0

П редставете си да ядете ябълки, откъснати преди девет месеца.

Струва ви се много време, но ако плодовете са събирани и съхранявани правилно, могат да запазят вкуса и свежестта си толкова дълго.

Чудесно е, ако имате мазе или хладен килер. Там можете да съхранявате ябълките в продължение на поне три месеца, ако ги сложите в щайга, кашон или кошница и ги увиете във вестници или амбалажна хартия.

Гниене

Всички знаем, че натъртените ябълки не могат да издържат дълго. Друг негативен фактор е съхранението в близост до плодове, които са започнали да гният.

Времето за съхранение на ябълките зависи също така и от техния сорт. По-дълго издържат плодовете с по-дебела кожица и такива, които са по-плътни. Изненадващо някои ябълки имат по-добър вкус, след като бъдат съхранявани за два месеца в мазето.

За да издържат по-дълго, плодовете трябва да бъдат откъсвани поотделно от дървото. Всеки паднал на земята плод трябва да се отдели от останалите и да се консумира първи.

Без контакт

Здравите ябълки не трябва да са в контакт с гниещи, защото и те могат бързо да се развалят. За да бъдат съхранявани в продължение на месеци, плодовете не трябва да се допират. През определени интервали от време трябва да ги разположите върху плоска повърхност, за да може да махнете тези, които са тръгнали да се развалят.

За продължително съхранение трябва да подберете само най-добрите ябълки, току-що набрани от дървото. Докато ги берете, разглеждайте внимателно всеки плод за наранявания, заболявания или неприятели. Дръжте ги и ги поставяйте в кофа или количка внимателно, все едно държите яйца.

От дървото

Когато откъсвате ябълките от дървото, старайте се дръжките да остават на плода, тъй като това удължава живота на плодовете при съхранението им.

Ето няколко съвета за най-правилно съхранение на ябълки.

След като сте откъснали плодовете, ги занесете в избата. Там на разположение трябва да имате сено, в което те да бъдат съхранявани. Преди това обаче трябва да им приготвите легло. Сложете на пода няколко дървени трупи, а върху тях поставете дъски. След това разстелете дебел слой сено. Дебелината трябва да бъде около една педя.

Върху това легло почнете да подреждате ябълките в редове, като внимавате те да не се допират една в друга.

Слоеве

След като подредите първия слой ябълки, сложете отгоре още свежо сено с дебелина 8-10 сантиметра. Разстелете следващия слой ябълки. Продължавайте така до изчерпване на плодовете. Покрийте последния пласт ябълки отново със слой сено. Съхранявани по този начин, плодовете могат да издържат до 9-10 месеца в хладното и тъмно мазе.

Сеното, което слагате, трябва да е свежо. То може да се използва само за един сезон. След това го сложете в компоста.

Много е важно, ако в мазето съхранявате и други продукти, лукът и картофите да бъдат държани далеч от ябълките. Лукът може да предаде неприятен вкус на плодовете. А съхраняваните заедно ябълки и картофи произвеждат етилен – газ, който ще развали и двата вида реколта.

Амбалажната хартия също върши работа

Как да съхраняваме ябълките, ако не разполагаме с мазе?

Трябва да намерите хладно и тъмно място като например таван, килер и други. Важното е температурите да не падат под точката на замръзване. Съхранявайте ябълките в кашон, като плодовете трябва да са предварително обвити в амбалажна хартия. Избягвайте вестникарската хартия, която може да замърси плодовете с мастило. Преди да бъдат завити, ябълките не трябва да се мият. Завитите с хартия ябълки се слагат в кашон, голяма кошница или щайга. По този начин плодовете могат да издържат 4-12 месеца.