0

Н ай-лесният начин да подхраним почвата в градината и да предпазим растенията е копривата. Тя се бере точно сега през април, когато е най-крехка и силна. Освен за храна на хората тя дава сила и на растенията, но може да ги предпази и от болести според градинарите.

Варианти

Има различни варианти, при които бодливото пролетно растение може да се използва. Един от тях, за който „Телеграф“ многократно е писал, е като се кисне в огромен бидон или какъвто съд имаме, залята с вода. След около месец получената воняща смес се разрежда с вода и се пръска върху растенията. С нея може и да се полее. По този начин биоземеделци са спасили градините си с роза Дамасцена в Панагюрище от мани и влаги.

Цитруси

Тъй като лимонът, който отглеждаме в саксия, също страда от паякообразни, може да се пръска с отвара от коприва като предпазна мярка. Хубаво е да се полее с разредена отвара за желязо, от което цитрусът има огромна нужда. Другият вариант да си набави по естествен начин този елемент е като се забият огромни ръждясали пирони в почвата, от които той ще черпи необходимия му елемент.

Чили

Лютите чушки също се използват в екологичното земеделие като предпазна мярка. Вземат се една шепа сухи люти чушки и се сварява в два-три литра вода. Прецежда се и след това се ръси върху пострадалите растения.

Горчиви

Тютюнът върши почти същата работа. Много стопани си отглеждат по няколко стръка сред зеленчуците, защото той излъчва вещества, които гонят вредители. Другият вариант е да се събират фасове от цигари в буркан с вода. След това катранената смес се разрежда и с нея се ръсят растенията. С пелина се процедира горе-долу по същия начин като с тютюна - или се отглежда в градината, или се прави отвара от сушени листа и с нея се ръсят пострадалите зеленчуци. Пелинът е растение, което се използва за прочистване на човешкия организъм от глисти, като се смесва с карамфил и мед. Той е съставна част от така наречената тройчатка, която се използва за прочистване на организма и повишаване на имунитета.