0

А ко обичате да давате аромат на рецептите си, защо не си отгледате билкова градина у дома. Свежите подправки са лесни за отглеждане, а и радват окото. Нужно е само да спазвате някои тънкости. Вижте коя подправка от какво се нуждае, за да имате богата реколта.

Сладък

Ако обичате ароматни сосове за паста, няма нищо по-хубаво от това да си отгледате босилек. А двора и къщата ви ще ухаят прекрасно. Има повече от 30 сорта босилек, но сладкият босилек е най-често срещаният. Садете коренчетата на трийсет сантиметра едно от друго. Използвайте средно богата градинска пръст. „Босилекът обича вода, затова го поливайте често, докато расте. Ако влагата не е достатъчна, ще изсъхне бързо. Можете да засаждате нови растения от резници, като ги оставите във вода, коренчетата се появяват за 2-3 седмици, разказа Виолета Симеонова, която редовно отглежда растението в двора си, но и в саксия в дома си.

Ножица

Няма нищо по-лесно за отглеждане от джоджен в двора ви. Той се разпространява като плевел. Затова казват, че той превзема всичко.

„Дори да засадите няколко коренчета, много скоро ще видите, че е превзел двора ви. Но пък ухае приятно. Аз го поливам по-често, а есента го подрязвам с градинарска ножица. Така се запазва и на другата година излиза отново“, коментира Яна Миткова, която отглежда подправката в двора на къщата си в село до София.

Добре е да спазвате един съвет - ако ще го садите в земята, нека не е до други билки, защото той предава ментовия си вкус на всички растения близо до себе си. Поради същата причина не засаждайте растения от различни видове мента едно до друго, защото ще загубят първоначалните си вкусове. За да имате подръка джоджен по всяко време, то наберете стръковете му по време на цъфтежа.

„След като ги наберете, се измиват добре и трябва да изсъхнат. Може да приберете в буркан или пликче и да съхранявате на сухо място“, обясни Яна Миткова.

В медицината

Ментата е сред най-обичаните ароматни подправки, която се използва в кулинарията и медицината. Лятото е страхотна добавка към домашната лимонада, с която да се освежите, а есента и зимата за топъл чай.

Най-добре е да засадите мента на място, на което са отглеждани бобови култури. Калцият е необходим за нормалния растеж на растението.

„Ментата обича влагата, така че изсушаването не й влияе добре. По обяд е добре да е на частична сянка.

Има разлика между джоджен и мента. Тя също може да се изсуши и да се съхранява.

Копър

Копърът е добре познат на домакините, особено що се отнася до използването му в различни маринати или за таратора през лятото. Но семената и листата му също са много вкусни в хлябове, пастети и супи. Расте най-добре, когато е посят направо в земята. Обикновеният копър израства до около метър височина, но е добре да го засадите на завет заради нежната му структура.

Растението обича богата, добре отцеждаща се почва и можете да го отглеждате наред с краставиците.

„Също така вирее добре в зеления лук, спокойно може да напускате семена из него и ще се изненадате от резултата. Поливайте добре, за да не изсъхва“, каза Яна Миткова. Стопанката съветва да съберете от растението в кутия и да оставите във фризера за зимата. Така ще имате прясна подправка по всяко време за ястията си.

Магданоз

Магданозът е прекрасен завършек на повечето ястия. Той обаче покълва бавно. Може да го засадите в градината и през февруари, но да приложите един трик. За да поникне по-бързо, е добре да завиете мястото със семената с найлон.

„Така ще се затопли и ще поникне за около 40 дни. Също така аз винаги слагам от краищата тухли. Това го спасява от вредители като мравки, които го унищожават“, обясни пък стопанката Мария Митева.

Магданозът достига 30 до 50 см височина. Той обича влагата, но не прекалявайте с поливането. Предпочита умерена слънчева светлина. Ако го предпазите от студа, може да се отглежда и целогодишно. По принцип се отглежда лесно, защото не е засегнат от болести.

Мащерката се чувства добре на слънце

Тази ароматна билка има голямо приложение в домакинството. Може да се използва в маринати, доматен сос, супи, зеленчукови яхнии. Също така не изисква голямо внимание. Не бива да я поливате често, защото това намалява вкуса й.

Мащерката расте най-добре на горещи, слънчеви места. Обикновено се засажда през пролетта, но може и в края на лятото или през есента. След като се аклиматизира в градината, мащерката понася добре засушаването. Изсушена мащерката запазва вкуса си по-добре от много други билки.