0

О тглеждането на дини не е лесно. Растението е податливо на брашнеста мана. Може да се развие на стебло и листа, но да не даде никакъв плод или плодът изобщо да не узрее.

Динята има изключително голяма нужда от подхранване, както и от достатъчно площ. Графикът за поливане и торене трябва да се спазва стриктно. В противен случай е възможно растението да не роди никакви плодове или пък те да са безвкусни. Важно е районът, където ги отглеждате, да има дълъг вегетационен период. Това е необходимо, за да могат плодовете да узреят. Ако вегетационният период е под 150 дни, по-добре е да се ориентирате към друга култура.

Район

Районът, където ще отглеждате дини, трябва да има топли летни нощи. Дините предпочитат нощни температури около 21 градуса по Целзий.

Друго, което трябва да знаете е, че сеитбооборотът е задължителен. Изберете място, където не сте отглеждали тиквени растения в последните няколко години. В противен случай ще страдат от дефицит на хранителни вещества.

Място

Дините имат нужда от много място, за да се развиват, тъй като са пълзящи растения. Те също така са много придирчиви към почвата. За да им осигурите перфектна почва, направете купчини, които съдържат компост, тор от червеи, пясък за дренаж и суха кръв. Съотношението между тези съставки е 6 към 2 към 2 към 1. След като оформите могилата, направете малък кратер на върха с дълбочина и широчина на купа. Засейте семената или засадете разсада в кратера. Мулчирайте около могилата, за да може да се задържа водата. Засаждайки диня по този начин осигурявате оптимални условия за поливане – точно в основата на растението, както и за развитие на дълбоки корени.

Вода

Поливането на дините също е сложно. В даден момент те имат нужда от вода всеки ден, след това поливките трябва да се преустановят. За разлика от тиквите, дините имат нужда от поливане само в основата си, където правят контакт с почвата.

След като растежът започне, трябва да поддържате почвата винаги влажна. В летните жеги това означава, че трябва да поливате всеки ден. Но ако поливате на широка площ около растението, то може да бъде нападнато от брашнеста мана. Затова трябва да напоявате в дълбочина, директно в основата на растението. Изчаквайте водата да попие и повторете, докато почвата около основата стане тъмна и влажна.

Когато растежът на динята се преустанови, трябва да разредите поливките. Това е трик да получите сочни и вкусни плодове. Изчаквайте най-горните 2-3 сантиметра от почвата да изсъхнат напълно между поливките.

Елементи

В началото дините имат нужда от много азотен тор. Той може да бъде осигурен от сухата кръв, която сте добавили в могилата. Тя директно обогатява почвата с азот, необходима на растението да изгради пълзящи стъбла и листата.

Когато растението започне да цъфти и да плододава, намалете азота за сметка на фосфора. На този етап е нужно енергията му да се насочи към плодовете, вместо към зелената маса.

По какво да познаем, че плодът е узрял

Няма нищо по-неприятно от това да сте положили толкова много усилия и накрая да не получите реколта. За да осигурите опрашване е добре до дините да отглеждате растения като слънчоглед и турти, които да привличат пчели и други опрашители. За да сте напълно сигурни в резултата може да опрашвате и на ръка с помощта на четка за зъби.

За да получите добра реколта, прищипете цветовете и плодовете и оставете до две дини на едно стъбло. По този начин растението ще насочи цялата си енергия към тях.

Но най-трудната задача е да уцелите точния момент, когато да откъснете плодовете. Всички знаем старият трик с почукването. Но има и други начини. Един от индикаторите е да проверим цвета на мястото, където динята е била в контакт с почвата. Той трябва да е жълтеникав. Кората пък трябва да е матова и зелена. Когато погледнете дръжката, където плодът се свързва с основното стъбло, ще забележите малко листо и завъртълка. Това листо изсъхва с времето. По-важна е обаче завъртулката. Когато започне да съхне и да покафенява, време е да откъснете динята. Докато завъртулката е свежа и зелена, плодът все още зрее.