя за Канада навръх Нова година. Докъм средата на февруари бяхме готови. Там установих, че да съхраняваш езика, е интересно прозрение и доста възможно. Повечето от участниците не са професионални актьори, а аз съм и преподавател и единия ден им показвах, на следващия го виждах да се случва - голям подарък за мен. Със собствени средства са си направили театрална зала, в която играят“, казва още Роси Обрешкова.

Всеки от актьорите през деня работи нещо друго, а вечер се събират да репетират. Основателят на „Отражения“ Веселин Монев е инженер на сложна машина, Севдо Палазов е архитект и строи небостъргачи, Мария Ангелова е завършила актьорско майсторство, но се занимава със застраховки, Ками Йотова е учителка, Гери Егова е социален работник и в България, и в Канада, Анатоли Найденов пък е ядрен физик.

„Бях с тях през цялото време на турнето им у нас, участваха и в два фестивала - „Сцена на кръстопът“ в Пловдив, а в Тополовград получиха и награда. Те сами си редяха сцената въпреки помощта на техническия екип на театрите, друго си е да видиш ръководителя на групата качен на стълбата. Техен приятел им беше осигурил автобус да се придвижват, въобще възрожденски тип театър“, добави режисьорът.