0

И ма много причини да отглеждате малини в двора си. Ако все още се колебаете, може би ще ви убедят няколко факта за техните полезни свойства. Като например това, че малините съдържат повече витамин С от портокалите.

Освен това тези растения, които са от едно ботаническо семейство с розите, съдържат може би най-голямото количество фибри от всички храни от растителен произход.

Около 20% от теглото на малините се падат на фибрите. Тези малки, сочни и вкусни плодове са също така нискокалорични, но богати на фолиева киселина, калий, витамин А, калций, бета каротин и манган.

Малцина обаче знаят, че тези важни вещества намаляват при съхранението. Това означава, че трябва да консумирате малините веднага след откъсването, за да оползотворите максимално полезните им свойства. Дори малка чаша с току-що набрани малини ще ви осигури половината от дневната препоръчителна доза витамин С.

Малините имат и друго предимство – те се отглеждат лесно. Повечето сортове издържат на студ и жега и са устойчиви на засушаване. Устойчиви са и на повечето вредители, както и на заболявания, които заразяват другите растения.

Първо трябва да намерите подходящо място за засаждане на малините. Веднъж вкоренени, те остават в градината дълги години. Малиновите пръчки имат нужда от опора – ограда или тел, и трябва да бъдат превързвани от време на време.

Необходимо е също така всяка година да им се прави резитба.

Малините трябва да са на слънчево място, за да дадат максимум плодове. Растението понася шарена сянка, но рязко ще намали плододаването. Затова изберете място, където има пряка слънчева светлина през целия ден.

Добре дренираните почви и добрата въздушна циркулация също са важни, но е необходима и определена защита от вятър. Засаждане на място с лек наклон е идеално от гледна точка на бързото дрениране.

Избягвайте места, където наскоро са виреели картофи, домати или пипер, защото тези растения носят зарази с гъбични спори, които причиняват вертицилийно увяхване.  Малините също са податливи на тази болест и гъбичките могат да унищожат цялото растение още преди то да се е установило.

Изберете правилния сорт. Има два основни вида малини в зависимост от периода на плододаване. Първият вид са малини, които са най-разпространени и дават една реколта годишно – от средата на лятото до края на вегетацията. Вторият вид са растения, които дават по две реколти – една есента и другата следващото лято. Ако искате и двата вида, трябва да ги засадите отделно, защото имат различни изисквания към резитбата.

Пролетта е най-подходящото време за засаждане на малините. Междуредовите разстояния се определят в зависимост от наклона на мястото, наличната техника и работните процеси. 

Обикновено то е между 1,8–2 м. Засаждането се извършва ръчно в бразди с дълбочина около 35 cм. Растенията се поставят 2–3 см по-дълбоко, отколкото са били в разсадника. Съкращават се на 15–20 см височина от почвената повърхност. Както казахме, нужна е опора. Телената конструкция помага за увеличаване на реколтата, тъй като осигурява добра осветеност от слънцето на издънките и добра въздушна циркулация. Улеснява се и беритбата.

При отглеждане на растенията в непрекъсната лента по дължината на редовете се опъват два реда тел. През 8 м в средата се забива по един кол с височина около 2 м. В горния и долния им край се заковават Т-образни токчета (бимчета) с дължина  46-60 см, в чиито краища се прикрепват теловете. Издънките се разпределят върху едната или другата нишка и се привързват. Разстоянието между двата тела трябва да бъде по-голямо от широчината на редовата ивица, за да става по-добро проветряване и осветяване на издънките.

Сполучлив конструктивен вариант е и с два долни и два горни тела. Долните се опъват на 80 см от повърхността на почвата, а следващите – над тях на разстояние 50, 20 и 10 см. Издънките се вмъкват между тях.

Тази конструкция е по-сложна, но растенията са здраво прикрепени и отпада необходимостта от привързване. 

Поливането трябва да е редовно

Малините обичат да бъдат поливани редовно, вместо от време на време и в дълбочина. Това е така, защото те са растения с плитки корени. За здрав растеж е необходимо повърхността на почвата да е винаги леко влажна. Това е особено важно за новозасадените растения. Добра идея е да бъде сложен маркуч за напояване около растенията. 

Добре е да се сложи мулч

Мулчирането е необходимо, за да се предотврати пълното изсъхване на почвата. Почвата обаче не трябва да е подгизнала. Но влагата е необходима за добрия растеж и плододаване. Дебел слой мулч около растенията ще помогне за задържане на влагата. Той също така ще потисне развитието на плевели.

Избягвайте торенето през лятото

Ако са засадени в богата почва с добро количество органични вещества, малините нямат нужда от подхранване. Но малко след засаждане е необходимо да се внесе балансиран органичен тор по формулата 10-10-10. Азотните торове ще спомогнат за растежа през вегетацията, така че те трябва да бъдат внасяни в ранна пролет. Избягвайте подхранването през лятото и есента, а също и прекомерното торене, тъй като горните корени лесно изгарят.