0

В реме е да засадим разсадите в градината.

Преди обаче да направите това, е добре да подхраните почвата.

Повечето градинари се фокусират върху торенето едва след като са засадили вече растенията, пише „Рурълспраут“. Не пропускайте обаче да дадете на разсадите добър старт още в началото на сезона.

Ползи

Внасянето на тор в ямките за разсада преди самото засаждане има следните предимства:

Подхранването на растенията увеличава шансовете им да се вкоренят по-добре.

Смекчават шока от пресаждането.

Коригират евентуален проблем с pH на почвата веднага при засаждането.

Правят растенията по устойчиви на засушаване.

Осигуряват бавно освобождаващи се торове точно там, където растението се нуждае най-много.

Прави по-лесно абсорбирането на хранителни вещества в почвата.

Помага при издължаване на разсада.

Сега стои въпросът с какво точно да подхраним почвата при разсаждането на разсада в градината.

Варианти

Има различни натурални варианти, но на първо място винаги идва компостът.

На него обаче трябва да се гледа по-скоро като подобрител за почвата, вместо като на тор. Въпреки че той съдържа т.нар. света троица в подхранването на растенията – азот, калий и фосфор, те са в малки количества и се освобождават бавно през вегетационния период. Добавянето на компост бавно подобрява почвата чрез органичните материали, които бавно се разграждат през сезона.

Друга алтернатива, подобна на компоста, е гнилата шума. Тя действа по същия начин – подобрява качеството и структурата на почвата с времето. Създаването на компост от гнила шума става, като събираме листата, окапали в двора ни през есента. Шумата трябва да се остави да се разгражда за година или две до богата на въглерод материя, която по-нататък продължава да се разгражда в почвата. Внасяйки в ямките за разсадите определена доза от тази гнила шума, ще даде възможност на растенията да задържат влагата. Ще ги снабди и с важни микронутриенти, докато се разгражда.

На място

Но може би нищо не обогатява почвата по-добре, отколкото тор от червеи. Този тор може да се намери и в хипермаркетите. Учените отдавна изследват неговото благотворно влияние върху растенията. Те са установили, че торът от червеи спомага да се увеличи устойчивостта на разсадите срещу засушаване, като задържа влагата в почвата. Той също така подобрява структурата на почвата, създавайки малки въздушни джобове в нея. Те задържат на място хранителните вещества в почвата, които иначе биха били отмити от дъждовете или при поливането на градината.

Торът от червеи доставя на растенията малка доза от бавно освобождаващи се хранителни вещества. Има и превантивно действие срещу поява на кореново гниене, листни въшки, акари и др.

Гъби

За да подпомогнем корените на растението, добра градинарска практика е да добавим микоризни гъби в почвата. Микоризата, това е симбиоза между полезни гъби, които се намират в почвата и корените на растенията. Гъбите се прикрепят към малките корени на растението и могат да увеличат двойно неговата коренова система. Това позволява на растението да усвоява повече хранителни вещества и да бъде по-устойчиво на засушаване. В крайна сметка всичко това води и до по-добра реколта.

За съжаление, тези подпочвени екосистеми се разрушават всеки път, когато орем и обръщаме земята. Но, за щастие, можем да си закупим специално разработени микоризни смески, с които да подобрим здравето на почвата.

Трябва обаче да имаме предвид, че не всички култури извличат полза от микоризата. Това се отнася до кореноплодите като картофи, моркови, репички, както и до представителите на семейство кръстоцветни – зеле, броколи и др. Микоризата действа ползотворно на цветя, билки, домати, патладжан, дори на стайните растения.

Костеното брашно помага на картофите

Друг естествен обогатител за почвата е костеното брашно. Обикновено то се произвежда от говежди кости. Богато е на фосфор, който е ключов за растежа на културите. Фосфорът е важен за растежа на корените, особено за грудките. Ако отглеждате картофи, не забравяйте да поръсите костено брашно в ямката, преди да посеете клубените. Фосфорът е важен и за всички цъфтящи растения и можете да го използвате по-късно през сезона, когато започне цъфтежът.

Разсадите преодоляват стреса с английска сол

Английската сол е форма на магнезий, който е важен за новите растения. Добавяйки една лъжица в ямката, ще помогнете на разсада да се възстанови по-бързо от стреса при пресаждането. Магнезият е важен и за производството на хлорофил. Добре е да се слага на домати, пипер и патладжани, тъй като те имат нужда от добро наторяване и могат да страдат от магнезиев дефицит, особено ако подхранвате с калий.

Яйчените черупки доставят калций

Счуканите яйчени черупки са достъпен източник на калций за почвата. Освен този елемент те съдържат ниски нива на магнезий, калий и фосфор, превръщайки се по този начин в евтин тор. Яйчените черупки могат да спомогнат за промяна на pH на почвата, намалявайки нейната киселинност и превръщайки я повече в неутрална. Изсушените счукани яйчени черупки е добре да се добавят при засаждане на цъфтящи растения като пипер, домати, патладжан, и разбира се, цветя. Избягвайте ги обаче за култури, които обичат кисели почви, като фасул, боровинки и семейство кръстоцветни.

Дървесната пепел коригира киселинната почва

Дървесната пепел е идеална за коригиране на твърде киселинна почва. Но ползите от нея не спират дотук. Дървесната пепел обикновено съдържа следи от въглен. Тези малки частици въглен задържат влагата и хранителните вещества при корените на растенията.

Подобно на яйчените черупки, трябва да използвате дървесната пепел само при култури, които обичат неутрална до леко алкална почва.