0

У никален бонзай, посаден в саксия преди 120 години, ще бъде показан на пролетното изложение "Флора" в Бургас този месец. Растението е част от богата колекция, която посетителите ще могат да разгледат.

Сбирка

За първи път в морския град гостуват и уникални растителни видове от Ботаническата градина на БАН. Те ще бъдат подредени в една от основните зали на експоцентъра. Ботаническата градина на БАН разполага с най-богатата на Балканите обществена сбирка растения, а колекционният фонд наброява повече от 4500 вида и форми. Над 1% от разнообразието на висшите растения в света е включено в сбирката на градината.

На изложението ще бъде показана и частна колекция от дузина бонзай дръвчета на Трифон Трифонов от Бонсай студио ТТ. Залата ще бъде специално аранжирана и ще предлага незабравима емоция, знания и любопитна информация за различни непоказвани до този момент в Бургас видове. Гостуването на Ботаническата градина на БАН на морското изложение е истинска привилегия, отбелязват организаторите от община Бургас.

Екзотика

Над 90 кандидати са заявили своето участие във „Флора 2022“ и вече обмислят как да аранжират своите щандове. Те са производители и вносители на цветя, растителност, градинска техника и инвентар, арт творци и фирми, предлагащи био и пчелни продукти. Хиляди прелестни цветя и екзотични растения ще преобразят морската градина в Бургас в дните от 29 април до 8 май. Флористи, обединени от темата „Изкуство от цветя“, ще започнат подготовка дни преди откриването, за да изработят вдъхновяващи аранжировки и цветни арт инсталации. Емилия Николова, Ради Вълканова, Нина Йотовска, Неше Абдула, Владислав Христов и Едита Цанева заедно със студентите й Марио Маринов и Благовеста Михова ще разкажат по вълнуващ и красив начин творческите си виждания, вплитайки красотата на цветята, модерните течения във флористиката и предизвикателството при работата в изложба на открито.

Програма

По време на „Флора Бургас“ е предвидена и интересна съпътстваща програма, която включва събития за любителите цветари, игри и забавления за най-малките посетители, а също така и мастър класове за професионалисти. Още в деня на откриването на изложението пристигат 19 отбора ученици от цялата страна, които ще се включат в мащабно национално състезание „Озеленяване и цветарство“. То се организира от Министерството на образованието и науката, а домакин е професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“. Гостите ще имат възможността на живо да наблюдават съревнованието между отборите, чиято задача ще бъде изработка на букети, бижута от цветя и аранжиране на кошници.

Най-старото дръвче е на 1000 години

Смята се, че най-старият бонзай е на 1000 години – това е минихвойна в Масей-ен, Япония. Има и 800-годишен в музея Шунка-ен в Япония. Съществува 400-годишен бонзай японски бор, оцелял след атомните бомбардировки в Хирошима.

Бонсай е японска дума, която е станала нарицателно за дървета или храсти, отглеждани в плитки саксии и оформяни да пресъздадат стари дървета в природата. Думата „бонсай“ всъщност се състои от две японски думи: „бон“ означава плитък съд или подложка и „сай“, растение или посев. На български е възприето да го наричаме бонзай. Понятието означава много повече от неговия буквален превод: то включва в себе си единството на артистичността и имитацията, която прави бонзая различен от обикновено дърво посадено в саксия.