0

М ного хора се въздържат да отглеждат билки от семена. Вместо това предпочитат да си купят готово растение. Готовите растения обаче могат много бързо да умрат. Но ако ще отглеждате разсад за зеленчуци, добра идея е да посеете и семена на билки. Те се посяват в същия срок, като зеленчуците – през януари-февруари, 6-8 седмици преди последната дата за риск от пролетни слани. Колкото по-рано, толкова по-добре, защото ще имате време да реагирате, ако някои от семената не покълнат. Първата стъпка е да се снабдите с лека почвена смеска. Преди да я сложите в тарелките за разсад, е добре да я навлажните. Добавете малко вода в смеската и я разбъркайте. Оставете за известно време да поседи. После добавете още малко вода, разбъркайте и т.н. Смеската трябва да се чувства малко като гъба, която стискате, когато е готова. От нея не  трябва да се отцежда вода.

Когато имате много дребни семенца, не е нужно да правите дупка в почвата, за да ги засеете. Просто ги разпръснете на повърхността, след което ги покрийте с малко почва на нужната дълбочина. Във всяко гнездо на тарелката можете да поставите няколко семенца. Така ще се презастраховате, ако някои не покълнат. Впоследствие можете да пикирате. След като сте посели семенцата на нужната дълбочина, трябва да полеете. Това трябва да стане много внимателно, за да не изплуват семенцата на повърхността. Затова поливайте със спрей.

Когато семената покълнат, е най-добре да поливаме тарелката отдолу, ако гнездата имат дупка за дрениране. Същото правете и с другите видове контейнери за разсад. Просто поставете тарелката или контейнера в съд с вода, за да се накиснат добре. За покълване на семената е нужна топлина. Затова семената се сеят на закрито. Можете да забързате процеса, като използвате загряваща подложка за зеленчуци. Разсадът има нужда от достатъчно светлина, за да не се издължава. Затова намерете място на семената на южен или западен прозорец. Когато те покълнат обаче ще е нужна и допълнителна светлина от специални LED ламки за разсад. Лампите трябва да са достатъчно близо до растенията. Разстоянието трябва да бъде от порядъка на десетина сантиметра. За да не бъде разсада издължен и за да се образува богата листна маса е добре да отщипнете първата двойка листа на върха, след като се образуват странични листа. Това ще насърчи растението да дава разклонения.

Разсадът от билки трябва да се закалява също както правим при зеленчуците, преди да бъдат растенията засадени в градината. Когато времето стане меко, го извадете на открито за няколко часа. През първия ден започнете с половин час и постепенно удължавайте периода. Нужна е седмица или две, за да се подготви разсада за живот на открито. Мащерката и босилека са едни от любимите билки, които искаме да имаме на прозореца или да отглеждаме в градината. Мащерката е ароматна добавка към редица ястия и заслужава специално кътче в двора ви. Тя обаче се развива бавно. Затова, колкото по-рано посеете семената, толкова по-добре. Семената на мащерката имат нужда от постоянна температура от 15-21 градуса, за да покълнат. Времето за покълване варира в широки граници – от седмица до 12 седмици, взависимост от сорта.

Босилека също е предпочитана билка в кулинарията. Семената му покълват бързо, стига да им предоставите затоплена и влажна почва с температура около 21 градуса. Когато покълнат, разсадът трябва да получава голямо количество светлина. За целта е добре да използвате LED лампи за разсад. Това е важна стъпка, защото разсада на босилека има склонност към удължаване. Риганът също е обичана подправка, подходяща за много ястия. Характерно за семената му е, че имат нужда от светлина, за да покълнат. Разпръснете ги на повърхността на овлажнена почвената смеска. Напръскайте със спрей и след това покрийте с домакинско фолио. Дръжте семената на топло, при температура 17-24 градуса. В рамките на две седмици ще видите кълновете да се подават от почвата. Когато семената покълнат, можете да махнете фолиото.